Frank Capra arveli ohjanneensa maailman huonoimman elokuvan: syntyi romanttisen komedian suuri klassikko

Tapahtui eräänä yönä -elokuvan herkullisen epätäydelliset päähenkilöt kohtaavat linja-autossa matkalla Floridasta New Yorkiin.

Pumpulissa kasvanut nuori nainen (Claudette Colbert) ja maailmaa nähnyt velmu sälli (Clark Gable) ovat eriparinen ja eripurainen yhdistelmä, jonka kipinöivää kemiaa on jännä seurata.

Elokuva

Tapahtui eräänä yönä ★★★★

It Happened One Night, USA 1934

Teema klo 21.06 ja Yle Areena

Vuonna 1934 Haysin koodiksi kutsuttu sensuurisäännöstö alkoi suitsia Hollywood-elokuvia siveydensipuleiksi. Frank Capran Tapahtui eräänä yönä ehti ensi-iltaan muutamia kuukausia ennen. Se on sittemmin noussut romanttisen komedian klassikoksi.

Ei siinäkään toki ole mitään kovin ronskia. Hollywoodin ensimmäinen siveysohjeisto oli laadittu jo vuonna 1927. Mutta Capra saattoi sentään vihjailla kepeästi seksin mahdollisuuteen päähenkilöidensä välillä.

Herkullisen epätäydelliset päähenkilöt kohtaavat linja-autossa matkalla Floridasta New Yorkiin.

Pankkiirin tytär Ellie Andrews (Claudette Colbert) on karannut huvijahdilta, koska isä ei hyväksy hänen hetken huumassa solmimaansa avioliittoa. Toimittaja Peter Warne (Clark Gable) on saanut potkut ja tunnistaa karkulaisessa uutisen, jolla voisi tehdä paluun.

Pumpulissa kasvanut nuori nainen ja maailmaa nähnyt velmu sälli ovat eriparinen ja eripurainen yhdistelmä, jonka kipinöivää kemiaa on jännä seurata.

Colbert ja Gable eivät olleet ensimmäiset ehdokkaat rooleihin, ja kuvausten alussa molemmat olivat tyytymättömiä käsikirjoitukseen. Colbert oikutteli pitkin matkaa.

Jo mykkäkaudella komediakykynsä näyttänyt Capra arveli kuvausten jälkeen ohjanneensa maailman huonoimman elokuvan.

Lopputuloksesta sitä kaikkea on vaikea uskoa. Hitaan alun jälkeen elokuvasta tuli valtava kaupallinen menestys. Se voitti viisi Oscaria. Capra, Colbert ja Gable saivat kukin omansa, samoin koko elokuva ja käsikirjoittaja Robert Riskin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat