Tom Cruise on ”lentäjistä paras” kasarihitti­elokuvassaan, ja Avara luonto vie Etelä-Englannin maisemiin

Top Gun – lentäjistä parhaat on aito kasariklassikko.

Tom Cruise 36 vuotta sitten Top Gunissa.

Vaikka Top Gun – lentäjistä parhaat alkujaan ristiriitaisia arvioita saikin, on Tony Scottin vuoden 1986 toimintaseikkailu aito kasariklassikko. Siihen pakkautui presidentti Reaganin ajan voimantuntoa niin, että USA:n laivastoon hakeutui enemmän nuoria. Korskea tyyli, sanonnat ja isänmaalliset pullistelut ovat sittemmin tulleet vastaan lukemattomissa elokuvissa.

Top Gun filmattiin Kalifornian San Diegossa. Sikäläisen laivastotukikohdan maisemiin palattiin viime vuoden Top Gun: Maverickissa. Jälkimmäisestä on mahdollista nauttia, vaikkei alkuperäistä olisi nähnytkään. Kyllä se kuitenkin kokemusta rikastaa.

Hyvässä iskussa silloin ja nyt ollut Tom Cruise esittää molemmissa Yhdysvaltojen laivaston hävittäjälentäjää Pete ”Maverick” Mitchelliä. Jatko-osassa tutut kasvot ovat kuitenkin ympäriltä kaikonneet. Vain entinen vihamies ja myöhempi ystävä Tom ”Iceman” Kazansky kohdataan yhdessä kohtauksessa. Näyttelijä Val Kilmerin sairastama syöpä on riipaisevasti kirjoitettu mukaan Icemanin hahmoon.

Porukka on 36 vuodessa vaihtunut, mutta paljon muuta yhteistä vanhalla ja uudella Top Gunilla on. Tuottajakaksikko Don SimpsoninJerry Bruckheimerin alkuperäinen logo, vaikuttavat alkukuvat hävittäjistä, Kenny Logginsin kasarihitti Danger Zone ja Maverickin uhkarohkeat temput toistetaan jatko-osassa tunnollisesti. Totta kai rämäpään piti vielä kypsässä keski-iässäkin lentää koneellaan ylösalaisin.

Molemmissa elokuvissa pilottitakki, tummat lentäjälasit ja Kawasaki Ninja -moottoripyörä viimeistelevät Cruisen ikonisen hahmon. (104)

Top Gun – lentäjistä parhaat (1986), Nelonen klo 21.40.

Newforestinponit elävät vapaana kansallispuistossa.

Eläinten vaiheikas vuosi

Vanhan metsän uumenissa -ohjelmassa ollaan Etelä-Englannissa sijaitsevassa kauniissa New Forestin kansallispuistossa. Usvaisissa maisemissa elelevät niin ponit, kanahaukat, ketut kuin täpläkauriitkin.

Avaran luonnon dokumentissa eläinten vaiheita on seurattu vuoden ajan. Vuoteen mahtuu elämää mullistavia asioita, kuten vaihtuvia sääolosuhteita, ruoan metsästystä sekä poikasten syntymää – ja toisaalta kuolemaa.

Aikoinaan Vilhelm Valloittaja julisti alueen kuninkaalliseksi metsästysmaaksi. Nykyisin kansallispuistossa ei enää metsästetä, eikä siellä ole viljelyksiä, joten eläimet pystyvät liikkumaan vapaasti.

Metsän symboleina pidetään pienikokoisia newforestinponeja, joita puistossa elää vapaana yli 5 000.

Moni tamma odottaa kevätvarsaa. Dokumentissa hymyn tuovat huulille varsan ensimmäiset päivät. Se aloittaa kiinteään ruokaan tutustumisen melko aikaisin. Sopivan ruoan löytyminen saattaa tosin olla haastavaa puuhaa…

Korkealla havupuussa elelevät kanahaukan poikaset. Koiras hoitaa metsästyksen, kun poikaset ovat vastasyntyneitä. Vaikka pienet poikaset tarvitsevat apua syömiseen, ne aloittavat välittömästi kilpailun ravinnosta. Pienin menehtyy, jos ruokaa ei ole tarpeeksi, nimittäin vanhin poikanen vie parhaat palat vahvimman oikeudella!

Kun tuuli puhaltaa 17 metriä sekunnissa, kanahaukan pesä horjuu. Kaikki kanahaukat eivät ole onnekkaita. Tuuli on pudottanut joidenkin pesät maahan poikasineen kaikkineen.

Jännittävää on myös seurata, säilyvätkö täpläkauriin vasat nälkäisiltä ketuilta.

Paula Myllykoski

Avara luonto: Vanhan metsän uumenissa, TV1 klo 18.45.

Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat