Kansainväliset eloku­valehdet ylistävät Aki Kaurismäen uutuutta: ”Täydellinen helmi”

Cannesin elokuvajuhlien ensiesitystä seuranneissa arvioissa Kuolleet lehdet saa paikoin todellista hehkutusta osakseen.

Alma Pöystin esittämä Ansa vierellään koira, jonka roolisuoritus Kuolleissa lehdissä sai myös kriitikoilta kehuja.

| Päivitetty

Ohjaaja-käsikirjoittaja Aki Kaurismäen odotettu uutuuselokuva Kuolleet lehdet sai maailmanensi-iltansa maanantaina Cannesin elokuvajuhlilla. Vastaanotto oli hyvä ja ulkomaisten elokuvakriitikoiden arviot ovat olleet erittäin positiivisia, jopa ylistäviä.

Paikalla ensiesityksessä ollut HS:n Veli-Pekka Lehtonen kirjoitti, että yleisö lämpeni elokuvalle verraten hitaasti, mutta loppua kohden Kaurismäen huumori alkoi purra ja elokuvan päättyessä se sai komeat suosionosoitukset.

Kaurismäki on esitellyt elokuviaan Cannesin pääkilpasarjassa aiemmin neljästi, vuosina 1996, 2002 – jolloin Mies vailla menneisyyttä voitti kakkospalkinnon Grand Prix’n –, 2006 sekä 2011.

Lehtosen mukaan Cannes-yleisö oli tänä vuonna selvästi odottanut uuden Kaurismäki-filmin näkemistä. Kuolleet lehdet on Kaurismäen itsensä mukaan hänen ”työläistrilogiansa neljäs osa”. Elokuva seuraa yksinäisten duunarien Ansan (Alma Pöysti) ja Holapan (Jussi Vatanen) rakkaustarinaa.

Ensiesityksen jälkeen ilmestyneissä suurten kansainvälisten elokuvalehtien arvioissa Kuolleet lehdet saa paikoin todellista hehkutusta osakseen.

Yhdysvaltalaisen Deadlinen kriitikko Pete Hammond kutsuu elokuvaa jo otsikossa ”täydelliseksi helmeksi” (”flat-out gem”).

Hän ylistä Kuolleita lehtiä muun muassa ihanaksi, pisteliään hauskaksi ja koskettavaksi ja kertoo elokuvan saaneen harvinaiset aplodit jo erillisen lehdistönäytöksen kriitikkoyleisöltä.

Kehuja saavat myös näyttelijät, jotka esittävät Kaurismäelle omaleimaista lakonista dialogia Hammondin mukaan suurella tarkkuudella.

”Taisin juuri löytää tämän vuoden Cannesin suosikkielokuvani”, Hammond päättää arvionsa.

Hyvin samankaltaisesti elokuvaa kehuu myös amerikkalaisen The Hollywood Reporterin David Rooney. Kuolleet lehdet on hänen mielestään ”suunnattoman tyydyttävä” katselukokemus. Rooney nostaa esiin hyvin valittujen näyttelijöiden lisäksi myös esimerkiksi Timo Salmisen ”poikkeukselliset kyvyt kompositioihin”, Ville Grönroosin ajattoman lavastuksen sekä elokuvan musiikkivalinnat.

Vain 81-minuuttinen elokuva on pienimuotoinen verrattuna moniin muihin Kaurismäki-elokuviin, Rooney toteaa, mutta ”miksi valittaa mistään lahjasta, jonka antaa yksi elokuvamaailman suurimmista aarteista”?

Brittiläisen The Guardianin Peter Bradshaw kirjoittaa neljän tähden arviossaan, että Kuolleet lehdet on jälleen yksi Kaurismäen ”lumoavista ja ihastuttavista cinefiili-komedioista”, ja aidosti hauska, romanttinen sekä hyväntahtoinen.

Bradshaw huomioi lisäksi tavan, jolla Kaurismäki sitoo 1950–60-luvulta näyttävän tapahtumaympäristön tähän päivään, Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan kertovilla radiouutisilla. Näin hyväntuulinen elokuva Bradshawin mukaan myös nauraa Putinille; vaikka Venäjän uhka varjostaa Suomeakin, suomalaiset jatkavat elämäänsä entiseen malliin.

Elokuva-alan ammattilaisille suunnatun brittiläisen Screen Dailyn arvio on muita maltillisempi. Kriitikko Jonathan Romneyn mukaan Kuolleet lehdet ei tarjoa mitään erityistä uutta, vaan on tuttua ja turvallista Kaurismäkeä.

Kehuja elokuva silti Romneyltakin saa, muun muassa kauniista näyttelijäntyöstä, kuvauksesta ja Kaurismäelle tavallista monipuolisemmasta soundtrackista.

Kuolleet lehdet ei sytytä elokuvamaailmaa liekkeihin, mutta luo ympärilleen lämmintä hehkua”, Romney kirjoittaa.

Kuolleiden lehtien Suomen teatteriensi-ilta on 15. syyskuuta.

Lue lisää: Aki Kaurismäen uutuuselokuva esitettiin yleisölle ensi kertaa – tällainen se on

Lue lisää: Aki Kaurismäki välttelee Cannesissa mediaa, ja se tuntuu jopa pöhköltä

Oikaisu 23.5. kello 3.40: Kuolleiden lehtien maailmanensi-ilta Cannesissa oli maanantaina, ei sunnuntaina, kuten artikkelissa aiemmin luki.

Oikaisu 23.5. kello 17.54: Aki Kaurismäen elokuvia on ollut mukana Cannesin pääkilpasarjassa aiemmin neljä kertaa, ei kolme kertaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat