Yle yhdistää alueellisia aamuradio­lähetyksiä ja aloittaa muutosneuvottelut

Vastaisuudessa esimerkiksi Turun ja Porin paikalliset aamulähetykset kuullaan yhteislähetyksinä.

Yle-lain edellyttämä alueellisuus toteutuu edelleen, vaikka Yle yhdistääkin alueellisia aamuradiolähetyksiään, sanoo Ylen aluetoiminnan päällikkö Karri Lehtiö.

Ylen alueellisia radioaamulähetyksiä yhdistetään laajemmiksi kokonaisuuksiksi samaan tapaan kuin on jo aiemmin tehty alueellisille iltapäivälähetyksille.

Syksyllä 2023 Ylen alueelliset radioaamulähetykset yhdistyvät siten, että Jyväskylän ja Mikkelin lähetykset korvaa yhteinen Keski-Suomen ja Etelä-Savon aamulähetys ja Turun ja Porin lähetykset Lounais-Suomen aamulähetys.

Seinäjoen, Vaasan ja Kokkolan lähetykset korvaa vastaisuudessa Pohjanmaan aamulähetys, ja Kuopion ja Joensuun lähetysten tilalle tulee Itä-Suomen aamulähetys.

”Sisältöjä ja aiheita lähetyksiin tulee molemmilta alueilta ja lähetysten aikana kuultavat maakunnalliset uutiset säilyvät”, Ylen aluetoiminnan päällikkö Karri Lehtiö selvittää.

”Pohjanmaalla saman lähetyksen sisällä kuullaan peräti kolmet eri uutiset, koska niitä tehdään Vaasasta, Seinäjoelta ja Kokkolasta.”

Vastaava aamulähetysten yhdistäminen on tehty jo alkuvuodesta Kaakkois-Suomessa, jossa Kotkan, Kouvolan ja Lappeenrannan radion aamulähetykset yhdistettiin.

Aiempina vuosina on yhdistetty Hämeen, Lapin ja Pohjois-Suomen lähetykset. Myös Pirkanmaalla ja Uudellamaalla tehdään koko alueen yhteistä lähetystä.

Sisältöihin muutos ei Lehtiön mukaan vaikuta, ja esimerkiksi Yle-lain edellyttämä alueellisuus toteutuu edelleen.

”Aluetoimituksissa vapautuu resursseja kattamaan alueiden uutistoimintaa entistä laajemmin, ja niitä vapautuu myös strategian mukaisesti verkko edellä -tekemiseen”, hän sanoo.

Samassa henkilöstölle suunnatussa tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin aamulähetysten yhdistämisestä, ilmoitettiin myös alueellista uutis- ja ajankohtaistoimintaa koskevista muutosneuvotteluista.

Journalisti-lehden mukaan kohteena ovat aluetoiminnan ohjelmatyöntekijät lukuun ottamatta valtakunnallista Suomi-deski-yksikköä ja teknisiä tuottajia.

Ylen mukaan neuvotteluissa ei haeta irtisanomisia, vaan työaikamuodon muutosta, jossa siirrytään kokonaispalkasta jaksotyöajan piiriin.

Journalisti-lehden mukaan tämä merkitsee useimpien kokonaispalkalta pois joutuvien palkan pienenemistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat