Beck-sarjan näyttelijä­­­kollegat muistavat Stina Rautelinia: ”Aivan liian varhain olet jättänyt meidät”

Mikael Persbrandt teki töitä suomenruotsalaisen Rautelinin kanssa sekä teatterissa että elokuvatuotannoissa.

Martin Beckiä esittänyt Peter Haber ja Stina Rautelin Helsingissä toukokuussa 2008.

Keskiviikkona kuollutta näyttelijä Stina Rautelinia on muisteltu ruotsalaisessa mediassa. Suomenruotsalainen Rautelin teki pitkän uran Ruotsissa ja tunnetuimmat työnsä Beck-rikoselokuvissa.

Beck-sarjassa toista miespääosaa, Gunvald Larssonia, esittänyt Mikael Persbrandt muistelee Aftonbladetille lähettämässään viestissä Rautelinia, jonka kanssa Persbrandt teki töitä sekä elokuvissa että teatterissa.

”Me, joilla oli niin hauskaa Dramatenin harjoitussali ykkösessä Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti -harjoituksissa, me jotka taistelimme läpi kaikki Beck-elokuvat, me jotka puhuimme juuri viime viikolla, rakas rakas Stina, aivan liian varhain olet jättänyt meidät”, Persbrandt kirjoittaa.

Mikael Persbrant (vas.) ja Peter Haber.

Rautelin esitti rikostutkija Lena Klingströmiä 16 Beck-elokuvassa. Komisario Martin Beckiä esittänyt Peter Haber sanoo Expressenissä, että Rautelinin kuolema on suuri menetys ja sokki.

”Hänen kanssaan oli valtavan hauska tehdä töitä. Hän oli vakaa voima, jota vasten saattoi nojata”, Haber kuvailee.

Rautelin oli 59-vuotias. Hän on jo toinen Beck-elokuvien vakionäyttelijä, joka on kuollut tänä keväänä. Beckin naapuria esittänyt Ingvar Hirdwall kuoli huhtikuun alussa 88-vuotiaana.

Rautelin näytteli viiden tuotantokauden ajan myös ruotsalaisessa Varustamo-sarjassa.

”Stina oli erittäin aito henkilö ja uskomattoman lahjakas”, Varustamossa samaan aikaan näytellyt Bengt Bauler sanoo. Niin teatterissa kuin ohjauksessakin.”

Rautelin ohjasi yhdeksän Varustamon jaksoa vuonna 2001.

Varustamolaisia vuonna 1998. Vasemmalla suomalaisvahvistus Stina Rautelin.

Lue lisää: Näyttelijä Stina Rautelin on kuollut

Oikaisu 29.4.2023 kello 17.22: Toisin kuin tekstissä ensin virheellisesti kirjoitettiin, Martin Beckiä näyttelee Peter Haber, ei Martin Haber.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat