Anneli Saaristo uskoo Käärijän päihittävän hänen viisu­ennätyksensä: ”Tuon jätkän pokka pitää ilman muuta”

Anneli Saaristo edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1989 kappaleella La Dolce Vita ja sijoittui seitsemänneksi.

Anneli Saaristo sijoittui vuonna 1989 Lausannen Euroviisuissa seitsemänneksi.

Suomi leijuu parhaillaan ennennäkemättömässä Käärijä-huumassa. Tiistaina semifinaalista lauantain finaaliin edenneelle Käärijälle povataan parhaimmillaan jopa voittoa. Siihen uskoo varovaisesti myös Suomen entinen euroviisumenestyjä Anneli Saaristo.

”Hullu esitys, mutta se voi hyvinkin voittaa”, Saaristo sanoo.

Saaristo myöntää, ettei pidä Käärijän vihreästä esiintymisasusta eikä ole tämän kilpailukappaleen fani, sillä Cha cha cha on hänen makuunsa liian tuotettu, eikä hän edes ole rap-musiikin ystävä.

”Ainahan meillä on ryyppäämistä ylistetty”, Saaristo sanoo sarkastisesti.

”Mutta tuon jätkän pokka pitää ilman muuta, se on ihan selvää. Ei sitä [esitystä] jännityksellä pysty pilaamaan.”

”Olen aina Suomen puolella, etenkin, jos kamppaillaan Ruotsia vastaan.”

Saaristo edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1989 kappaleella La Dolce Vita ja sijoittui seitsemänneksi. Hän oli aina vuoteen 2006 asti parhaiten menestynyt ja vuoteen 2014 asti toiseksi parhaiten menestynyt Suomen edustaja viisuissa, kun tulos suhteutettiin osallistujamaiden määrään.

”Minä tykkään enemmän, jos laulussa on sävel, hieno teksti ja hyvä sovitus. Ja vielä hienompaa olisi, jos olisi iso orkesteri, mutta siihen ei enää palata”, Saaristo sanoo.

Silloin kun Saaristo lauloi Euroviisuissa, esityksiä säesti sinfoniaorkesteri. Suomen kapellimestarina toimi tuolloin viimeisen kerran Ossi Runne, joka hoiti tehtävää vakituisesti vuosina 1966–1989.

”Arvostan viisuissa – vaikka ne ovatkin menneet hirveän kaupalliseen suuntaan ja tuotteistetuksi – sitä, että mennään musiikki edellä. Katson niitä aina mielelläni sen takia, että siellä on välillä hienoja, todella kunnianhimoisesti toteutettuja juttuja.”

Harvoin on Suomen viisuedustaja saanut yhtä paljon kotimaista ja kansainvälistä hehkutusta ennen kisoja kuin Käärijä on nyt saanut.

Toisin oli Saaristolla. Vaikka hän itse rakasti kappalettaan, Suomessa siitä ei yhtä paljon pidetty. Se aiheutti Saaristolle ylimääräistä jännitystä ja menestyspaineita.

”Minua haukuttiin niin hirveästi jo valmiiksi. Oltiin varmaan ainoa maa, jonka edustajaa haukuttiin. Oli aika ikävä mennä sinne Lausanneen, kun kaikki kansainväliset mediatkin kysyivät, miltä tuntuu, kun kotimaassa lehdistö on sinua haukkunut.”

Anneli Saaristo sanoo olevansa Suomen puolella, vaikka ei tämänvuotisesta viisukappaleesta ei välitäkään.

Saaristo on tähän mennessä parhaaseen suomalaissijoitukseen suomenkielisellä laululla yltänyt euroviisuedustaja

Hän uskoo kuitenkin vahvasti, että Käärijä tulee nyt menemään hänen ohitseen.

Saaristolle itselleen Euroviisut olivat hyvä potku uralle.

”Minusta ei ole ikinä kirjoitettu niin paljon kuin silloin, kun olin Euroviisuissa. Kyllä se Käärijällekin on kova juttu”, hän sanoo.

”Onhan Käärijän biisin kanssa tehty hirveästi duunia sen eteen, että siitä on tullut noin kova menestys, että sille voi jopa veikata voittoa. Eihän se ilmaiseksi ole tullut. Se on loppuun asti hiottu ja suunniteltu paketti ja se menee yleisöön.”

Saaristo kertoo, ettei katsonut tiistain semifinaalia, koska hänellä ei ole televisiota. Hän on nähnyt joitakin pätkiä joistakin esityksistä netissä. ”Kaalikääryleen”, kuten Saaristo Käärijää nimittää, finaaliesityksen hän kyllä katsoo.

”Loppukilpailun katson aina. Se on perinne minulle ja kälylleni. Otetaan vähän samppakaljaa samalla”, Saaristo kertoo.

”Olen aina Suomen puolella, etenkin, jos kamppaillaan Ruotsia vastaan. Ihan periaatteesta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat