Euroviisujen piti olla yhden­vertaisuuden asialla, mutta tasavertaisuus ei ulotu kehon kokoon

Syömishäiriöiden asiantuntijan mielestä yhdenvertaisuutta korostavassa euroviisukulttuurissa tavallisen kokoiset esiintyjät jäävät yhä vähemmistöksi.

Loreenin voitokasta euroviisuesitystä edelsi tiukka dieetti.

Euroviisuvoittaja Loreen valmistautui finaaliesitykseensä tiukalla harjoitusohjelmalla, johon kuului myös erikoisruokavalio.

Voiton jälkeen laulaja kertoi Aftonbladetin haastattelussa olleensa erikoisruokavaliolla. Loreenin ruokavalio herätti hämmennystä jo ennen Ruotsin Melodifestivalenin finaalia, jota ennen Loreen kertoi pidättäytyneensä pastan syömisestä kolmen kuukauden ajan, koska halusi olla kunnossa.

Asia tuli alun perin julki Ruotsin television nuortenohjelmassa, jossa Loreenia haastateltiin. Ruokavaliota käsittelevä kohta leikattiin myöhemmin pois suoratoistopalvelussa nähtävästä ohjelmasta.

Ennen tämän vuoden paluutaan viisulavoille Loreen aloitti myös rankan kuntokuurin. Talvella hän kertoi Ruotsin radiolle juoksevansa joka aamu 15 kiloa painava painoliivi yllään. Hän laulaa juostessaan.

Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä näkee Loreenin dieetissä takavuosien fitness-kulttuurin piirteitä.

”Nykyään kuulee useammin jopa urheilijoilta, että kun he päästivät irti tiukasta syömisen kontrolloinnista, niin tulokset paranivat.”

Mikkilä sanoo, että erilaisiin fyysisiin ja henkisiin suorituksiin valmistautumisessa tärkeää olisi saada riittävästi energiaa ja lepoa.

Loreenin tapauksessa Mikkilän huomiota kiinnitti, että laulaja nimesi erityisesti pastan ruoaksi, jota hän karttaa.

”Jos hän perusteli sitä hyvässä kunnossa pysymisellä, niin ehkä hän tarkoitti kunnolla enemmän hoikkaa olemusta. Se ei liity sinänsä hyvään kuntoon.”

"Käärijällä on leikkausarvet näkyvillä ja hänellä on muutenkin normaali ihmisen keho.”

Euroviisuissa sukupuolisen ja seksuaalisen yhdenvertaisuuden ajatusta on korostettu, mutta tasavertaisuus ei Mikkilän mielestä ulotu vielä kehon kokoon.

”Jos katsotaan, minkä kokoisia kehoja siellä näkyy, niin se on aika yhdenlaista.”

Mikkilä huomasi myös, että Euroviisujen kommentoinnissa Käärijää oli luonnehdittu ”pömppävatsaiseksi”.

Lue lisää: Käärijä on se mies, on se mies

”Vaikka hänkin menee hoikkaan ja vähän lihaksikkaaseen kehomuottiin, niin hän ei ollut ylitrimmattu. Hänellä on leikkausarvet näkyvillä ja hänellä on muutenkin normaali ihmisen keho.”

Syömishäiriöiden puhkeamiseen on monia syitä, eikä pelkkä kuuluisan ja ihaillun henkilön esimerkki yleensä siihen johda.

Mikkilän mielestä yksittäisistä henkilöistä ruokailutottumuksiin voivat vaikuttaa myös sosiaalisen median influensserit, jotka saavat taloudellista hyötyä hyvinvointialan kaupallisesta yhteistyöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat