Aki Kaurismäki otti kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen: ”Ainoa puolustus­keinomme on jääräpäisyytemme”

Mediaa välttelevä ohjaaja teki ainoan poikkeuksen tiistaina ja kohtasi lehdistön Cannesin virallisessa lehdistötilaisuudessa.

Kuolleet lehdet -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Aki Kaurismäki median edessä Cannesissa tiistaina.

| Päivitetty

”Ei bravoita ennen kuin olette nähneet elokuvan”, ohjaaja Aki Kaurismäki vastasi bravo-huutoihin Kuolleet lehdet -elokuvan lehdistötilaisuuden alkaessa.

Kaurismäki ja elokuvan päätähdet Alma Pöysti ja Jussi Vatanen osallistuivat Cannesin elokuvafestivaalin viralliseen lehdistötilaisuuteen tiistaina kello 13 Suomen aikaa.

Kaurismäki on kieltäytynyt festivaalilla kaikista median haastatteluista. Tiistain lehdistötilaisuus oli ainoa tapaaminen median kanssa, johon hän osallistui.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja oli hyvällä tuulella, hassutteli tilaisuuden aikana, viljeli useita lakonisia sutkautuksiaan ja vastaili lehdistön kysymyksiin omaan veikeään tyyliinsä.

Aki Kaurismäki lehdistön haastattelutilaisuudessa Cannesissa tiistaina.

Kysymykset käsittelivät Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, Suomen Nato-jäsenyyttä, alkoholismia, elokuvan päähahmojen luonteita ja Kaurismäen koiraa.

Kaurismäki totesi rakkaan lemmikkinsä ansaitsevan Palm Dogin.

Kaurismäki on tunnettu muun muassa siitä, että hänen käsikirjoituksensa syntyvät nopeasti.

Kuolleet lehdet -elokuvan kirjoittamiseen kului ohjaajan mukaan ”tarkalleen 30 tuntia”.

Vatanen ja Pöysti kiittelivät Kaurismäkeä hänen selkeästä visiostaan ja siitä, että hän tietää tismalleen, mitä haluaa. Pöysti kertoo Kaurismäen antaneen heille kolme neuvoa elokuvan kuvauksia varten.

”Älä harjoittele, älä katso kameraan, äläkä lue liikaa käsikirjoitusta”, näyttelijä kertasi.

”Tämä on kovaa työtä, mutta kovin hauskaa. Kuvauksissa oli mahtava ilmapiiri”, Pöysti kertoi Vatasen komppaamana.

Pöystin mukaan hänen Ansa-hahmonsa on ahkera, rohkea ja kovia vastoinkäymisiä kokenut nainen. Näyttelijästä hahmon nimi on mielenkiintoinen, koska sillä on suomenkielessä myös merkitys.

Vatasen mielestä hänen hahmoonsa keskeisesti liittyvä seikka on se, että hänellä ei ole etunimeä. Hän on vain Holappa. Näyttelijä kuvailee Holappaa yksinäiseksi sudeksi, joka viihtyy omien ajatustensa kanssa.

Elokuvassa esiintyvä koira on Kaurismäen oma löytökoira Portugalista. Ohjaajan mukaan lemmikki käyttäytyi kuvauksissa ”kuin enkeli”.

Siksi hän totesikin rakkaan lemmikkinsä ansaitsevan Palm Dogin viitaten Cannesin elokuvajuhlilla jaettavaan leikkimieliseen parhaan koiran (elävän tai animoidun) palkintoon.

Yksi Kuolleet lehdet -elokuvan teemoista on alkoholismi. Kaurismäki vitsaili valinneensa teeman, koska se on hänelle ”niin tuntematon”.

Siihen, käyttääkö hän itse vielä alkoholia, hän vastasi ristiin rastiin eri tavoin.

Elokuva käsittelee ohjaajan mukaan myös Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan.

Ohjaaja kokee, ettei tällaisina aikoina voi tehdä elokuvaa ja olla käsittelemättä aihetta jollain tavalla, sillä ”elokuva on ikuinen”.

”Slava Ukraini!” hän lausui.

Aki Kaurismäki ja näyttelijät saivat jakaa nimikirjoituksia median edustajille haastattelurupeaman jälkeen.

Kaurismäeltä tiedusteltiin myös hänen suhtautumistaan Suomen Nato-jäsenyyteen, sillä hän oli julkisuudessa kertonut polttavansa passinsa, mikäli Suomi liittyisi puolustusliittoon.

”Suomi on demokratia. Jos 75 prosenttia ihmisistä haluaa liittyä Natoon turvallisuuden vuoksi, kuka minä olen siihen sanomaan.”

”Itsenäisyys on ainoa puolustuksemme ja ainoa puolustuskeinomme on jääräpäisyytemme”, hän jatkoi.

Aki Kaurismäen lisäksi kameroiden ristituleen tulivat elokuvan päätähdet Alma Pöysti ja Jussi Vatanen.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Aki Kaurismäen odotettu uutuuselokuva Kuolleet lehdet kilpailee tänä vuonna Cannesin elokuvafestivaalin pääkilpasarjassa Kultainen palmu -palkinnosta.

Elokuva sai maailmanensi-iltansa maanantaina Cannesissa. Vastaanotto oli innostunut ja Kaurismäki sai pitkään jatkuneet seisovat aplodit.

Suurista odotuksista huolimatta Kaurismäki on vältellyt tänä vuonna Cannesissa mediaa. Helsingin Sanomien useasta lähteestä saamien tietojen mukaan ohjaaja ei myönnä medialle lainkaan haastatteluja tapahtumassa. Ainoa poikkeus oli tiistaina järjestettävä lehdistötilaisuus.

Syytä Kaurismäen mediavälttelyyn ei ole kerrottu.

Myös uuteen elokuvaan liittyvät ensi-iltajuhlat olivat pienimuotoiset, jos niitä vertaa aiempiin Kaurismäen ensi-iltoihin Cannesissa.

Tavallista pienimuotoisemmasta näkyvyydestä huolimatta Kuolleiden lehtien vastaanotto on ollut Cannesissa hyvä. Ulkomaisten elokuvakriitikoiden arviot ovat olleet jopa ylistäviä.

Esimerkiksi brittiläisen The Guardianin Peter Bradshaw kirjoittaa neljän tähden arviossaan, että Kuolleet lehdet on jälleen yksi Kaurismäen ”lumoavista ja ihastuttavista cinefiili-komedioista”, ja aidosti hauska, romanttinen sekä hyväntahtoinen.

Brittilehti Screen Daily kokoaa kriitikoiden arvioita Cannesin kilpasarjan elokuvista. Tällä hetkellä Kaurismäen elokuva on listauksen kärjessä selvästi parhaalla keskiarvolla. Tosin kahdeksan elokuvaa on vielä näkemättä.

Vaikka ennakkoveikkauksien mukaan Kaurismäellä meneekin loistavasti, lopullisista palkinnoista päättää kilpailun virallinen tuomaristo.

Paikalla maanantain ensiesityksessä ollut HS:n elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen kirjoitti, että yleisö lämpeni elokuvalle verraten hitaasti, mutta loppua kohden Kaurismäen huumori alkoi purra ja elokuvan päättyessä se sai komeat suosionosoitukset.

Ennen ensi-iltaa järjestetyssä lehdistönäytöksessä tunnelma oli ollut kevyt ja innostunut. Useat Kaurismäen onelinerit olivat naurattaneet yleisöä.

Lehtosen mukaan Cannes-yleisö oli tänä vuonna selvästi odottanut uuden Kaurismäki-filmin näkemistä. Kuolleet lehdet on Kaurismäen itsensä mukaan hänen ”työläistrilogiansa neljäs osa”.

Elokuva seuraa yksinäisten duunarien Ansan (Alma Pöysti) ja Holapan (Jussi Vatanen) rakkaustarinaa.

Kaurismäki on esitellyt elokuviaan Cannesin pääkilpasarjassa aiemmin neljästi, vuosina 1996, 2002 – jolloin Mies vailla menneisyyttä voitti kakkospalkinnon Grand Prix’n –, 2006 sekä 2011.

Oikaisu 23. toukokuuta kello 17.51: Aki Kaurismäen elokuvia on ollut mukana Cannesin pääkilpasarjassa aiemmin neljä kertaa, ei kolme kertaa.

Oikaisu 24. toukokuuta kello 9.13: Kaurismäki viittasi Palm Dogilla Cannesissa jaettavan parhaan koiran palkintoon, ei parhaan elokuvan Kultaiseen palmuun. Palkinnon nimi on Palm Dog, ei Palme Dog.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat