Sotia, tuhoa, katastrofeja. Länsimaissa on totuttu näkemään tällaisia kuvia Lähi-idästä. Espoossa järjestettävä uusi elokuva- ja valokuvafestivaali Sunflower Film and Photo rakentuu rauhan teeman ympärille ja tuo esiin erilaisen näkökulman.
Festivaalilla näytettävät reilu 20 elokuvaa kuvaavat Lähi-idän maissa asuvien tai sieltä lähteneiden arkipäivää, alueen kulttuuria ja luonnonmaisemaa.
Festivaali järjestetään 23.–24. toukokuuta Kannusalissa Espoon keskuksessa. Elokuvat on tekstitetty englanniksi. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Ohjelmisto koostuu pääasiassa lyhytelokuvista mutta mukana on myös pidempiä elokuvia. Esimerkiksi tiistain päätöselokuvana nähdään Iranista lähteneiden maahanmuuttajien arjesta kertova Shahram Qadirin The Emigrated Birds (2020). Keskiviikon päättää iranin-kanadalaisen Aref Mohammadi dokumentti Song of God (2019), joka kertoo 120-vuotiaan kurdilaisen tanburin soittajan tarinan.
Katso koko ohjelmisto täältä.
Tapahtuman tuotannosta vastaa toimittaja-dokumentaristi Rasoul Khorram yhdessä Helinä Rautavaaran museon kanssa.
Khorram, 42, on syntyisin läntisen Iranin kurdialueelta paikkakunnalta nimeltä Oshnavieh. Hän on muuttanut Suomeen vuonna 2010.
Khorram työskenteli Irakissa ja Iranissa dokumentaristina. Suomessa hän on jatkanut toimittajan ja dokumentaristin töitä, mutta tehnyt myös erilaisia rauhanprojekteja, joiden keskiössä ovat olleet kukat ja erityisesti hänen lempikukkansa auringonkukat.
Vuonna 2022 Khorram järjesti opetusministeriön ja suomalaisten koululaisten kanssa Rauhan viestisillan, jonka ideana oli viedä rauhan viestiä kylvämällä auringonkukkien siemeniä kouluissa ympäri maan Kemistä Helsinkiin.
Auringonkukka on tälläkin kertaa rauhan asialla elokuvafestivaalin nimessä.
”Halusin kerätä näytettäviksi Lähi-Idästä sellaisia elokuvia, jotka sijoittuvat sotien ulkopuolelle, että ihmiset täällä näkevät, että siellä on muutakin kuin sotia ja konflikteja. On elämää, kulttuuria ja kaunista luontoa”, Khorram kuvailee.
Kesällä 2020 Khorram keräsi Helsingin kaupungin omistamilta pelloilta Haltiassa auringonkukkia ja lahjoitti niitä ihmisille kaupungin keskustassa.
Idea kukkien muodostamasta rauhan sillasta lähti liikkeelle, kun Khorram lähetti kuusi vuotta sitten siemeniä äidilleen Helsingistä Iraniin, ja äiti puolestaan lähetti siemeniä Iranista Suomeen.
Tähän liittyen Kannusalissa on tapahtuman aikana myös esillä Khorramin valokuvanäyttely Äitini suomalaiset kukat.
Tapahtumassa järjestetään myös paneelikeskustelu elokuvien ja taiteen roolista rauhantyössä. Keskustelijoina ovat Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, Refugee Film -festivaalin toiminnanjohtaja, ohjaaja Anna Korhonen ja dokumentaristi-antropologi Hasina Fahim. Suomenkielisen keskustelun juontaa ohjaaja Arezo Ariapoor.
Khorram toivoo, että festivaali saisi jatkoa myös ensi vuonna. Hän itse haluaisi jatkaa työskentelyä Suomessa media- ja kulttuurialalla.
”Kerroin juuri ystävälleni, että suomalaistenkin on vaikea työllistyä media- ja kulttuurialalle. Maahanmuuttajille se on vielä vaikeampaa, koska täytyisi osata suomen kieltä todella hyvin.”
Khorram sanoo tehneensä Iranin ja Irakin Kurdistanissa kymmenen vuoden aikana kymmeniä televisiodokumentteja. Suomessa hän on tehnyt yli 10 vuoden aikana viisi lyhytdokumenttia.
”Maahanmuuttajan täytyy aloittaa täysin alusta, kun on opeteltava uusi kieli ja kulttuuri.”
Khorramin mukaan Suomessa on maahanmuuttajien keskuudessa paljon taiteilijoita ja kulttuurialan osaajia, mutta he työskentelevät usein yksin. Yhteistyö muiden maahanmuuttajien ja suomalaisten kulttuurialan toimijoiden kanssa olisi ehdottoman tärkeää, hän lisää.
Sunflower Film and Photo Festival, Espoon Kannusali, ti–ke 23.–24. toukokuuta.
Espoon Kannusalissa on esillä festivaalin tuottajan Rasoul Khorramin valokuvateoksia.