Pariisi
”En oikein tykkää elokuvien henkilöhahmoista, jotka ovat uhreja”, Alice Winocour tuumii.
Muistan sinut, Pariisi -elokuvan päähenkilö Mia (Virginie Efira) on kuitenkin uhri, vaikka hän selviää hengissä ravintolasta, johon terroristit hyökkäävät. Eloonjääminen ei ole helppoa.
Taustalla ovat marraskuun 2015 iskut, joissa terroristit hyökkäsivät useissa eri paikoissa Pariisissa itsemurhapommeilla ja ammuskelemalla. Niissä kuoli kaikkiaan 130 ihmistä ja loukkaantui 416.
Kuolonuhreista 90 tuli Bataclan-teatterissa, jossa soitti amerikkalainen Eagles of Death Metal -bändi. Se isku oli verisin ja sai eniten huomiota. Bataclanista selvinneiden joukossa oli Winocourin veli.
”En ollut silloin Pariisissa. Lähetin veljelleni tekstarin, kun kuulin, että jotain oli meneillään. Vastauksessaan hän kielsi viestittelemästä, koska oli piilossa ja äänet olisivat voineet paljastaa hänet terroristeille”, Winocour muistelee.
Muistan sinut, Pariisi -elokuvan päähenkilö Mia (Virginie Efira) on tulkki, joka joutuu pariisilaisessa bistrossa yllättäen keskelle ammuskeluvälikohtausta.
Elokuvan Mia joutuu samantapaiseen tilanteeseen, mutta hänen kokemansa isku muistuttaa pikemmin muita kuin Bataclanin tapahtumia.
Terroristit ammuskelivat useissa ravintoloissa ja räjäyttivät niissä pommeja. Elokuvassa Mia on hyökkäyksen aikana bistrossa, joka voisi olla La Belle Équipe, yksi kohteista.
Todellisuudessa suurin osa ravintoloiden ammutuista asiakkaista istui terasseilla eikä sisällä kuten elokuvassa. Mutta sisätiloissa kauhu tiivistyy. Winocour vie katsojan tehokkaasti keskelle tapahtumia.
Winocour korostaa, että Muistan sinut, Pariisi on fiktiota eikä kuvaa todellisia iskuja. Hän kirjoitti sen yhdessä Jean-Stéphane Bronin ja Marcia Romanon kanssa. Käsikirjoituksen pohjana on Winocourin omia muistoja iskuja seuranneesta ajasta ja keskusteluista veljen kanssa.
Hän puhui myös muiden selviytyjien ja heitä auttaneiden terapeuttien kanssa. Keskustelupalstoilta hän löysi eloonjääneiden viestejä, joissa he yrittivät muistaa tapahtumien yksityiskohtia.
Winocour huomasi, että kokemus yhdisti ihmisiä, jotka etsivät kohtalotovereitaan pienistäkin syistä, rohkaisevan sanan tai ystävällisen eleen takia.
Ihmiset halasivat toisiaan 14. marraskuuta 2015 lähellä Bataclan-konserttisalia, jonne terroristit olivat iskeneet verisesti kesken konsertin.
Stingin konsertti marraskuussa 2016 oli ensimmäinen konsertti Bataclanissa marraskuun 2015 terrori-iskun jälkeen.
Terrori-iskujen ja Muistan sinut, Pariisi -elokuvan välissä Winocour teki astronauttidraaman Proxima (2019). Terrori-iskut hän otti siis aiheeksi vasta vuosia jälkikäteen.
”Ajan mittaan alkoi tuntua tarpeelliselta tehdä tämä elokuva. Aloitin omasta traumastani, mutta tajusin, että iskut ovat koko kansakunnan trauma. Siksi elokuvassa piti olla paljon henkilöitä.”
Henkilöhahmoja onkin runsaasti: Mian läheisiä, muita selviytyjiä, ja heidän kauttaan kokonainen uusi maailma, johon Mia tutustuu.
Miakin etsii ihmisiä, jotka jakoivat kauhut bistrossa hänen kanssaan. Ennen kaikkea hän yrittää löytää kokki Assanen (Amadou Mbow), joka auttoi häntä. Sitä mutkistaa, että kokki on paperiton siirtolainen ja kadonnut välttääkseen viranomaisten huomion.
Keskiluokkainen Mia tekee luokkaretken Pariisin varjoissa elävän köyhälistön pariin.
”Kuten kaikissa suurkaupungeissa, Pariisissakin elää rinnakkain kaksi eri maailmaa, varakkaat ja köyhät. Tällainen tapahtuma rikkoo niiden välisiä rajoja. Halusin näyttää Pariisin eri puolia ja kävin läpi yhteiskunnan kerroksia. Tein elokuvan rakkauskirjeeksi koko Pariisille.”
”Tiedotusvälineet pelaavat terroristien pussiin aina, kun kertovat, keitä he ovat ja miksi iskivät.
