Ylen selkään­taputtelu­dokumentissa Kalervo Kummola antaa tulla sitä, mitä häneltä odotetaan

Tuore dokumentti on linjassa kotimaisen urheilujournalismin kanssa. Molemmat suhtautuvat pilan-, pelon- ja palvonnansekaisesti 77-vuotiaaseen jääkiekkovaikuttajaan.

Kalervo Kummola poseerasi kameralle huhtikuussa 2021 Tampere-talossa.

Nykyaika ei miellytä jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummolaa.

”Nyt eletään uusmoralismin aikaa. Onneksillon ko oli nuori, oli vähän vapaampi maailma”, 77-vuotias Kummola sanoo.

Todennäköisesti Tampereen seuraavaksi pormestariksi nouseva Kummola tunnetaan suorapuheisena miehenä. Kun hän avaa suunsa, hän murahtaa tai jyrähtää – ainakin jos on uskominen kotimaista mediaa.

Suomalaisessa urheilujournalismissa Kummolaan on suhtauduttu pilan-, pelon- ja palvonnansekaisin tuntein, ja sama henki on aistittavissa Ylen tuoreessa selkääntaputteludokumentissa.

Ytimekkäästi Kummolaksi nimetyn henkilökuvan on ohjannut Ville Lipiäinen. Käsikirjoituksesta vastaa Lipiäisen kanssa pitkän linjan urheilutoimittaja Jouko Vuolle, joka myös haastattelee Kummolaa.

Ja Kummolahan antaa tulla sitä, mitä kieli ruskeana odotetaan.

”Hommat olis menny enemmänkin piälee, jos olis toimittajia kuunnellu”, Kummola muun muassa sanoo.

Jyrähtelyn ja murahtelun lomassa käydään toki läpi Kummolan uraa monipuolisesti. Varhaisvuodet kuluivat Varsinais-Suomessa, kunnes perhe pakkasi kamppeensa ja muutti Australiaan. Siellä tarttuivat mukaan ainakin englannin kieli, kansainvälisyys ja kova työmoraali. Armeijaiässä koitti paluu Suomeen. Vähitellen ura urkeni jääkiekkotoiminnassa ja liike-elämässä.

SM-liigan johtamisen ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajuuden ohella sulaksi hattuun lisätään Tampereen monitoimiareenan valmistuminen vuonna 2021.

Tarinoita Kummolalla riittää. Jääkiekkomiehestä kun on kyse, ovat tarinat taattua äijäosastoa. Vietnamin sotaan joutuminen oli kuulemma lähellä, samoin Kyproksen rauhanturvaoperaatioon osallistuminen. Kiekkoympyröistä mieleen nousevat tietysti kultajuhlien känniset Leijonat – ja kohta jo kuvanauhalla nähdään Pasi Nurmisen ilmaveivi. Lienevätkö päällimmäisenä Kummolan muistoissa vai tekijöiden utelemia, vaikea sanoa.

Happamaksi Kummolan vetää vuonna 1999 sattuneen kolarin muisteleminen. Tuolloin Teemu Selänne törmäsi ralliautolla Kummolan autoon ja Kummola loukkaantui pahasti. Tämä myöntää, ettei asian sopiminen ollut ihan itsestään selvää, vaikka hyviä kavereita Selänteen kanssa olivatkin.

”Jos olis ollut joku tuntematon suuruus, niin ei varmaan olis päässyt niin helpolla”, kuullaan.

Jääkiekon ohella kokoomuslainen Kummola on toiminut muun muassa kunnallis- ja valtakunnanpolitiikassa. Mielenkiintoisin sivupolku uralla on kenties silti hyppääminen tv-bisnekseen.

1980-luvun lopulla Kummola perusti Jarmo Porolan kanssa Vipvision-tuotantoyhtiön ja oli perustamassa 1990-luvun lopulla Neloskanavaa. Vipvision teki Kolmostelevisiolle ja sitä seuranneelle MTV3:lle ohjelmia, kuten Hyvät herrat, Onnenpyörä ja Hockey Night.

Lisäksi se toi karaoken Suomeen. Dokumentissa Kummola esittelee aarteenaan jenkkikassia, jossa on ”kaikki Suomessa tuotetut karaokelevyt”.

Karaokea Kummola on itse kajauttanut Japania ja Pohjois-Koreaa myöten.

Kummola, TV2 klo 21.15 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat