Korkein oikeus: Andy Warhol loukkasi valokuvaajan tekijän­oikeuksia

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti äänin 7–2, että Andy Warhol loukkasi tekijänoikeuksia käyttäessään Lynn Goldsmithin Princestä ottamaa valokuvaa oman työnsä pohjana.

Andy Warholin tekemä teos Princestä ja Andy Warhol vuonna 1985. Kuva:

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti torstaina 18. toukokuuta, että taiteilija Andy Warhol loukkasi valokuvaaja Lynn Goldsmithin tekijänoikeuksia, kun hän loi sarjan silkkipainoksia, jotka perustuivat Goldsmithin laulaja Princestä ottamaan valokuvaan.

Asiasta on uutisoinut muun muassa CNN.

Tuomio annettiin äänin 7–2. Tuomari Elena Kagan esitti jyrkän eriävän mielipiteen ja sanoi, että lausunto ”tukahduttaa kaikenlaisen luovuuden”.

Tuomioistuin hylkäsi Andy Warhol -säätiön asianajajan esittämät perustelut, joiden mukaan Warhol oli muuttanut työtään riittävästi, jotta se ei loukkaisi Goldsmithin tekijänoikeuksia.

Taidemaailmassa on odotettu kiinnostuneena, miten oikeus tasapainottelee taiteilijan vapauden ja tekijänoikeussäädösten välillä tällaisessa tapauksessa, jossa taideteos on saanut inspiraationsa toisesta teoksesta.

”Goldsmithin teokset, kuten muidenkin valokuvaajien teokset, ovat oikeutettuja tekijänoikeussuojaan, jopa kuuluisia taiteilijoita vastaan”, tuomari Sonia Sotomayor kirjoitti tuomarien enemmistön puolesta.

Sotomayor keskittyi molempien teosten kaupalliseen tarkoitukseen. Kiistan kohteena oli Goldsmithin vuonna 1981 Princestä ottama kuva, jonka Warhol oli saanut referenssiksi Vanity Fairilta lehden tilatessa kuvaa juttuunsa vuonna 1984.

Näin sekä valokuvalla että Warholin silkkipainotaululla oli olennaisesti sama tarkoitus, vaikka Warhol muutti Goldsmithin ilmaisua, Sotomayor totesi. ”Reilun käytön” poikkeus tekijänoikeussuojaan ei täten tule tapauksessa kysymykseen.

Andy Warhol -säätiö ilmoitti olevansa eri mieltä tuomioistuimen päätöksestä, mutta piti myönteisenä enemmistön ”selvennystä, että sen päätös rajoittuu vain tähän yhteen lisensointiin eikä kyseenalaista Andy Warholin Prince-sarjan luomisen laillisuutta vuonna 1984”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat