Helsinki Lit -tapahtuman tähtiä ja yksi läpimurto – näitä 10 kirjaa HS:n kriitikot suosittelevat juuri nyt

HS10-kooste kokoaa viime viikkojen kiinnostavimmat kirja-arviot.

HS10-kirjalistassa näkyy toukokuun toisena viikonloppuna järjestetyn Helsinki Lit -festivaalin vaikutus. Torrey Peters, Fríða Ísberg ja Jamaica Kincaid olivat sen ohjelmistossa, ja heidän teosten käsittely ajastettiin tapahtuman yhteyteen. Kincaid tosin joutui lopulta peruuttamaan tulonsa, mutta hänen kirjojaan on nyt saatavilla suomeksi kaksin kappalein.

Torreyn romaanissa Detransition, Baby äiti ja tytär eksyvät hauskan oloiseen kauppaan. Sisään astuessaan he tyrmistyvät. He näkevät aikuisen miehen vetämässä jalkaan sukkahousuja ja nuorukaisen hypistelemässä hurmioituneena naisten alusvaatteita.

Kohtaus ristiinpukeutujille tarkoitetussa kaupassa yhdysvaltalaisen Petersin hittiromaanissa pakottaa lukijan ottamaan epämukavia asentoja. Olenko töllistelijä tilassa, joka on tarkoitettu transihmisille?

Islantilaisen Ísbergin romaani Merkintä vie hyvien ihmisten rakentamaan dystorpiaan ja kysyy, tekeekö pakkoterapia maailmasta paremman paikan?

Satu Vasantola

Toimittaja Satu Vasantolan kolmatta romaania Kun isä osti Merenkurkun voi pitää tekijän läpi­murtona. Siinä minä­kertoja seuraa voimattomana kaksi­suuntaista mieliala­häiriötä sairastavassa isässään tapahtuvaa muutosta.

Tietokirjojen puolella laadukasta tarjontaa saadaan nyt autismista, kylmästä sodasta ja kuvataiteen maailmasta.

HS10-nimellä kulkeva uusi kahden viikon välein julkaistava kooste kokoaa yhteen arvostelut kymmenestä kirjasta, joita Helsingin Sanomien kriitikot ovat viime viikkoina pitäneet kiinnostavimpina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat