Suomen-konsertit pelastuvat: Afrobeat-tähti Seun Kuti vapautettiin ja hän lupaa astua lento­koneeseen jo tänään

Seun Kutin manageri kertoo muusikon lentävän keskiviikon yökoneella Eurooppaan ja esiintyvän Salojazzissa perjantaina sekä Helsingin Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina.

Seun Kuti treenasi Egypt 80 -yhtyeen kanssa ja antoi HS:lle haastattelun Lagosissa pidätystään edeltävällä viikolla.

| Päivitetty

Afrobeat-tähti Seun Kuti vapautettiin takuita vastaan myöhään tiistai-iltana Lagosissa Nigeriassa.

Hän oli pidätettynä yli viikon ajan epäiltynä poliisin pahoinpitelystä.

Poliisi oli Kutin itsensä mukaan törmännyt hänen autoonsa ja yrittänyt paeta paikalta. Tilanteesta levisi video, jossa Kuti näyttäisi lähestyvän poliisia ja lyövän tätä avokämmenellä kasvoihin.

Vapautus tapahtui viime hetkellä Suomen-konserttien suhteen. Ensimmäiset Euroopan-kiertueen konsertit jouduttiin jo peruuttamaan.

Puolustajat arvelivat, että Kutista haluttiin tehdä varoittava esimerkki.

Kutin manageri Carmine Errico vakuuttaa HS:lle, että tähti oli nousemassa myöhään keskiviikkoiltana yökoneeseen ja lentämässä Eurooppaan.

Perjantaina Kuti aikoo esiintyä Salojazzissa Salossa legendaarisen Egypt 80 -kokoonpanonsa kanssa. Hän peri yhtyeen isältään, afrobeat-musiikin legendalta Fela Kutilta.

Lauantaina Seun Kuti & Egypt 80 esiintyvät Helsingin Maailma kylässä -festivaalilla, joka on Suvilahdessa järjestettävä ilmaistapahtuma. Maailma kylässä -festivaali tiedotti keskiviikkona iltapäivällä, että esiintyminen on varmistunut ja Kuti ehtii lauantaiksi Suomeen.

Aiemmin Seun Kuti on esiintynyt Suomessa Pori Jazzissa, Juhlaviikoilla ja Savoy-teatterissa.

Seun Kuti esiintyy Egypt 80 -yhtyeensä kanssa laulajana, kosketinsoittajana ja saksofonistina.

Seun Kuti kertoi HS:lle suuntautuvansa politiikkaan toukokuun alussa Lagosissa.

Seun Kutin pidätys oli maailmanlaajuinen uutinen.

Kun pidätysaika venyi, huhut alkoivat velloa nigerialaislehdistössä villeinä.

Välillä hänen sanottiin ryhtyneen nälkälakkoon. Välillä poliisien ilmoitettiin hakevan hänelle mielentilatutkimusta, jotta hänet julistettaisiin mielisairaaksi.

Kutin pidätystä ei sinänsä kritisoitu laajasti, koska videon perusteella hän näyttäisi kävelleen poliisin luo ja läimäyttäneen tätä.

Sen sijaan julkista käsirautojen asettamista hänelle ihmeteltiin, kun hän oli itse tullut vapaaehtoisesti viime viikon maanantaiaamuna poliisiasemalle selvittämään asiaa.

Samoin pidätyksen venyminen aiheutti Nigeriassa laajaa arvostelua. Eräs oikeuden päätös viime viikolla oli ehtinyt edellyttää hänen vapauttamistaan 48 tunnissa.

Seun Kutin puolustajat arvelivat, että hänestä haluttiin tehdä varoittava esimerkki. Kutin isä Fela Kuti oli jatkuvasti silloisen sotilasvallan hampaissa.

Seun Kuti kertoi HS:lle toukokuun alkupuolella Lagosissa, että hän aikoo seurata isänsä jälkiä myös poliittisesti. Suunnitelmissa on ollut Fela Kutin perustaman Movement of People -liikkeen virallistaminen Nigerian puoluerekisteriin.

Seun Kuti & Egypt 80 Salojazzissa 26. toukokuuta klo 21 ja Helsingin Maailma kylässä -festivaalilla 27. toukokuuta noin klo 19.45.

Seun Kuti johtamassa Egypt 80 -yhtyettä isälleen Felalle omistetun Kalakuta museon siipiprakennuksen harjoitustilassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat