Helmikuisena lauantaiaamuna eteeni osui yllättävä manifesti. Toteutin viikonloppujeni suosikkirutiinia kahvikuppi kädessä, polvet koukussa tuolille ahdettuna katsellen ruotsalaista SVT:n populaarikulttuuriin keskittyvää ajankohtaisohjelmaa Cyklopernas land.
Televisio-ohjelmassa ruotsalaiset kulttuurivaikuttajat keskustelevat ajankohtaisista aiheista leikillisellä otteella. Keskustelua juontaa aika-ajoin liialliseen itseironiaan kompasteleva koomikko Christopher Garplind. Vieraat vaihtelevat jaksoittain, ja puheenvuorot liittyvät ohjelmassa esimerkiksi erinäisiin Garplindin keräämiin leikkimielisiin ajankohtaisten aiheiden listoihin.
Viimeisimmän kauden parhaassa jaksossa Hit med skiten kirjailija Tone Schunnesson kertoo yhdysvaltalaiskirjailija Rachel Avivin teoksesta Strangers to ourselves (2022). Kirja käsittelee mielenterveysongelmia, niiden diagnooseja ja lääkitystä Yhdysvalloissa yksittäisten henkilötarinoiden näkökulmasta.
Schunnesson suosittelee kirjaa ja onnistuu samalla esittämään manifestin, joka kiteyttää jotakin oleellista nykymaailman mahdottomuudesta ja kipeydestä. Avivin kirja on saanut hänet pohtimaan masennuslääkityksen lopettamista.
””Moderni nainen on myytti.”
Schunnesson puhuu masennuslääkkeistä, jotka hänen mukaansa tuotiin Yhdysvaltain markkinoille 1980-luvulla vastauksena modernin naisen ongelmiin. Mitä jos lääkkeet ja diagnoosit eivät olekaan vastaus ongelmiimme vaan sairauden oire, Schunnesson kysyy. Mitä jos sairaus onkin mahdottoman vaativa yhteiskunta ympärillämme?
Vapaasti käännettynä ja tulkiten Schunnesson kuvailee, miten meidän on oltava samaan aikaan tehokkaita ja pystyväisiä, pysyttävä tietoisina päivästä toiseen vaihtuvista trendivirtauksista ja ojennettava otsaamme sopivan huomaamattomalla määrällä botoxia, unohtamatta haavoittuvuuttamme ja empatiakykyä.
”Kuinka pystymme tähän kaikkeen, jos emme lääkitse pois suruamme? Se ei onnistu, sillä moderni nainen on myytti, jonka olemassaolo on mahdollista vain, jos puudutamme itsemme”, Schunnesson sanoo.
Ohjelman viimeisin kausi päättyi 24. huhtikuuta, mutta vanhat jaksot ovat ajankohtaisuudestaan huolimatta viihdyttävää katsottavaa myös jälkikäteen.
Ohjelma on katsottavissa SVT Play -palvelussa.
Melo – M<3lo
Melo eli Niko Katavainen on monipuolinen ja varsin tuottelias räppäri. Vuonna 2018 Skorpioni-levy-yhtiön alla julkaistun Freda4eva-debyyttilevyn jälkeen hän on julkaissut neljä albumia ja ehtinyt vaihtaa vakuuttavasti tyyliä.
Toinen albumi Elektri (2019, Skorpioni) oli työnäyte, jossa yhdistyi ensimmäisten singlejulkaisujen emosoundi sekä debyyttialbumin pirteys. Kolmas levy Glitter (2021, Skorpioni) sekoitti perinteisen räpin sekaan trappia.
Räppäri Melon uusi albumi M<3lo julkaistiin 28. huhtikuuta.
Koronaviruspandemia ja rajoitukset olivat muuttaa lupaavan uran alkulaukauksen pelkäksi tussahdukseksi. Keikkakalenteri tyhjeni, mutta tyhjyydestä löytyi täysin uusi sointi. Vuonna 2022 julkaistu Helena oli vaihtoehtorockin ja shoegazen tahtiin särisevä yllättävä kokonaisuus.
Nyt huhtikuussa julkaistu M<3lo on jälleen jotain arvaamatonta. Levy taltuttaa keväisen nostalgiannälän indie-sleazestä muistuttavilla tuhruisilla hardstyle- ja trance-vaikutteilla sekä suomalaisen Reginan melodioilla kappaleella Sun Tähden*.
Melo on kappaleillaan samaan aikaan haavoittuvainen ja vähän hauska. Estetiikka muistuttaa ruotsalaisen räppärin Yung Leanin luotsaamasta surullisten poikien mielenmaisemasta, mutta levyn sointi on silti täysin uusi ja paikoin varsin vauhdikas. Hyperpopin tahdissa voi tanssia niin kauan, että kyyneleet kuivuvat poskille tai vähintäänkin sekoittuvat hikeen.
M<3lo (Skorpioni) on kuunneltavissa esimerkiksi Spotifyssa. Albumin julkistamistilaisuus järjestetään Musiikkitalon Black Box -tilassa 27. toukokuuta.
Mene uimaan
Vedet ovat vielä hetken aikaa niin kylmiä, että henki salpautuu ja ajatukset hiljenevät. Mukavasti kylmään veteen pääsee portaita pitkin laskeutumalla. Helsingissä esimerkiksi Eiran rannassa.