Winocour on syntynyt Pariisissa vuonna 1976, mutta hän ei tuntenut kotikaupunkinsa pohjakerroksia. Nyt hän sanoo, että kuten kaikissa kosmopoliittisissa kaupungeissa, siellä riittää monenlaisia tarinoita.
Aivan kuten Mia elokuvassa, Winocour kävi puhumassa maahanmuuttajien kanssa Eiffelin tornin juurella, jossa he myyvät turisteille matkamuistoja ja piraattituotteita. Hän tutustui siirtolaisiin ja kyläili heidän kodeissaan.
Terrori-isku vie elokuvan Mian katsomaan Pariisia uudella tavalla.
Winocour opiskeli elokuvaa arvostetussa La Fémis -yliopistossa. Muistan sinut, Pariisi on hänen neljäs pitkä ohjauksensa. Se ja kaksi muuta ovat saaneet ensi-iltansa arvostetulla Cannesin elokuvafestivaalilla. Winocour on nousemassa Ranskan merkittävien elokuvataiteilijoiden joukkoon.
Muistan sinut, Pariisi on poikkeuksellinen elokuva terrorismista, koska se ei käsittele iskujen syitä, terroristien aivoituksia eikä poliisien tutkimuksia tai syyllisten ajojahtia vaan jälkiseurauksia uhrien näkökulmasta.
Tavallaan tiedotusvälineet pelaavat terroristien pussiin aina, kun kertovat, keitä he ovat ja miksi iskivät. Juuri se on yksi terroristien keskeinen tavoite, ja niin heidän sanomansa leviää.
Winocour välttää kaiken sen kokonaan. Hän pitää näkökulmansa johdonmukaisesti selviytyjissä eikä ota kantaa politiikkaan. Siinä mielessä Muistan sinut, Pariisi kertoo terrorismista harvinaisen ja olennaisen puolen.
”On se ehkä poliittinen elokuva sikäli, että se vie Mian pois omasta maailmastaan, katsomaan kaupunkia uudella tavalla”, Winocour huomauttaa.
”Moni kokee syyllisyyttä siitä, että selvisi, kun muita kuoli vierestä.
Elokuvassa hyökkäys on vain alku. Se keskittyy Mian yrityksiin palauttaa muistoja tapahtumista ja koota niistä yhtenäistä kuvaa. Siinä mielessä nimen suomennos Muistan sinut, Pariisi on oikeilla jäljillä, vaikka tuntuukin turhan tunteelliselta.
Alkuperäinen nimi Revoir Paris tarkoittaa Pariisin näkemistä uudelleen, mikä taas sopii Winocourin ja Mian matkaan läpi kansan kerrosten.
”Kirjoitan mielelläni tarinoita epätavallisista näkökulmista. Muistaminen on tässä elokuvassa keskeinen asia. Elokuvia rakennetaan samaan tapaan kuin muistia, kuvista ja kohtauksista, paloista ja sirpaleista. Siksi tämä tarina on erityisen elokuvallinen.”
Winocour sanoo, että trauma jättää aina jälkensä eloonjääneisiin, selvisipä sitten onnettomuudesta, sodasta tai terrori-iskusta. Traumaa kuvattiin hänelle mustaksi aukoksi, joka imee valoa sisäänsä.
Päältä päin eloonjäänyt voi näyttää olevan kunnossa, mutta sisällä saattaa myllertää. Moni kokee syyllisyyttä siitä, että selvisi, kun muita kuoli vierestä.
Isojen tapahtumien vaikutukset ulottuvat laajalle. Siksi Winocour mainitsee koko kansakunnan yhteisen trauman – ja omansa, vaikkei ollut iskujen aikaan kaupungissa.
”Selviytyjät tuntevat usein vieraantuvansa jopa omasta ruumiistaan. He ovat välitilassa, limbossa. Traumaattinen tapahtuma unohtuu tai siitä syntyy valemuistoja. Siksi Mian täytyy muistaa ja kokea kaikki uudestaan. Seksikohtaus on käännekohta. Siinä Mia löytää taas ruumiinsa.”
Elokuvallaan Winocour kuvaa terrori-iskujen kokemusta monesta näkökulmasta, omastaan ja veljensä mutta myös kaikkien yhteisestä.
Ranskassa Muistan sinut, Pariisi oli vakavaksi draamaksi yllättävä menestys. Kaupallinen ensi-ilta oli marraskuussa. Se pysyi kaksi viikkoa kolmen katsotuimman elokuvan joukossa. Katsojia on kertynyt yli puoli miljoonaa.
”Ehkä tällaisista tapahtumista on tärkeää kertoa myös tarinoita, jotta voimme käsitellä kokemuksiamme. Halusin näyttää, että Pariisissa on yhä elämää ja lämpöä. Juuri sen terroristit yrittävät tuhota.”
Muistan sinut, Pariisi ensi-illassa perjantaina 5. toukokuuta.
Benoît Magimel ja Virginie Efira näyttelevät pääosia elokuvassa Muistan sinut, Pariisi.