Hienossa saksalaissarjassa poliisien ylimielisyys ja epä­pätevyys saavuttaa järjettömät mittasuhteet

Rikossarja Dark Woods perustuu tositapahtumiin.

Hampurin poliisipäällikkö Bethge (Matthias Brandt, oik.), käy monta kertaa kysymässä Weesenburgin pikkukaupungin poliisilta, kuinka hänen siskonsa katoamisen tutkinta on edennyt. Pirullisen pilkalliset Gerke (August Wittgenstein) ja Lohse (Karsten Antonio Mielke) eivät pidä siitä, että Hampurin isoherra yrittää vaikuttaa heidän tekemisiinsä.

Hiljaisen ja vakavan oloinen saksalainen rikospoliisi Thomas Bethge (Matthias Brandt) antautuu alkukesästä 1989 hentoon hymyyn. Ylistyspuheiden saattelema viisikymppinen Bethge on juuri nimitetty Hampurin poliisipäälliköksi.

Hymy hyytyy kuitenkin pian, sillä vain pari kuukautta myöhemmin Bethgen sisko Barbara Neder (Silke Bodenbender) katoaa kotoaan, eikä itseensä pettynyt Bethge pysty selvittämään syytä tai syyllistä määräajassa. Eikä aluksi edes sitä, onko sisko vielä elossa.

Saksalaiset tuntevat sekä Bethgen ponnistelut että Nederin katoamisen lehtijutuista ja televisiodokumenteista, sillä monipolvinen tarina on pääosin totta sellaisena kuin se on kuusiosaiseen Dark Woodsiin (2020) dramatisoitu. Totta ovat myös siskon katoamiseen ehkä kytkeytyvät kahden pariskunnan raa’at murhat, jotka tehtiin vähän aiemmin samalla metsäseudulla lähellä Hampuria.

Sarjan kokeneet tekijät, käsikirjoittaja Stefan Kolditz ja ohjaaja Sven Bohse, ovat kääntäneet kiitettävästi edukseen sen, että kotiyleisö tietää jo lopputuleman. Eikä hyytävää syyllistä pantata meiltä muiltakaan.

Siksi sarjassa keskitytäänkin murhatienoon, uneliaan Weesenburgin pikkukaupungin poliisien työhön. Heidän epäpätevyytensä saavuttaa paikallisen syyttäjän avustuksella jo järjettömät mittasuhteet.

Tapauksen ratkaisu on tarjolla koko ajan, mutta se ei kelpaa, koska sitä tarjoaa nainen, toksisen poliisilaitoksen uusi ja ylivoimaisesti paras tutkija Anne Bach (Karoline Schuch). Hän nousee kaikilta tasoillaan toimivan draaman toiseksi keskeiseksi hahmoksi, Bethgen luotetuksi tiedonantajaksi.

Melkein kolmellekymmenelle vuodelle jakautuva Dark Woods tuo esiin erinomaisesti myös sen, mitkä ovat ratkaisemattoman rikoksen monet kerrannaisvaikutukset – niin omaisiin kuin perusteettomasti syytettyihin.

Dark Woods, C More. (K12)

Hampurista syrjäiseen pikkukaupunkiin muuttanut rikoskomisario Anne Bach (Karoline Schuch) päättelee nopeasti, kuka on katoamistapauksen syyllinen. Mutta hän ei saa tukea kollegoilta – ei edes miesystävältään Jan Gerkelta (August Wittgenstein), joka on myös poliisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat