Yhdysvaltalainen Dean Lewis näkee romuautoissa erilaisia hahmoja. Lewis on muuntanut vanhempiensa 1930-luvulla perustaman autoromuttamon museoksi. Autonraadot muuttuvat luonnon kanssa rinnan eläväksi taideteokseksi. John Lopez taas loihtii hylätyistä maatalouskoneista luonnollisen kokoisia veistoksia.
Ikoniset brittiläiset punaiset puhelinkopit saavat Tony Inglisin käsittelyssä uuden elämän kirjastoina, gallerioina ja vaihtopisteinä. Arkkitehti Tchely Hyung-Chul Shin hyödyntää töissään käytöstä poistettujen laivojen runkoja, ja Ed Metka entisöi vanhoja raitiovaunuja matkailukohteiksi.
Surumielisen pohjavireen sävyttämä kanadalaisdokumentti Scrap (2022) on elegia romulle. Se esittelee ihmisiä, jotka katsovat ympäristöään toisin ja säilyttävät vanhaa, jotta historia eläisi edelleen hylätyssä romussa.
Kaikkien suhde romuun on hyvin tunnepitoinen, vanhat esineet ankkuroivat heidät henkilökohtaiseen historiaansa.
Dokumentti kuvaa myös niitä ihmisiä, joilla ei ole vaihtoehtoja. He elävät keskellä kuluttamiseen perustuvan elämäntavan päätepistettä. Thaimaalainen Fah Boonsong asuu lentokoneen rungossa ja esittelee kotiaan maksusta turisteille.
Kuvajournalisti Saumya Khandelwai kuvaa työkseen romua lajittelevia ihmisiä Intiassa. Hän haluaa lisätä tietoisuutta kasvavasta jäteongelmasta mutta näkee romussa myös kauneutta.
Hindulaisuus kunnioittaa kaiken kiertokulkua. Hindujen juhlapäivänä Vishwakarmana Intiassa palvotaan koneita, koska ne ovat elannon lähde.
Scrap, Yle Areena sekä Fem su 7.5. klo 22.00.