The Smiths -yhtyeen basisti kuoli haima­syöpään 59-vuotiaana

Vuosina 1982–87 toimineen indierockbändin basisti Andy Rourke on kuollut.

The Smiths vuoden 1984 promokuvassa: vasemmalta Andy Rourke, Morrissey, Johnny Marr ja Mike Joyce.

Indierockyhtye The Smithsin basisti Andy Rourke on kuollut 59-vuotiaana, kertoo yhtyeen kitaristi Johnny Marr Twitter-pikaviestipalvelussa. Marrin mukaan Rourke kuoli haimasyöpään.

The Smiths toimi vuosina 1982–87. Rourken ja Marrin ohella yhtyeen jäseniä olivat laulaja Morrissey ja rumpali Mike Joyce.

Yhtye hajosi vuonna 1987. Sen jälkeen Rourke ja Joyce vaativat Morrisseyltä ja Marrilta oikeusteitse suurempaa osuutta The Smithsin katalogin tekijänoikeustuloista. Morrissey ja Marr olivat kumpikin saaneet 40 prosenttia, Rourke ja Joyce kumpikin 10 prosenttia.

Rourke suostui sovitteluratkaisuna 83 000 punnan korvaukseen ja entiseen kymmenen prosentin tekijänoikeusosuuteen, kun taas Joyce vei oman vaatimuksensa oikeuteen ja sai siellä miljoonan punnan korvauksen aiemmin syntyneistä tekijänoikeustuloista sekä 25 prosentin osuuden tulevista tuotoista.

Varsinkin Morrissey on menestynyt soolourallaan, muut jäsenet ovat toimineet omien yhtyeidensä lisäksi sessio- ja kiertuemuusikoina. Rourke työskenteli esimerkiksi Sinéad O’Connorin ja The Pretendersin kanssa.

Johnny Marr esiintyy elokuussa Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa.

Andy Rourke esiintyi The Smithsin jäsenenä kesäkuussa 1984 Lontoon Hammersmith Palaisissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat