Uusi sarjaversio 1980-luvun kohutrilleristä sekä tyylikäs mutta absurdi gangsterielokuva Japanista

Kohuelokuva Vaarallinen suhde teki Michael Douglasista ja Glenn Closesta 1980-luvulla jättitähtiä. Uusi tv-sarjaversio Fatal Attraction haluaa vihdoin tehdä oikeutta Closen esittämälle pelottavalle seksipedolle.

Uudessa Fatal Attraction -tv-sarjassa Alexin ja Danin rooleissa ovat Lizzy Caplan ja Joshua Jackson.

Menestystrilleri Vaarallinen suhde oli 1980-luvun kohutuimpia elokuvia. Tarina kovapalkkaisesta asianajajasta, jonka herttainen perhe-elämä muuttuu yksittäisen syrjähypyn jälkeen painajaiseksi, osui menestystä palvovan ja aidsia pelkäävän ajan hermoon.

”Se oli täydellinen mitä jos -tarina, painajainen pikapanon seurauksista”, elokuvan tähti Michael Douglas kommentoi luettuaan käsikirjoituksen ensimmäistä kertaa.

Kuusi Oscar-ehdokkuutta saanut Vaarallinen suhde teki Douglasista ja tämän seksikumppania esittäneestä Glenn Closesta jättitähtiä. Suomessakin se kohosi liki 300 000 katsojalla vuoden 1988 toiseksi katsotuimmaksi. Paheksujat tylyttivät tekijöitä naisvihasta, feminismin polkemisesta ja uraa tekevien sinkkunaisten demonisoimisesta.

”Painajaismainen vertauskuva seksistä 1980-luvulla”, Time-lehden isossa jutussa julistettiin ensi-illan aikoihin syksyllä 1987.

Kohu poiki lukuisia jäljittelijöitä sekä kokonaisen eroottisen trillerin lajityypin, jonka yksi huipentuma oli Douglasin myöhempi trillerihitti Basic Instinct – vaiston varassa (1992).

Alkuperäisen elokuvan maine näkyy vieläkin: suoratoistopalvelu Skyshowtimella saa maanantaina 22.5. ensi-iltansa tarinasta sovitettu uusi tv-sarjaversio Fatal Attraction. Siinä pääosia näyttelevät Joshua Jackson ja Lizzy Caplan. Myös alkuperäinen Vaarallinen suhde -elokuva on nähtävissä samassa palvelussa.

1980-luvun alussa tilanne oli toinen. Vaarallisen suhteen käsikirjoitus ei aluksi kiinnostanut ainuttakaan Hollywood-studiota. Ajatus siitä, että jännärin päähenkilö pettää vaimoaan ilman hyvää syytä, oli Hollywood-pomoille käsittämätön. He eivät ymmärtäneet, että asianajajan syrjähypyn arkisuus oli koko käsikirjoituksen keskeinen idea.

Alkuperäisessä Vaarallisessa suhteessa asianajaja Dan Gallagheria ja kustannustoimittaja Alex Forrestia näyttelivät Michael Douglas ja Glenn Close.

Pelastukseksi tuli Al Pacinon gangsterifilmin Scarface – arpinaama (1983) ohjaaja Brian De Palma, jonka kiinnostuksen ansiosta Vaarallisen suhteen lopulta annettiin mennä Paramount-studiolla tuotantoon. De Palma olisi halunnut tuoda jännäriin enemmän kauhuelokuvan sävyjä, mutta kaksi viikkoa ennen kuvauksia De Palma teki ison virheen: hän vaati Michael Douglasille potkuja.

”Michael on täysin epäsympaattinen. Kukaan ei ikinä tule pitämään hänestä”, De Palma sanoi tuottaja Sherry Lansingin muistelmien mukaan.

Projektiin jo varhaisessa vaiheessa kiinnitetyn Douglasin sijaan potkut annettiinkin ohjaajalle. Pestin sai viime tingassa romanttisen Flashdance-hitin (1983) ohjaaja Adrian Lyne.

Vaikka Vaarallinen suhde kertoi Douglasin näyttelemän, elämänsä jo vakiinnuttaneen keski-ikäisen miehen piinasta, sen trillerijuonen sisään oli punottu toinenkin näkökulma. Glenn Closen näyttelemä kustannustoimittaja Alex Forrest paljastui vähitellen hylkäämisen pelosta kärsiväksi naiseksi, jonka on sittemmin tulkittu kärsineen muun muassa epävakaasta persoonallisuushäiriöstä.

Käytännössä Glenn Closen pelottava Alex-hahmo antoi kasvot jätettyjen naisten kokemille hylätyksi tulemisen tunteille.

”En aio suostua siihen, että minut sivuutetaan, kuuluu kuuluisa repliikki”, jota Close toistaa elokuvassa usein.

Alexia näytellyt Glenn Close ja vaimoa esittänyt Anne Archer (oik.) saivat rooleistaan Oscar-ehdokkuudet.

Kuuluisaan rooliin ei alun perin haluttu Closea: häntä ei pidetty vaarallisen viettelijän osaan tarpeeksi seksikkäänä.

”En ollut koskaan näytellyt seksikkäänä pidettyä hahmoa. Tiesin pystyväni siihen. He olivat hyvin varmoja, että olin väärässä”, Close muisteli New York Timesille vuonna 2017.

Näyttelijä saapui koekuvauksiin rennoissa vaatteissa ja tukka sotkuisena.

”Hiukseni olivat pitkät, enkä tiennyt, miten olisin ne laittanut. Lopulta sanoin vitut tästä, ja annoin niiden olla hullussa sotkussa”, Close sanoi Lansingin muistelmien mukaan.

Kuvauksissa Lynen pikkutarkkuus ärsytti vuoroin näyttelijöitä, vuoroin tuottajia – huutotappeluihin asti. Yksi ohjaajan yksityiskohdista nousi kuitenkin klassikoksi. Kun Danin kärsivä vaimo (Anne Archer) löytää keittiönsä hellalta perheen lemmikkikanin keitettynä, pataan pistettiin teurastajalta hankittu aito jäniksenraato.

”Jouduimme keittämään kanin sisälmysten kanssa, ja löyhkä oli uskomaton. Se luultavasti auttoi Annea, koska haju oli niin hirveä”, Lyne on kertonut.

Jos Vaarallisen suhteen olisi ohjannut Brian De Palma, alkuperäisessä elokuvassa olisi enemmän kauhuelokuvan sävyjä.

Alkuperäisessä loppukohtauksessa Closen näyttelemä Alex teki itsemurhan ja onnistui lavastamaan Danin syylliseksi. Tunteikkaiden viimeisten minuuttien aikana poliisit tulivat pidättämään asianajajan murhasta epäiltynä.

Ennen ensi-iltaa järjestetyissä testinäytöksissä kävi kuitenkin selväksi, että koeyleisöt halusivat nähdä Alexin saavan surmansa paljon brutaalimmin. Kun juonta muutettiin niin, että Alex ammutaan hengiltä, ratkaisua vastustivat alun perin sekä ohjaaja että elokuvan molemmat naistähdet.

”Tappelin loppukohtauksen uusia kuvauksia vastaan kaksi viikkoa. Niiden takia rakastamastani hahmo muuttui murhaavaksi psykopaatiksi”, Close muisteli 2017.

Close joutui kärsimään uusista kuvauksista myös itse. Uutta lopetusta varten hän joutui upottautumaan kylpyammeeseen yli 50 kertaa. Sekä Closen silmät että korvat tulehtuivat.

– Pystyn tuntemaan myötätuntoa hänen yksinäisyyttään kohtaan, näyttelijä Lizzy Caplan on kuvaillut tv-sarjassa näyttelemäänsä Alexia.

Uudessa tv-sarjassa elokuvan 1980-luvulla nostattama kohu näkyy yhä, vaikkakin hyvittelevän epäsuorasti. Isosti muokattu juoni lähtee liikkeelle elokuvan alkuperäisestä lopetuksesta: Joshua Jacksonin näyttelemä asianajaja on tuomittu vankeuteen Alexin murhasta, ja hän yrittää 15 vuotta myöhemmin selvittää, kuka Alexin oikeasti tappoi.

Lizzy Caplan halusi uudessa versiossa tehdä vihdoin oikeutta Alexin kärsivälle hahmolle.

”Pystyn tuntemaan myötätuntoa hänen yksinäisyyttään kohtaan”, Caplan sanoi New York Timesille.

Fatal Attraction -sarja saa ensi-iltansa maanantaina 22.5. suoratoistopalvelu Skyshowtimella. Vaarallinen suhde -elokuva on katsottavissa suoratoistopalvelu Skyshowtimella.

Jo Shishido esittää palkkatappaja Hanadaa. Taustalla vaimo (Mariko Ogawa) ja asiakas (Mari Annu).

Ammattitappajan painajaisena mystinen nainen

Japanilaisen kulttiohjaajan Seijun Suzukin 1960-luvun gangsterielokuvassa Tehtävänä murha (Koroshi no rakuin) ei keskitytä sen absurdiin juoneen, vaan esteettisiin hienouksiin.

Suzuki onkin Jim Jarmuschin kaltaisten nykyohjaajien suosikki. Kioskikirjallisuutta hyödyntävä Suzuki vetoaa varmasti myös vaikkapa samaa aluetta jalostavan Quentin Tarantinon tuotannon ystäviin.

Tehtävänä murha on huippunäyte Suzukin elokuvallisista taidoista: henkilöt ja miljööt sekä mustavalkokuvaus ja jazzahtava musiikki ovat viimeisen päälle tyylikkäitä.

Päähenkilö on tappaja, joka on koukussa keitettyyn riisiin (!). En onneksi tunne tämän ammattikunnan edustajia, mutta tällainen ominaisuus lienee heidän keskuudessaan aika marginaalinen.

Niin tai näin, Suzukin elokuvassa hän joutuu seksinnälkäisen vaimonsa, mystisen naisen ja toisen tappajan surrealistiseen painajaiseen, jossa on paettava henkensä edestä.

Tehtävänä murhaa pidetään yakuza-elokuvan Tokion rakkikoira (1966) rinnalla kuutisen vuotta sitten 93-vuotiaana kuolleen Suzukin mestarillisimpana ohjauksena.

Tuotantoyhtiö Nikkatsun johtajan linjaan elokuva oli kuitenkin liikaa. Suzuki oli ollut yhtiön elokuvien vakio-ohjaajia melkein kymmenen vuotta, kun hänet hyllytettiin tiukassa kilpailussa television kanssa.

Sikäli Suzukin kohtalossa ei ole ihmettelemistä, sillä Tehtävänä murha -elokuvan juonessa ei todellakaan ole ohjaajan tyylihurjastelun jälkeen paljonkaan tolkkua.

Timo Malmi

Tehtävänä murha (1967) Teema & Fem klo 23.30 ★★★★

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat