Pariisin Pompidou-keskus menee remonttiin viideksi vuodeksi

Museon ovet pysynevät säpissä myös 50-vuotisjuhlallisuuksien aikana.

Pariisissa sijaitseva Pompidou-keskus lukeutuu maailman merkittävimpiin nykytaiteenmuseoihin.

Pariisin Pompidou-keskus on sulkemassa ovensa viideksi vuodeksi, Ranskan kulttuuriministeri kertoi keskiviikkona. Maineikkaan museon ovet suljetaan remontin vuoksi vuonna 2025.

Pompidou-keskus lukeutuu maailman merkittävimpiin nykytaiteenmuseoihin. Viime vuonna Pompidoussa vieraili yli kolme miljoonaa ihmistä. Pompidoulla on Euroopan suurin modernin taiteen kokoelma, ja se on maailman johtava maalausten ja veistosten lainaaja.

Museon leimallisimpiin piirteisiin kuuluu rakennuksen ulkosivuilla kulkeva näyttävä putkisto. Arkkitehtien Richard Rogersin ja Renzo Pianon suunnittelemat uraauurtavat nurinkuriset rakenteet ovat kuluneet merkittävästi.

Tuleva kunnostus on ensimmäinen merkittävä remontti vuonna 1977 avanneen Pompidoun historiassa. Ehostus maksaa noin 262 miljoonaa euroa.

Yleisten korjausten lisäksi museon rakenteita päivitetään ainakin paloturvallisuuden ja esteettömyyden osalta. Sisäpuolella taas muun muassa uusitaan galleriatiloja ja rakennetaan uusia tiloja nuoremmille vierailijoille.

Remonttia oli alun perin suunniteltu vuosille 2023–2027, jotta rakennus voitaisiin avata uudelleen sen 50-vuotisjuhlia varten. Uusien suunnitelmien mukaan ovet pysynevät kuitenkin säpissä aina vuoteen 2030.

Remonttiaikeista keskiviikkona kertonut kulttuuriministeri Rima Abdul Malak alleviivasi, että kunnostuksella mahdollistetaan rakennuksen selviäminen. Samalla hän ylisti museota siitä, kuinka se on liki 50-vuotisen taipaleensa aikana isännöinyt jo 300:aa miljoonaa vierasta.

Pompidou on viime aikoina pyrkinyt kasvattamaan kassaansa kansainvälisin sopimuksin. Maaliskuussa museo esimerkiksi allekirjoitti sopimuksen Saudi-Arabian kanssa modernin taiteen museon rakentamisesta Al-Ulan kulttuuriperintökohteeseen. Pompidoulla on jo muun muassa franchising-museoita Shanghaissa, Brysselissä ja Malagassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat