Abban jäsenet tyrmäävät mahdollisen viisu­esiintymisen Ruotsissa: ”Ei ikimaailmassa”

Ensi vuonna Ruotsissa järjestettävissä Euroviisuissa ei kuulla Abbaa.

Abba voitti Britannian Brightonissa järjestetyt Euroviisut vuonna 1974.

Abban jäsenet Björn Ulvaeus ja Benny Andersson ovat ilmoittaneet, ettei yhtye aio esiintyä ensi vuonna Ruotsin Euroviisuissa.

Abba-miehet aikovat jättää viisuesiintymisen väliin siitäkin huolimatta, että Abban viisuvoitosta tulee ensi vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Abba toi Ruotsille euroviisuvoiton keväällä 1974 läpimurtohitillään Waterloo.

Ruotsi järjestää ensi keväänä maailman suurimman elävän musiikin tapahtuman seitsemättä kertaa. Kisaisännyys ratkesi, kun ruotsalaislaulaja Loreen voitti tämän vuoden kilpailun Britannian Liverpoolissa. Britannia isännöi kisaa sodan runteleman Ukrainan puolesta.

Loreenin voitto sai välittömästi aikaan spekulaatioita siitä, että Abba voisi nousta lavalle ensi vuonna.

BBC:n Newsnight-ohjelman haastattelussa Benny Andersson sanoi kuitenkin, että yhtye ”ei ikimaailmassa” esiintyisi kotiviisuissa. Se ei aio edes ilmaantua paikalle.

”En halua. Ja jos minä en halua, muutkaan eivät sinne tule. Toimimme ryhmänä yhtenäisesti. Jos yksi sanoo ei, se on ei ”, hän selitti.

”Juhlimme 50-vuotiasta Abbaa ilman että astumme lavalle”, Ulvaeus lisäsi.

Abbaan kuuluvat Ulvaeuksen ja Anderssonin lisäksi Agnetha Fältskog ja Anni-Frid Lyngstad. Bändi nousi kansainväliseen maineeseen vuoden 1974 euroviisumenestyksen jälkeen.

Abba myi satoja miljoonia levyjä ja nousi maailmalla listojen kärkeen. Näin kävi myös Yhdysvalloissa vuonna 1977, tuolloin ykköshitti oli Dancing Queen.

Muita yhtyeen maailmanlaajuisia hittejä ovat Super Trouper, Money, Money, Money ja Knowing Me, Knowing You.

Vuonna 1981 yhtye julkaisi viimeiseksi ilmoittamansa albumin. Seuraavana vuonna Abba hajosi.

Menestys kuitenkin jatkui, erityisesti vuonna 1992 julkaistun kokoelman Abba Gold myötä. Vuonna 2021 he tekivät paluun ja julkaisivat ensimmäisen uuden albuminsa lähes 40 vuoteen.

Viime vuonna Abba lanseerasi Lontoossa uudenlaisen konserttiformaatin. Voyage-konserteissa on voinut nähdä Abba-hahmoja, jotka esittävät vanhoja hittejään näyttävät vuoden 1979 yhtyeeltä.

Voyagen ensi-ilta oli Lontoon Abba-areenalla viime vuoden toukokuussa. Esitysten on määrä jatkua Lontoossa tammikuuhun 2024.

Ulvaeuksen ja Anderssonin mukaan esityksen menestys on ylittänyt kaikki odotukset.

”Saavutimme enemmän kuin olisimme koskaan voineet toivoa. Se kaikki tapahtui neljän tai viiden vuoden työn jälkeen. Tajusimme, että yleisö todella piti siitä, mitä lavalla oli”, Andersson kertoi BBC:lle.

Hän lisäsi, että hän haluaisi viedä esityksen Australiaan.

”Tuntuisi hyvältä palata sinne ja kiittää australialaisia, jotka ovat tukeneet meitä ensimmäisestä päivästä lähtien.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat