Kesällä lopetetulle Freya-mursulle pystytettiin patsas Oslossa

Freya-mursu nähtiin Norjassa ensi kertaa viime vuoden heinäkuussa. Elokuussa mursu kuitenkin päätettiin lopettaa.

Freya-mursun muistolle pystytettiin patsas Oslossa.

Viime elokuussa Norjassa lopetetun Freya-mursun muistoksi on pystytetty Oslon Kongen Marinassa patsas. Täysikokoisen mursun kokoisen patsaan teki kuvanveistäjä Astri Tonoian. Asiasta kertovat muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK ja uutistoimisto AP.

Patsas pystytettiin lähellä sitä paikkaa, jolla Freya usein lepäsi Oslossa viime vuonna. Freya myös kuoli samalle paikalle.

Patsaan hankinta rahoitettiin varainkeruukampanjalla, johon tuli viime vuoden lokakuuhun mennessä 270 000 Norjan kruunua eli noin 22 800 euroa lahjoituksina.

Freya nähtiin Oslon rannikolla ensimmäisen kerran viime vuoden heinäkuussa. Se muun muassa kiipeili ihmisten veneisiin.

Freya-mursu kiipeämässä veneeseen Oslossa heinäkuussa.

Elokuussa Freya kuitenkin päätettiin lopettaa, sillä kalatalousviraston mukaan se aiheutti ”jatkuvaa ihmisten turvallisuuteen kohdistuvaa uhkaa”. Ihmiset eivät pyynnöistä huolimatta jättäneet mursua rauhaan vaan tulivat sen lähelle ottamaan valokuvia.

Lopetuspäätös aiheutti suuren määrän kritiikkiä Norjassa.

Norja ei ole ainoa maa, joka on pystyttänyt muistomerkin maata ihastuttaneelle mursulle. Myös Haminassa ja Kotkassa viime kesänä liikkuneelle Stena-mursulle pystytettiin elokuussa muistolaatta Haminan Tervasaareen.

Stena nähtiin ensimmäisen kerran Haminassa heinäkuussa. Mursu kuitenkin kuoli, kun sitä oltiin siirtämässä Korkeasaareen. Stena oli aiemmin nähty muun muassa Tanskassa, Ruotsissa ja Latviassa.

Seppo Huisman suunnittelema muistotaulu Haminan mursulle ennen sen pystyttämistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat