Näyttelijän kuolin­uutinen olikin tekoäly­huijaus

Uutinen näyttelijästä, joka muokkasi kasvojaan, koska halusi näyttää k-pop-tähdeltä, paljastui huijaukseksi.

Useat mediat julkaisivat viime viikolla uutisen näyttelijä Saint Von Coluccin kuolemasta. Hänen kuvansa on kuitenkin mitä ilmeisemmin tekoälyn muokkaama, ja koko tarina valeuutinen.

Useissa medioissa levisi viime viikolla uutinen näyttelijästä nimeltä Saint Von Colucci, jonka kerrottiin kuolleen hänelle tehtyjen plastiikkakirurgisten toimenpiteiden seurauksena.

Hänen kerrottiin olevan 22-vuotias kanadalainen näyttelijä, joka on tehnyt kaksitoista kosmeettista toimenpidettä, koska halusi näyttää korealaiseen BTS-yhtyeeseen kuuluvalta laulaja Jiminiltä.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että koko uutinen oli täysin keksitty eikä Saint Von Coluccin näköistä ja nimistä henkilöä ilmeisesti ole koskaan ollut olemassakaan. Lukuisat todisteet viittaavat hänen olevan monimutkaisen tekoälyä käyttävän huijauksen tulos.

Asiasta kertovat useat kansainväliset mediat.

Al Jazeeran mukaan Saint von Coluccin tapaus on luultavasti ensimmäinen tunnettu esimerkki, jossa tekoälyä käytetään tarkoituksena huijata media levittämään valeuutisia.

Jimin on tunnetun k-pop-yhtye BTS:n jäsen, jolta valeuutisen näyttelijän kerrottiin haluavan näyttää.

Koko uutinen sai alkunsa kömpelöllä englannin kielellä kirjoitetusta kahdesta lehdistötiedotteesta, jotka vain muutama viikko sitten rekisteröity pr-toimisto The Hype Company lähetti suoraan toimittajille ja tiedotusvälineille. Tiedotteissa väitettiin Coluccin ryhtyneen muokkaamaan kasvojaan, koska hän oli aina ollut epävarma ulkonäöstään Koreassa, ja hänen väitettiin tulleen syrjityksi länsimaalaisten piirteittensä takia.

Lisäksi hänen kerrottiin olevan brasilialaisen supermallin Adriana Liman ja Geovani Lamas -nimisen hedge-rahaston toimitusjohtajan poika. Todellisuudessa Liman vanhin lapsi on 12-vuotias, eikä Lamasia löydy internethauilla.

Tiedotteessa viitattiin Soulissa sijaitsevaan sairaalaan, jota ei ole olemassa, ja se sisälsi linkkejä näyttelijän Instagram-tilille, jolle ei kuitenkaan ollut pääsyä.

Myös näyttelijästä otetut kuvat ovat epäselviä, ja Al Jazeeran mukaan hänen kätensä näyttävät ainakin yhdessä kuvassa oudolta, jota pidetään yleisesti merkkinä tekoälyn tuottamasta kuvasta.

Varietyn mukaan kuvia analysoinut tekoälyilmaisin osoittaa kuvan olevan 75 prosentin varmuudella tekoälyn luoma.

”Kukaan ei näyttänyt surevan Saint Von Coluccin kuolemaa.”

Merkille pantavaa on myös se, että kukaan ei näyttänyt surevan Saint Von Coluccin kuolemaa, eikä hänestä muutenkaan löydy jälkiä internetistä, vaikka hänen kerrotaan olevan useiden k-pop-tähtien laulujentekijä.

Kun Al Jazeera soitti tiedotteen lähettäneen toimiston numeroon, sieltä lähetettiin vastaukseksi vain tekstiviesti, jossa luki: ”Mitä helvettiä sinä haluat.”

Uutiset väitetystä kuolemasta julkaistiin ensimmäisen kerran brittilehti Daily Mailin sivustolla 24. huhtikuuta, jonka jälkeen sen ehtivät julkaista monet kansalliset ja kansainväliset mediat, myös ruotsalainen Aftonbladet.

Sittemmin Daily Mail on vetänyt uutisen pois sivustoltaan, ja niin ovat nyt tehneet vähitellen myös muut mediat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat