Amos Rexissä valtavat jonot kerännyt Teamlab toi Tallinnan Kumuun museon yleisö­ennätyksen

Kumun uusin näyttely käsittelee Ukrainan avantgardea.

Kelluvia kukkia ikuisuuden meressä 2022.

Japanilaisen Teamlab-kollektiivin näyttely Kelluvia kukkia ikuisuuden meressä keräsi Tallinnan Kumu-museossa sen kaikkien aikojen kävijäennätyksen, 95 000 katsojaa. Näyttely oli esillä marraskuusta viime sunnuntaihin, 7. toukokuuta.

Suuren diginäyttelyn tuomisessa Viroon oli riskinsä, mutta nyt voi sanoa, että haasteet voitettiin, kommentoi Kumun johtaja Kadi Polli tiedotteessa. Museo sai hänen mukaansa näyttelyn ansiosta uutta yleisöä, ja moni perhe toi lapsensa Kumuun ensimmäistä kertaa, Polli totesi.

Suomalaisen Pekka Vapaavuoren suunnittelema Kumu avattiin yleisölle vuonna 2006.

Teamlab on tuttu myös Helsingissä, sillä japanilaiset vastasivat Amos Rexin avajaisnäyttelystä vuonna 2018. Näyttely sai kriitikon haltioihinsa, suorastaan itkemään ilosta, kuten Harri Mäcklin kirjoitti arviossaan.

Lue lisää: Amos Rexin huikea avajaisnäyttely saa kriitikon itkemään ilosta – japanilainen Teamlab-kollektiivi on luonut Lasipalatsin alle toisen maailman

Näyttelyyn jonotettiin tuntikausia, ja se keräsi Amos Rexissä kaikkiaan 268 000 kävijää.

Kumun näyttely oli Amos Rexin näyttelyä tiiviimpi. Esillä oli kolme digitaalista teosta, meren aaltoja, kasvava auringonkukkapelto ja tuliaihe.

Auringonkukat kasvoivat valtaviksi Kumun näyttelyssä. – Kuva näyttelyn viimeiseltä päivältä.

Huhtikuun alussa Kumussa avautui kiinnostava Ukrainan avant-gardea esittelevä näyttely Futuromarennia, ja 16. kesäkuuta avautuu kymmenen virolaisen naisgraafikon 1960–1980-luvun taidetta esittelevä näyttely Läpi silmiesi mustien syövereiden.

Futuromarennia esittelee uudistuksellisia taiteellisia tulevaisuudennäkymiä, jotka ovat syntyneet Ukrainan historiallisilla alueilla 1910–1920-luvulla. Näyttely on esillä syyskuun alkuun.

Kazimir Malevitšin teos Dynaaminen suprematismi (1916) löytyy Ukrainan avantgardea esittelevästä teoksesta kirjontatyöksi toteutettuna. Tekijä on Valentona Kostjukova.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat