Useat maailman huippumuusikot ovat muistelleet viime viikonloppuna kuollutta pianisti Menahem Pressleriä ylistävin sanoin. Pressler kuoli 6. toukokuuta 2023 Lontoossa. Hän oli syntynyt 16. joulukuuta 1923 Magdeburgissa Saksassa ja oli kuollessaan 99-vuotias.
Esimerkiksi sellisti Steven Isserlis kirjoittaa pikaviestipalvelu Twitterissä Presslerin olleen ”hyvin ilmaisuvoimainen muusikko, jonka jokainen fraasi puhui värikkäästi. […] Ja mikä persoona! Hän pulppusi energiaa ja elämäniloa, musiikillista ja inhimillistä, pitkälle yli 90-vuotiaaksi.”
Viulisti Daniel Hope puolestaan viittasi twiitissään Britannian kuningas Charles III:een, jonka kruunajaispäivänä Pressler kuoli: ” Tänään maailma sai kuninkaan. Mutta tänään me myös menetimme kuninkaan.”
Pianisti Maria João Pires kirjoittaa Presslerin muiston jäävän elämään mitä erinomaisimpana muusikkona ja loistavana opettajana. ”Hän ei koskaan tinkinyt ilmaisusta tai fraseerauksesta. Muistan aina hänen kamarimusiikkitunneillaan antamat selkeät neuvonsa.”
Pianisti Barry Douglas muistelee ensikohtaamistaan Presslerin kanssa: ”Pääsin todistamaan hänen hämmästyttävää taidettaan ja mestaruuttaan, kun olin vielä opiskelija. Hän soitti Wienin Musikvereinissa ja hänen harvinainen musiikillisten mittasuhteiden tajunsa oli henkeäsalpaavaa.”
”Menahem Pressler joutui perheineen pakenemaan natsi-Saksasta vuonna 1939.
Muusikot viittaavat kirjoituksissaan Presslerin monipuoliseen uraan ja elämäntarinaan. Saksassa syntynyt Pressler joutui perheineen pakenemaan natsi-Saksasta vuonna 1939. Pianistinura alkoi vuonna 1946, kun hän osallistui Debussy-pianokilpailuun San Franciscossa.
”Tutustuin ranskalaiseen pianistiin, joka kysyi, olenko ylipäätään soittanut Debussytä”, Pressler muisteli Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2008.
”Tunsin vain Arabeskit ja Clair de lune -kappaleen. Pianisti sanoi, etten voisi osallistua kilpailuun. Sitten hän kehotti minua tulemaan luokseen ja opetti minua soittamaan Debussyn preludeja.”
Pressler voitti kilpailun, ja jo seuraavana vuonna soitti ensimmäisen kerran Carnegie Hallissa Philadelphian orkesterin solistina.
Vuonna 1955 hän perusti Beaux Arts -pianotrion yhdessä viulisti Daniel Guilet’n ja sellisti Bernard Greenhousen kanssa. Yhtye soitti ensimmäisen konserttinsa Berkshiren musiikkifestivaalilla, eli nykyisellä Tanglewoodin musiikkifestivaalilla Massachusettsissa. Pressler oli yhtyeen ainoa pysyvä jäsen, ja hän soitti yhtyeessä vielä 2008, kun se piti jäähyväiskonserttinsa Tanglewoodissa. Tuolloin Presslerin ja sellisti Antonio Menesesin rinnalla soitti viulua Daniel Hope.
Pressler toimi myös pianosolistina ja esiintyi uransa aikana ympäri maailmaa sekä orkesterien solistina että sooloresitaaleissa. Vuodesta 1955 hän opetti Indianan yliopiston Jacobs School of Musicissa Bloomingtonissa.
Pressler konsertoi myös Suomessa. Vuonna 2008 piti resitaalin Sibelius-Akatemian konserttisalissa Helsingissä, ohjelmassaan klassis-romanttisen pianokirjallisuuden keskeisiin teoksiin kuuluvat Beethovenin As-duurisonaatti ja Schubertin B-duurisonaatti sekä Debussyn impressionistinen Estampes.
”Perinne ei raskauta Presslerin soittoa, joka on läpikuultavan vivahteikasta, säkenöivän kirkasta ja kevyesti laulavaa. Se henkii humaania lämpöä”, kirjoitti tuolloin HS:n kriitikko Hannu-Ilari Lampila.
Pressler vieraili Suomessa myös vuonna 2011, kun hän vastaanotti elämäntyöpalkinnon International Classical Music Award -gaalassa Tampereella, ja soitti tuolloin Mozartia Tampere Filharmonian solistina.
Lue lisää: Pressler nauttii joka päivästä
Lue lisää: Humaani pianisti ymmärtää yksinkertaisuutta
Oikaisu 14.5. klo 10.00: Jutun alkuperäisessä otsikossa Menahem Presslerin etunimi oli virheellisessä muodossa Menahim.