Sean Ricks selvittää mielen rajoja, ja Äijä-koira tekee paluun

Sean Ricks selvittää uudessa ohjelmasarjassa, mihin kaikkeen ihmismieli taipuu.

Tutkija Katri Saarikivi mittaa Sean Ricksin aivojen toimintaa ennen ja jälkeen haasteiden.

Miten tulisit toimeen ilman näköaistia?

Ylen Perjantai-ohjelmasta tuttu toimittaja Sean Ricks matkustaa Los Angelesiin pelaamaan jääkiekkoa silmät sidottuina. Aivot pinnistelevät piirtääkseen mentaalista karttaa ilman näköaistia. Mikä on erilaista?

Superihmiset – piilotettua kysyä etsimässä -ohjelman avausjaksossa Sean Ricks kohtaa Los Angelesissa skeittausta harrastavan sokean aistivalmentajan. Miten pitkälle Sean onnistuu venyttämään omaa aistipotentiaaliaan?

Samalla sukelletaan mieleen ja sen kuviteltuihin rajoihin.

Viisiosaisessa ohjelmasarjassa aivotutkija Katri Saarikivi lähettää Sean Ricksin tapaamaan tosielämän supersankareita ja huippuvalmentajia. Ohjelmassa seurataan Sean Ricksin aivoissa tapahtuvia muutoksia vuoden alussa ja vuoden lopussa otettujen aivokuvien avulla.

"Ohjelma lähti ohjaaja Jaro Asikaisen ideasta. Hän kysyi, olisitko valmis lähtemään vuoden mittaiseen ihmiskokeeseen. Itsekin innostuin, että tässä olisi potentiaalia itsensä haastamiseen”, Ricks kertoo.

Sean Ricks mitattavana.

Superihmisten ensimmäisiä jaksoja alettiin kuvata alkuvuodesta 2022. Sean Ricks nähdään muun muassa muistilabyrintissa Tukholmassa ja yllätysesiintyjänä huippulaulajan konsertissa.

"En ollut tajunnut, kuinka paljon pystyn ammentamaan sisimmästäni. Monet asiat, jotka eivät ole olleet mun juttuja, kääntyivät ihan päälaelleen.”

Saarikivi on läsnä läpi ohjelman. Hän kertoo haasteet ja auttaa selittämään, mitä Sean Ricksin päässä tapahtuu, kun oppii taidon x. Ja mitä se tarkoittaa kehossa ja mielessä.

Los Angelesissa Sean Ricks vietti monta päivää silmät sidottuina ilman näköaistia. Sitä ennen kotimaassa Saarikivi mittasi Ricksiltä aivojen herätevasteita. Haasteen jälkeen havaittiin, että aivoissa tapahtui muutoksia.

"Kuulojärjestelmä käsittelee ääntä ihan eri tavalla kuin aiemmin. Se huomaa paljon herkemmin sellaisia ihan pieniä muutoksia äänessä”, Saarikivi selostaa Ricksin aivojen muuttuneita tuloksia.

Ricks huomasi, että asioita voi kokea rikkaasti ilman niiden arviointia pelkästään katseen kautta.

"Olen hyvin harvoin miettinyt, miltä jokin on tuntunut tai miltä on tuoksunut. Tuntui että pääni sisällä kokemusmaailma oli ihan mieletön paikka, paljon parempikin osin.”

Superihmisyys ei tunnu niin mahdottomalta ajatukselta enää.

"Pointti ei ole, että minusta tulee samanlainen kuin opettajasta, mutta kaikissa asuu superihminen. Isoin oppi on ollut, että asiantuntijat ovat tehneet hillittömän määrän duunia sen asian eteen.”

Ehkä tärkein havainto oli Ricksin mielestä se, että asioita voi kokea uudella tavalla. Lähimetsästäkin voi löytää ihan uuden maailman.

"Maailma on nyt paljon enemmän täynnä mahdollisuuksia. Rajoittaa elämää, jos ajattelee, että toi ei ole mun juttu. Maailma ei ole mulle enää yhtä suljettu kuin ennen.” (SK)

Superihmiset – piilotettua kykyä etsimässä, Yle Areena 15.5. alkaen

Äijä-koiran seikkailuja voi seurata Eränkävijät-sarjan kuudella ensimmäisellä kaudella.

Eränkävijät-sarja alkaa alusta

Yllättävänkin suuren suosion saavuttaneessa Eränkävijät-sarjassa seurataan metsästäjien ja kalastajien eräretkiä eri puolella Suomea.

Jos et ole vielä katsonut jaksoakaan rauhoittavaa mutta samalla koukuttavaa luontoseikkailua, lineaarinen televisio tarjoaa siihen nyt oivallisen tilaisuuden. Uusintojen kautta palataan alkuun muistelemaan, mistä kaikki lähti liikkeelle.

Ensimmäisellä kaudella tutustutaan Lievestuoreelle takaisin muuttaneeseen Riikka Aaltoseen, jolle kalastus on tapa viettää laatuaikaa läheisten kanssa – etenkin Pekka-pappan.

Pudasjärveltä kotoisin olevat Sanna ja Antti Kokko harrastavat enimmäkseen pienriistan metsästystä kahden taitavan saksanseisojarotuisen koiransa kanssa.

Ilomantsissa, lähellä Venäjän rajaa asustavat veljekset Tuomo ja Ari Turunen harrastavat myös metsästystä. Ensimmäisellä kaudella tähtäimessä ovat karhut jännittävässä yöllisessä jahdissa.

Pudasjärveltä kotoisin oleva Sanna Kokko sorsajahdissa saksanseisojarotuisen koiransa kanssa.

Aki Huhtanen voittanut neljästi parhaan esiintyjän yleisöäänestyksen kultaisen Venlan.

Eränkävijät-sarjan kiistatta suosituin parivaljakko on kuitenkin yhdessä Kilpisjärvellä seikkailevat Aki Huhtanen ja hänen Äijä-koiransa.

Kohta jo 10-vuotiaalla suomenlapinkoiralla on Instagramissa yli 60 000 seuraajaa. Faneja löytyy aina Australiasta asti.

Vuonna 2017 eräilyn ilosanomaa julistava ohjelma voitti Kultainen Venla -gaalassa parhaan tv-ohjelman palkinnon, jonka Huhtanen ja Äijä-koira vastaanottivat lavalla.

Huhtanen on voittanut neljä kertaa parhaan esiintyjän yleisöäänestyksen palkinnon.

Sarjasta ilmestyi viime syksynä seitsemäs kausi. (SN)

Eränkävijät-sarjan ensimmäinen kausi 15.5. alkaen TV2:lla kello 18.00. Kaikki jaksot nähtävissä Yle Areenassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat