Kilpa-ajodraama Le Mans 66 on yllätyksetön mutta lajissaan ehdottoman viihdyttävä ja jännittäväkin

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo valmistautumisesta vuoden 1966 vuorokauden mittaiseen kilpa-ajoon.

Matt Damon ja Christian Bale hahmottavat osaavalla kimppakemialla eriluonteisia ystäviä, joiden yhteistyö kipunoi välillä fyysisinäkin yhteenottoina.

Elokuva

Le Mans 66 – täydellä teholla ★★★

Ford v Ferrari, USA 2019

Sub klo 21.00 (K12)

Carroll Shelby (Matt Damon) on yhdysvaltalainen autosuunnittelija, Ken Miles (Christian Bale) brittiläinen kilpa-ajaja. He yrittävät saada maailman tuotteliaimman autovalmistajan Fordin voittamaan maailman nopeimmat autot valmistavan Ferrarin.

Taisto huipentuu vuoden 1966 Le Mans -kisaan, jossa autot kiertävät samaa rataa täyden vuorokauden.

James Mangoldin ohjaama Le Mans 66 – täydellä teholla kertoo tästä historiallisesta koitoksesta. Se toimii sekä kilpa-ajoelokuvana että draamana miehistä, koneista ja vallasta. Tarinana elokuva on yksioikoisen yllätyksetön, mutta omassa lajissaan ehdottoman viihdyttävä ja jännittäväkin.

Henkilögallerian ainoana naisena tavataan Milesin vaimo (Caitríona Balfe), ja silminnäkijäksi otetaan myös pariskunnan poika (Noah Jupe).

Brittikuski Ken Miles (Christian Bale) kuvataan äksynä sotaveteraanina, joka riitelee kärkkäästi kaikkien muiden kuin perheensä kanssa. Isänsä kanssa varikoilla pyörivää Peter-poikaa näyttelee Noah Jupe.

Elokuvan alkukielisen nimen mukaisesti kyse on kahden autovalmistajan yhteenotosta.

Sekä italialainen Enzo Ferrari (Remo Girone) että amerikkalainen Henry Ford II (Tracy Letts) kuvataan vanhan ajan bisnespatruunoina, kovapintaisina pukujohtajina, joiden näennäisen pidättyväinen käytös, alatyylinen puheenparsi ja hännystelevien lakeijoiden joukot jopa muistuttavat väkivaltaviihteen kuvaamia järjestäytyneen rikollisuuden joukkoja.

Fordilla on koko joukko apulaisjohtajia, joista eritoten yhtä vastaan Shelby käy kuin sisällissotaa. Hänen on myös varottava, ettei Miles pääse tuhoamaan aikeita riidanhakuisella käytöksellään.

Elokuvan pohjajännitteestä vastaavatkin Shelby ja Niles, ystävät ja yhteistyökumppanit, jotka tarinan henkilöistä ainoina käyvät myös fyysisesti toistensa kimppuun.

Miesten toksisia taistoja kuvataan ajan moraalin mukaisesti, draamana vetävästi, potretteja kaunistelematta. Aikakauden kiehtovat sosiaaliset ja kulttuuriset murrokset kierretään kaukaa, ja tottahan se, ettei kuvattuun aikaan ja maailmaan mahtunut ekologinen ajattelunpoikanenkaan. Kuolonuhritkin mielletään välttämättömäksi pahaksi.

Tekninen toteutus edustaa huippuluokkaa: elokuva voitti Oscarin sekä kuvan että äänen leikkauksesta.

Le Mansin ensimmäinen kilpa-ajo järjestettiin tasan 100 vuotta sitten, toukokuussa 1923.

Itsekin tuittupäänä kuskina tunnettu filmitähti Steve McQueen ajoi osin paikan päällä kuvatun elokuvan Le Mans 1971 pääosassa. Ferrarin ja Fordin kisasta on puolestaan kerrottu vuoden 2016 dokumentissa The 24 Hours War.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat