Ed Sheeran on yksi aikamme suosituimmista artisteista, ja nyt hän on vapautunut lista­popin taakasta

Sheeran tekee uudella, riisutulla levyllään ”taylorswiftit”. Yhteistyö The Nationalin Aaron Dessnerin kanssa on synnyttänyt miellyttävän hengittävää jälkeä.

Ed Sheeran esiintyi Lontoossa vuonna 2022.

Albumi, pop

Ed Sheeran: – . Asylum/Atlantic. ★★★

Ed Sheeranin viime kesän Olympiastadionin-konsertti todisti sen, minkä tosifanit jo tiesivät, mutta mikä helposti hukkuu yhden aikamme suosituimman musiikkiartistin kaupallisesti värittyneen imagon alle.

Elävänä Sheeran vaikutti paitsi hävyttömän taitavalta muusikolta ja loistavalta viihdyttäjältä, vilpittömän mukavalta sälliltä.

Henkilökohtaisuus nousee perjantaina ilmestyneellä viidennellä varsinaisella albumilla kiitettävästi aiemman taituruuden esittelyn tai eri suuntiin sinkoilevan tyylikikkailun ohi. Miinusmerkiksi nimetyn levyn on kerrottu olevan Sheeranin ”matemaattisen” albumisarjan viimeinen.

Levyä on ollut tuottamassa ja säveltämässä The National -yhtyeen Aaron Dessner, joka muistetaan loistavista tuloksista Sheeranin ystäviin lukeutuvan Taylor Swiftin kahden folk-henkisen levyn tapauksissa.

Sheeranin voi sanoa tehneensä nyt omat "swiftinsä" eli riisuneen musiikkinsa pakonomaisesta listapopin keikutuksen ja paukutuksen taakasta. Uudenlaista tuoretta voimaa on virrannut tilalle.

Laulut soivat vapautuneen toiveikkaina.

Siirtoa voi pitää Sheeranin tapauksessa erityisen tervetulleena, sillä toisin kuin americanasta ja puhtaasta listapopista ammentaneen Swiftin kohdalla, R&B-sävyt ovat maistuneet Sheeranin pohjimmiltaan yksinkertaisessa lauluntekijämusiikissa pinnalliselta sirkustelulta – kuin rasittavalta takaportin varmistelulta mahdollisimman laajan kuulijakunnan soittimiin.

Luontevalta kuulostava kerronnallisuus ja herkkyys nousevat nyt vapautuneesti esiin. Maltillisten jousisovitusten ja konerytmien siivittämät kappaleet hehkuvat niukalla tavalla harkittua täyteläisyyttä.

Vaikka megatuottaja Max Martinin avustama Eyes Closed -hitti tekee tarttuvuudessaan kompromissia riisuttuun linjaan, kappale on saatu istumaan tyylilliseen kokonaisuuteen.

Ilahduttavaa on huomata myös se, etteivät Sheeran ja Dessner ole lähteneet toistamaan orjallisesti The Nationalin maneereita tutuista elementeistä ja pilkahduksista huolimatta. Tältä kantilta tulosta voi pitää Dessnerin tuottamiin Swift-levyihin nähden jopa onnistuneempana.

Sheeranin kerrotaan kirjoittaneen levyä varten kuukauden aikana kolmekymmentä kappaletta. Albumin 14 kappaleen jatkoksi bonusversio tarjoaa neljä lisälaulua.

Muusikkotähti on ollut viime aikoina otsikoissa juuri voittamansa plagiointikiistan takia. Hän on kertonut kohdanneensa viime vuosina suuria muutoksia ja dramaattisia käänteitä, kuten vaimon syövän ja ystävän kuoleman. Laulut soivat näistä huolimatta yleisilmeeltään vapautuneen toiveikkaina.

Miinus eli – kuulostaa teokselta, joka saattaa kasvaa siihen syventyville hyvinkin läheiseksi.

Tämä on puhtaasti ennakointia, sillä tämä arvio on kirjoitettu pikavauhtia kahden kuuntelun perusteella levy-yhtiön tiukasta ennakkokuuntelulinjasta johtuen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat