Onko Ruotsin viisu plagiaatti? Näin vastaa Teosto

Plagiaattikiistoissa yksittäiset samanlaiset osat eivät riitä näytöksi.

Loreen esiintymässä Liverpoolissa perjantain kenraaliharjoituksessa sekä Mika Newton, joka edusti Ukrainaa vuoden 2011 Euroviisuissa Düsseldorfissa.

Euroviisujen voittajakappaleen, Loreenin esittämän Tattoon väitetään olevan kopio ukrainalaisartisti Mika Newtonin vuonna 2005 levyttämästä kappaleesta V plenu.

Sosiaalisessa mediassa esitettyjen plagiaattiväitteiden perusteena on neljän tahdin mittainen, vähitellen nouseva melodia, joka on kahta viimeistä ääntä lukuun ottamatta samanlainen kummassakin kappaleessa.

V plenussa se on laulettuna säkeistön lopussa, kun taas Tattoossa melodia soi laulettuna sekä syntetisaattorilla soitettuna kappaleen introssa ja toistuu edelleen läpi kappaleen säestävänä kuviona.

”EBU:lla saattaa olla asiassa jokin rooli.”

Tekijänoikeuksia Suomessa valvovan Teoston linjausten mukaan plagiaattikiistoissa kynnys on korkealla, eivätkä samanlaiset melodianpätkät riitä sitä ylittämään, vaan sävellysten tulee olla käytännössä identtiset.

Yleisestä uskomuksesta poiketen plagiaattia ei määritellä samanlaisena toistuvien tahtien määrän mukaan. Yhtäläisyydeksi ei myöskään riitä samanlainen sointukierto.

Yhtäläisyydet eivät välttämättä johda toimenpiteisiin, vaikka samalta kuulostavia kohtia on sosiaalisessa mediassa hämmästelty pitkin kevättä. Tattoon ja V plenun yhtäläisyydet huomattiin jo maaliskuussa, kun Loreen esitti kappaleensa Ruotsin Melodifestivalenissa.

Teostosta kerrotaan, että mahdollista plagiointia voidaan ryhtyä tukimaan vain jos plagioinnin kohteeksi joutuneen teoksen tekijä, tässä tapauksessa säveltäjä, laittaa asian vireille. Säveltäjä on voinut myös luovuttaa sopimuksella oikeuksiaan tai oikeuksiensa valvontavaltuuden kolmannelle taholle, joka voi tehdä asiassa aloitteen.

Teoston kaltaiset tekijänoikeusjärjestöt eivät plagiointikiistoissa tee mitään päätöksiä, mutta ne voivat tutkia asiaa oikeudenomistajan pyynnöstä. Jos plagiointiasia menee oikeuskäsittelyyn asti, tekijänoikeusjärjestön selvitystä voidaan käyttää asiantuntijalausuntona.

Tavanomaisesta plagiaattiepäilystä Tattoon tapaus poikkeaa hieman, koska kyseessä on Euroopan yleisradiounionin eli EBU:n järjestämiin Euroviisuihin tehty kappale. Teoston mukaan euroviisukappaleista on ennekin esitetty plagiointiväitteitä.

”EBU:lla on omat sääntönsä koskien Euroviisuihin osallistuvia kappaleita, ja erityisesti näiden sääntöjen valossa myös EBU:lla saattaa olla asiassa jokin rooli, jos kilpailukappaleen katsottaisiin olevan plagiaatti”, Teostosta kerrotaan.

V plenun esittäjä Mika Newton edusti Ukrainaa Euroviisuissa vuonna 2011 kappaleella Angel.

Tattoon ja V Plenun yhtäläisyyksiä on nostanut esiin Youtube-kanavallaan muun muassa puolalainen laulaja ja lauluntekijä Paweł Szutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat