Tove Janssonista on tekeillä uusi dokumentti, joka kertoo hänen maalausajastaan Teuvalla

Jansson vietti aikaa Teuvalla vuonna 1953, jolloin hän oli maalaamassa Teuvan kirkon alttaritaulua Kymmenen neitsyttä. Dokumentin tekijät kaipaavat nyt aikalaisten muisteluita.

Teuvan kirkon alttaritaulun, Kymmenen neitsyttä, on maalannut Tove Jansson.

Kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonista on tekeillä dokumentti hänen ajastaan Teuvalla 1950-luvun alussa. Asiasta kertovat muun muassa paikallislehti Tejuka ja sanomalehti Ilkka-Pohjalainen.

Jansson vietti aikaa Teuvalla vuonna 1953, jolloin hän oli maalaamassa Teuvan kirkon alttaritaulua Kymmenen neitsyttä. Suoraan seinään maalattu alttaritaulu on Janssonin ainoa kirkkoteos. Sen aihe on Raamatusta Matteuksen evankeliumista.

Noin puolen tunnin pituisen dokumentin tuottavat taiteilijan perikunta ja Moomin Characters ja sen ohjaa Kira Schroeder. Parhaillaan elokuvaan etsitään haastateltavia ja kerätään ihmisten muisteluksia Janssonista ajalta, jonka hän vietti eteläpohjalaisella paikkakunnalla.

Jonkun verran haastatteluja on Schroederin mukaan jo tehty, mutta aikalaisia ei juuri enää ole.

”Olemme saaneet haastateltua esimerkiksi joitakin sellaisia, jotka olivat mukana kirkon vihkiäistilaisuudessa 1953, jossa Janssonkin oli. Ajattelimme vielä kartoittaa lehti-ilmoituksella, jos löytyisi lisää muistoja”, Schroeder kertoo Ilkka-Pohjalaiselle.

Dokumentti on tarkoitus julkaista ensi kesänä Teuvalla Tove-oopperan yhteydessä. Tove Teuvalla -nimisen oopperan säveltää Uljas Pulkkis, libreton kirjoittaa Gunilla Hemming, tuottaa Korsholman Musiikkijuhlat, ja se esitetään neljästi Teuvan kirkossa.

Janssonin alttarimaalauksen symboliikkaa tutkinut teologian maisteri Heta Saarinen kertoo gradussaan, että Teuvan kirkon suunnittelija Elsi Borg toivoi alttaritaulun tekijäksi nimenomaan Tove Janssonia. Janssonin uskotaan käyttäneen maalauksen neitsyeiden malleina oikeita ihmisiä, joista muutamien henkilöllisyys todennäköisesti tiedetään, kertoo Tejuka-lehti viime marraskuussa julkaistussa jutussaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat