Niukka enemmistö suomalaisista haluaisi pitää yleisradioveron ennallaan, selviää HS:n tuoreesta gallupista.
Kyselyyn vastanneista 51 prosenttia halusi säilyttää Yle-veron samankokoisena. 41 prosenttia oli sitä mieltä, että veroa pitäisi leikata, vaikka se johtaisi Ylen sisältöjen supistumiseen.
Kahdeksan prosenttia taas kasvattaisi veroa, jotta Yle voisi laajentaa ja parantaa toimintaansa.
Yleisradion rahoitus, sen mahdollinen leikkaaminen ja Ylen tarjoamat sisällöt herättivät laajaa keskustelua alkuvaiheen hallitusneuvotteluissa toukokuun alussa. Jo ennen vaaleja kokoomus ja perussuomalaiset olivat ilmoittaneet valmiudestaan leikata Ylen rahoitusta.
Ylen rahoitus oli viime vuonna noin 557 miljoonaa euroa. Yle-vero on vähennysten jälkeen yli 14 000 euroa vuodessa ansaitseville yksityishenkilöille tuloista riippuen korkeintaan 163 euroa vuodessa.
Gallupin perusteella kaikkein halukkaimpia säilyttämään Yle-veron olivat naiset ja yli 60-vuotiaat, opiskelijat, eläkeläiset ja akateemisesti koulutetut.
Naisista 57 prosenttia kannattaa veron säilyttämistä. Sama näkemys on 60 vuotta täyttäneillä (56 prosenttia vastaajista) ja 70 vuotta täyttäneillä (62 prosenttia). Opiskelijoista 62 prosenttia, eläkeläisistä 58 prosenttia ja akateemisesti koulutetuista 54 prosenttia ei muuttaisi veroa.
Kolmekymppisistä joka toinen kannattaa Yle-veron leikkaamista. Maaseutukuntien asukkaista, toimihenkilöistä ja yrittäjistä lähes puolet leikkaisi Yle-veroa.
Poliittinen suuntautuminen vaikuttaa mielipiteisiin paljon. Noin kaksi kolmesta itsensä poliittisesti oikealle sijoittavista kannattaa veron leikkaamista ja jonkin verran oikealla olevistakin hieman yli puolet.
Poliittisesti jonkin verran vasemmalle suuntautuneista vain joka neljäs on leikkausten kannalla ja vasemmalle itsensä sijoittavista vielä harvempi, 14 prosenttia.
Halukkaimpia verojen leikkaamiselle ovat perussuomalaisten kannattajat, joista 74 prosenttia supistaisi veroa. Kokoomuksen kannattajista 55 prosenttia leikkaisi Yle-veroa.
Sdp:n kannattajista 65 prosenttia säilyttäisi veron ennallaan. Keskustan kannattajista samaa mieltä on 55 prosenttia. Vasemmistoliiton kannattajista veron säilyttäisi ennallaan 68 prosenttia vastaajista ja vihreiden kannattajista 64 prosenttia.
Kyselyssä tiedusteltiin myös, pitäisikö kansanedustajien puuttua Ylen ohjelmatarjontaan.
Reilu enemmistö suomalaisista (71 prosenttia) ei halua, että kansanedustajilla olisi oikeus puuttua Ylen sisältöön. Alle viidesosa (18 prosenttia) oli sitä mieltä, että parlamentaarikoilla pitäisi olla tähän oikeus. Joka kymmenennellä ei ollut mielipidettä.
Ohjelmatarjontaan liittyviä käsityksiä jakoivat ikä ja asuinpaikka. Yli 50-vuotiaat eivät haluaisi puuttua Ylen ohjelmatarjontaan. Myös suurin osa kaupunkilaisista oli samaa mieltä. Taajaan asuttujen ja maaseutumaisten kuntien asukkaiden enemmistöt olivat samaa mieltä. Silti kaupunkien ulkopuolella asui keskimääräistä hieman enemmän niitä, joiden mielestä Ylen sisältöihin voisi puuttua.
Myös koulutus jakoi mielipiteitä jonkin verran. Akateemisesti koulutetuista vain alle kymmenesosa oli sitä mieltä, että ohjelmatarjontaan voisi puuttua. Joka viidennelle peruskoulutetuista puuttuminen sopisi.
Poliittisesti oikealle lukeutuvien enemmistökään ei antaisi kansanedustajille oikeutta puuttua ohjelmistoon. Tätä mieltä oli silti vain 58 prosenttia. Vasemmistolaisista taas 87 prosenttia suhtautuu asiaan kielteisesti.
Suurimpien puolueiden kannattajista perussuomalaiset erottuu muusta joukosta. Puolueen kannattajista 38 prosenttia antaisi poliitikoille oikeuden puuttua sisältöihin. Silti myös enemmistö perussuomalaisista on eri mieltä.
Muiden viiden suurimman puolueiden kannattajista valtaosa vastustaa asiaa.
Näin tutkimus tehtiin
Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.
Tutkimusaineisto on kerätty internetpaneelissa 12.–17.5.2023.
Haastattelujen kokonaismäärä on 1007.
Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan noin kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.
Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.
Asiaa kysyttiin seuraavasti: ”Mitä Yle-verolle tulisi tehdä?” ”Yleisradio toimii eduskunnan alaisuudessa ja sen toiminta rahoitetaan verovaroin. Tulisiko kansanedustajilla olla oikeus puuttua Yleisradion ohjelmatarjontaan?”