Palkittuun kirja­sarjaan perustuva nukketeatteri­esitys opettaa tunteiden säätelyä

Suosittuun Fanni-tunnetaitokirjasarjaan perustuva nukketeatteriesitys lähestyi meille kaikille tärkeää tunteiden säätelyä rauhallisella otteella.

Yöretkellä herätessä pelot ottavat helposti vallan. Nukketeatteri Sampon uudessa Fanni-esityksessä on käytetty hienosti animaatiota ja videota.

Nukketeatteri. Fanni. Ensi-ilta Nukketeatteri Sampossa 3.5. Käsikirjoitus Elina Vehkaoja, ohjaus Iivo Barić. ★★★

Jos Fanni-tunnetaitokirjoja meinaa saada käsiinsä kirjastosta, pitää varata, niin suosittuja psykologien Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonin kirjoittamat kirjat ovat. Lasten tunnetaitojen vahvistamiseen keskittyvässä sarjassa on ilmestynyt seitsemän kirjaa, ja sarja on keikkunut monena vuonna myydyimpien lastenkirjojen listalla. Vuonna 2022 kirjasarja sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Keskiviikkona elefantti Fanni ja sen mustajoutsenkaverit Lilli ja Lenni sekä liikeri Ralf nousivat näyttämölle Nukketeatteri Sampossa. Lava oli korotettu ja näyttämökuvan avaruusnäkymässä vau-efektiä jo ennen esityksen alkua. Alexandra Vorobjeffin kuvitukset ja animaatiot toimivat upeassa synkassa Mikko Lampisen videoprojisointien kanssa.

Tunnetaidot ovat tärkeä aihe.

Tarina oli yhdistelmä eri Fanni-kirjoista, ja siinä tärkeässä roolissa oli erityisesti kukkavahtimestarikolibri Ari, jonka hätääntynyt lentely teki viisivuotiaaseen kanssakatsojaan jälkikäteen kysyen suurimman vaikutuksen. Aikuista nauratti etenkin se, miten nokalleen tantereeseen tuiskahtaneen Arin ääni vaimeni ennen kuin Fanni auttoi hänet irti.

Sulavan ja eläytyvän nukettamisen esityksessä tekivät – viisivuotiaan itse jälkikäteen mainitsemiin kukkahaalareihin pukeutuneina – Elina Vehkaoja, Satu Lankinen ja Anne Lihavainen.

Nuket ovat Anne Lihavaisen valmistamat ja etenkin Fannin kasvot mielettömän ilmeikkäät sellaisenaankin. Fannin liikkeessä puolestaan oli mukavaa histamiinimaista veikeyttä. Hieman liikaa riehaantuvan liikeri Ralfin ja Fannin pallo-ottelussa ilahdutti erityisesti taidokas hidastuskohtaus.

Tarinaa vietiin välillä musiikin ja laulujen avulla Antero Reinistön kipparoidessa bändin ilmeikästä soundia.

Rytmiltään esitys oli ehkä hieman tasapaksu, ja täten hitusen unettava – mutta toki arki-ilta kevätpölyisessä kaupungissa on väsyttävä lapsille ja myös aikuisille. Hyvin yleisö, jossa lapset olivat arviolta parivuotiaasta esikouluikäisiin, jaksoi nelikymmenminuuttisen esityksen seurata.

Tunnetaidot ovat tärkeä aihe, ja kuten Fanni-kirjojen kotisivuilla mainitaan, asia, jota ilman iso osa nykyvanhemmista on joutunut varttumaan. Esityksen tunnetaitomittaria voi siis itse kukin muistella, jos omat tunteet sattuvat kuohumaan yli.

Tärkeä on myös esityksen muistutus, että jokaisella on oikeus tunteisiinsa. Mutta ylikiehuneet tunteet voivat saada vaikka puraisemaan toista, ja se ei ole hyvä juttu.

Mutta puraisuunkin päättyvä riita voidaan sopia ja saada mittarin lukema laskemaan. Ensi kerralla voidaan olla jo viisaampia. Tai sitten opetella lisää.

Mustajoutsenet Lenni ja Lilli sekä elefantti Fanni aikovat puistoon yöretkelle.

Nuket Anne Lihavainen, musiikki ja laulujen sanat Satu Lankinen, Julia Pöyhönen, Antero Reinistö ja Elina Vehkaoja, kuvitukset ja animointi Alexandra Vorobjeff, videot ja lavastus Mikko Lampinen, puvut Kristiina Jokinen, valot ja äänet Jere Kouhia. Näyttämöllä Elina Vehkaoja, Satu Lankinen, Anne Lihavainen ja Antero Reinistö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat