Suomi soi -ohjelmassa ilahduttaa artistikaarti ja se, ettei tunnepuheen pakkoa ole

Artistit esittävät studioyleisön edessä kansainvälisiä hittejä sekä itsensä että muiden kääntäminä versioina.

Pate Mustajärvi ja Olavi Uusivirta kunnioittavat avausjaksossa Juice Leskisen muistoa esittämällä biisin Sydän syrjällään, joka on Juicen kääntämä versio Something’s Gotten Hold of My Heart -kappaleesta.

| Päivitetty

Musiikkipitoiset viihdeohjelmat ovat jo pitkään hallinneet lineaaritelevision viikonloppuiltoja. Ilmeisesti ähkyä ei ole vieläkään havaittavissa.

Silti pieni uudistuminen tekee poikaa. Nelosen uusi Suomi soi erottuu massasta ainakin kahdella tavalla.

Heikki Paasosen juontamassa sarjassa eturivin artistit esittävät kansainvälisiä hittejä itse kääntäminään versioina studioyleisön edessä. Lisäksi kunkin jakson lopussa ”nostetaan hattua” yhdelle tunnetulle sanoittajalle esittämällä tämän tekstittämä kappale.

Toinen vetonaula on ohjelmaan osallistuvat artistit. Jonna Tervomaa, Mira Luoti, Olavi Uusivirta, Pate Mustajärvi ja Samuli Putro ovat kaikki laulajia, joilla on takanaan uraa jo useammalla vuosikymmenellä. Katsojan kannalta tärkeintä on, ettei heitä ole Luotia lukuun ottamatta aiemmin nähty vastaavissa viihdeohjelmissa.

Lue lisää: Mira Luoti valitsi Suomi soi -ohjelman avausjaksoon Abbaa: ”Halusin valita biisin, jota en ole aiemmin esittänyt livenä”

Tunteikkaisiin ja tuttuja hittejä tarjoileviin musiikkiohjelmiin tottunutta Suomi soi saattaa hämmentää.

Kaikki käännökset eivät ole täyttä timanttia, eikä versioita välttämättä jää kaipaamaan ohjelman jälkeen. Toisaalta kappaleissa ja esityksissä on ainutkertaisuutta, joka vastaavissa ohjelmissa ei ole itsestäänselvyys. Jo tehtävänasettelu takaa sen, että kaikki vedot ylittävät riman.

Lisäksi on helppo huomata, että artistit itse ovat innostuneet ideasta. Esimerkiksi Putro kertoo, että niin vastenmieliseltä kuin viihdeohjelmiin osallistuminen on tuntunut, juuri käännöstekstien tekeminen sai kiinnostumaan tästä ohjelmasta.

Avausjakson perusteella ohjelmassa ilahduttaa sekin, että huomio pysyy musiikissa. Esitysten välissä tietysti jutustellaan mutta enimmäkseen kappaleisiin liittyen. Avautumisen ja tunnepuheen pakkoa ei ole, ei myöskään ylimääräisiä kikkailuja, kisailuja tai kameroita varten rakennettua ryhmähenkeä.

Musiikkiohjelmiin usein ujuttautuvasta nostalgiasta ei Suomi soikaan täysin irtaudu. Avausjaksossa teemana on nuoruus, ja artistitkin muistelevat menneitä. Jaksossa kuullaan Abban, Aviciin, Banglesin, Radioheadin ja Steppenwolfin tunnetuksi tekemät kappaleet suomeksi.

Energisessä talon bändissä soittavat Timo Kämäräinen, Jaakko Kämäräinen, Olli Krogerus ja Joakim Berghäll.

Suomi soi, Nelonen klo 20.00 ja Ruutu.

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Oikaisu 5.5. klo 8.55: Poistettu virheellinen maininta Olavi Uusivirran yhtyeestä, sillä ohjelman bändin jäsenistä Joakim Berghäll ei soita siinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat