Berliinin poliisi on aloittanut tutkinnan entisen Pink Floydin basistin, nykyisen sooloartistin Roger Watersin konsertista. Syynä on asu, jota Waters piti lavalla esiintyessään Berliinin Mercedes-Benz-areenalla 17. toukokuuta. Asiasta uutisoivat Britannian BBC ja The Guardian.
Watersilla oli yllään punaisilla käsivarsinauhoilla varustettu pitkä musta takki, joka muistutti natsi-Saksan aikaista univormua, poliisin edustaja Martin Halweg sanoi.
Natsisymbolien, -lippujen ja -univormujen julkinen esittely on Saksassa lailla kielletty.
Watersin asu viittasi vuoden 1982 musikaalielokuvaan Pink Floyd – The Wall. Pink Floydin konseptialbumiin perustuvan elokuvan eräässä kohtauksessa päähenkilö (Bob Geldof) hallusinoi olevansa kuvitteellisen fasistisen valtion diktaattori.
Natsi-Saksaan viittaavan valtion symboli elokuvassa on kaksi ristissä olevaa vasaraa, ja tämä symboli oli Watersin Berliinin-konsertin univormussakin. Waters siis esitti käsikirjoittamansa elokuvan hahmoa, kuten on tehnyt konserteissaan ennenkin. Konsertin taustavideolla nähtiin BBC:n mukaan muun muassa natsien keskitysleirillä kuolleen Anne Frankin nimi.
Saksan laissa on natsisymbolien käyttöön joitain poikkeuksia: se voidaan sallia taiteellisista tai opetuksellisista syistä.
Poliisi toteaa, että Watersin asu voidaan silti tässä kontekstissa tulkita natsihallinnon ihannoimiseksi, joka loukkaa sen uhrien muistoa ja täten häiritsee julkista rauhaa. Yleinen syyttäjä päättää seuraavaksi, kuinka tapauksen käsittelyssä edetään.
Myös Israelin ulkoministeriö paheksui Watersin esitystä. ”Hyvää huomenta kaikille, paitsi Roger Watersille, joka käytti illan Berliinissä Anne Frankin sekä kuuden miljoonan holokaustissa murhatun juutalaisen muistoa häpäisten”, ministeriö viesti Twitterissä.
Lauantaina myös Saksan liittovaltion antisemitismin vastaisen valtuutetun Felix Klein vaati Watersin asettamista vastuuseen. Klein sanoi saksalaismedian haastattelussa AFP:n mukaan Watersin ”lietsovan antisemitismiä”.
Juutalaisjärjestöt ovat jo aiemmin syyttäneet Watersia antisemitismistä. Vuonna 2013 hänen konsertissaan esimerkiksi nähtiin rekvisiittana Pink Floydin levynkannesta tuttu leijuva puhallettava sika, jonka kylkeen oli maalattu Daavidin tähti.
Waters on itse sanonut kritisoivansa vain Israelin toimia Palestiinassa ja kiistänyt olevansa antisemitisti. Samaa hän sanoi Facebook-postauksessaan aiemmin tällä viikolla, kun juutalaisjärjestöt olivat vaatineet hänen Münchenin ja Kölnin konserttejaan peruttaviksi. Waters myös osoitti kunnioitustaan 1940-luvulla Saksassa vaikuttanutta, natsihallintoa vastustanutta Valkoinen Ruusu -liikettä kohtaan.
Perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun tuoreesta poliisitutkinnasta oli uutisoitu, Waters julkaisi uuden päivityksen Facebook-sivulleen. Siinä hän totesi ”esityksensä elementtien olevan erittäin selvästi” fasismia, epäoikeudenmukaisuutta ja ahdasmielisyyttä vastustavia, ja että yritykset väittää muuta ovat poliittisesti motivoituja.
Brittiläinen Waters, 79, on saanut viime aikoina kritiikkiä myös lausunnoistaan, joita on esittänyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime vuonna. Viime syksynä hän kirjoitti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puolisolle Olena Zelenskalle avoimen kirjeen, jossa syytti ”ukrainalaisia nationalisteja” maan viemisestä ”tuhoisan sodan tielle”, eikä maininnut Venäjän osuudesta mitään.
Seurauksena Puolan Krakova julisti Watersin persona non grataksi eli ei-toivotuksi henkilöksi, ja hänen konserttinsa kaupungissa peruttiin.
Alkuvuodesta Waters puhui YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän kutsumana. Siinä hän tuomitsi Venäjän hyökkäyksen, mutta sanoi, että se ”ei ollut provosoimaton” ja tuomitsi myös ”provokaattorit”.