Suomi pääsi Euro­viisujen finaaliin: ”Lauantaina otetaan poika kotiin”

Suomea edustava Käärijä selvisi odotetusti tiistain semifinaalista jatkoon.

Käärijä oli tyytyväinen tiistain semifinaalin jälkeisessä tiedotustilaisuudessa. Vieressä Suomen delegaation tiedottaja Juhani Lassila.

| Päivitetty

Liverpool

Suomen euroviisuedustaja Käärijä selvisi odotetusti kappaleellaan Cha cha cha Euroviisujen finaaliin.

Käärijä on ollut koko kevään ajan vedonlyöntisivustojen mukaan varma jatkoon menijä tiistain semifinaalista, ja häntä pidetään mahdollisena jopa voittamaan tämän vuoden Euroviisut.

Kaikki jatkoon päässeet maat ovat Kroatia, Moldova, Sveitsi, Suomi, Tšekki, Israel, Portugali, Ruotsi, Serbia ja Norja. Suurimmat ennakkosuosikit selvittivät tiensä finaaliin.

Finaalista ulos jäivät Malta, Latvia, Hollanti, Azerbaidžan ja Irlanti.

Tarkempaa tietoa esimerkiksi kunkin maan saamista pistemääristä ei kerrota vielä, jottei niiden anneta vaikuttaa finaalin äänestykseen. Tarkat tiedot semifinaalin pistemääristä selviävät lauantain finaalin jälkeen.

Käärijä antoi suomalaismedialle lyhyet kommentit pitkän semifinaalipäivän päätteeksi ääniviestillä.

”Se olis finaalipaikka saatu käsiin. Hyvä fiilis, tätä lähdettiin hakemaan. Toki vähän jännitti, miten käy, mutta oli helpottunut fiilis, kun kuuli Suomen päässeen jatkoon. Nyt vähän lepoa, treeniä ja lauantaina otetaan poika kotiin. Ei kai se ole sen kummoisempaa”, Käärijä sanoi.

Aiemmin Ylen tiedotteessa Käärijä oli kommentoinut jatkoon pääsyä näin:

“Peli ei todellakaan ole ohi vielä, eikä vielä sovi juhlia. Nyt vaan sykkeet alas, myös siellä kotisohvilla. Vedetään bolerot niskaan ja nähdään finaalissa!”

Suuri jännitys Euroviisujen finaalissa liittyy aina esiintyjien tarkkaan esiintymisjärjestykseen. Euroviisufanit ja -asiantuntijat ovat sitä mieltä, että esimerkiksi ensimmäiset esiintymispaikat ovat paljon vaikeampia, jos tavoittelee voittoa.

Ensimmäisen semifinaalin jälkeen finalistit eivät saa tietää vielä tarkkaa esiintymisnumeroaan, vaan sitä, esiintyvätkö he finaalin ensimmäisellä vai toisella puoliskolla.

Finaalin keskikohdan paikkoja on pidetty parhaimpina, minkä takia ”ensimmäiselle puoliskolle” päätymistä on pidetty yleensä vaikeampana paikkana. Liikaa painoarvoa ei silti pidä näille paikoille antaa, koska myös ensimmäiseltä puoliskolta on voitettu viime vuosina useita kertoja.

Suomen Käärijän esiintymispaikaksi arvottiin ensimmäinen puolisko. Ensimmäisellä puoliskolla esiintyvät myös Sveitsi, Portugali, Serbia ja Ruotsi. Toisella puoliskolla esiintyvät Kroatia, Moldova, Israel, Tšekki ja Norja.

Käärijä antoi tiiviit kommenttinsa englanniksi Liverpoolin euroviisuareenalle järjestetyssä lehdistötilaisuudessa kansainväliselle lehdistölle.

Aluksi Käärijältä kysyttiin, tunteeko hän minkäänlaisia paineita siitä, että hän on noussut yhdeksi suurimmista ennakkosuosikeista.

”En halua ottaa paineita. Haluan vain nauttia, vaikka joskus se onkin vaikeaa. Kaikki haluavat: ’Käärijä, tule tänne ja tule tänne’. Haluan nyt keskittyä harjoitteluun, ja haluan voittaa koko kilpailun”, Käärijä sanoi.

Käärijältä kysyttiin myös, onko hänellä jotain, mitä hän haluaisi parantaa lauantain finaaliin tiistaisesta esityksestään.

”Ei ole oikeastaan mitään, mitä haluaisin parantaa. Olen täällä, saan esiintyä finaalissa. Menen sinne ja teen parhaani.”

Lopuksi Käärijä kertoi, että hänestä tuntuu hienolta päästä finaaliin suomeksi esitetyllä kappaleella.

”Meillä Suomessa osa ihmisistä uskoo edelleen, ettei suomenkielisellä kappaleella voi menestyä Euroviisuissa. Haluan osoittaa, että voimme voittaa suomenkielisellä kappaleella.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat