Naisen tuoksu

20 vuoden takaisesta bestselleristä saatiin viimein kohtalainen elokuva.

Tilaajille
Saksalaiskirjailija Patrick Süskindin romaani Parfyymi oli kirjallinen tapaus ilmestymisvuotenaan 1985.

Sadunomainen kauhutarina hylkiöstä, joka yrittää luoda maailman täydellisimmän parfyymin, saavutti paitsi kriitikoiden arvostuksen myös kaupallisen menestyksen.

Kesti 21 vuotta ennen kuin Süskindin romaanista saatiin elokuva. Ohjaajan tuolilla on istunut niin ikään saksalainen Tom Tykwer, joka herätti 1990-luvun lopulla huomiota elokuvallaan Juokse, Lola! ja sai sittemmin kunnian ohjata Krzysztof Kieslowskin jälkeenjääneen käsikirjoituksen elokuvaksi Heaven (2002).

Juokse, Lola! huomattiin nimenomaan Tykwerin huikean kineettisestä tyylistä, jossa leikkauksen ja nopeutettujen kuvien avulla luotiin kiihkeää, suorastaan hengästynyttä tunnelmaa. Samanlaisia keinoja Tykwer käytti myös osuudessaan äskettäiseen Rakkaudella, Pariisi -episodielokuvaan.

Parfyymissa Tykwer on hylännyt kikkailut ja pureutunut pieteetillä Süskindin 1700-lukuiseen maailmaan.

Parfyymi on aivan kelvollinen, yksityiskohdissaan paikoin oivallinenkin romaanifilmatisointi, mutta Süskindin ajatuksen tuoksujen emotionaalisesta merkityksestä Tykwer melko lailla jättää tarinankerronnan jalkoihin.

Parfyymi on kertomus Jean-Baptiste Grenouillesta, joka syntyy keskelle kalatoria 1700-luvun Pariisissa. Grenouillelta puuttuu tyystin ominaishaju, mutta hajuaisti hänellä on yhtä tarkka kuin koiralla. Kovia kokeva poika elääkin tuoksujen ja hajujen kautta, kunnes pääsee todella toteuttamaan kykyään parfymöörin, hajuvesien suunnittelijan, palveluksessa.

Grenouillen tuntema maailman ihanin aromi, nuoren naisen tuoksu, ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan. Opittuaan hajuvesien suunnittelun ja valmistamisen perustiedot hän ryhtyy metsästämään täydellistä tuoksua. Eikä se irtoa kuin kammottavin keinoin.

Vahvimmillaan Parfyymi on Grenouillen varhaisvaiheiden ja kehityksen kuvaamisessa. Näissä jaksoissa 1700-luvun Pariisi ja nuoren Grenouillen rankat oppivuodet tulevat paikoin vanhoista maalauksista muistuttavin kuvin lähelle katsojaa.

Tarinan edetessä elokuvaan tulee enemmän perinteisen jännitystarinan piirteitä, ja Tykwer ryhtyy myös käyttämään trillerin keinoja. Tuoksujen maailma saa antaa tilaa sarjamurhaajan metsästykselle. Ennen ironista loppua ollaan jo lähes fantasian puolella.

"Kuvitettuna klassikkona" Parfyymi ei ole lainkaan hävettävä, mutta siitä on turha etsiä Süskindin romaanin taitavimpia vivahteita tai syvimpiä ulottuvuuksia.

Grenouillea esittävä nuori Ben Whishaw istuu osaansa fyysisesti hyvin, ja hän onnistuu myös ilmentämään Grenouillen tietynlaista persoonattomuutta. Veteraanit Dustin Hoffman ja Alan Rickman vetävät rutiinilla sivuroolinsa.

John Hurtin kertojanäänen käyttö on hieman häiritsevää ja jopa tarpeetonta. Tykwer tosin puolustelee kertojan käyttöä muun muassa sillä, että hänen mielestään juuri Hurt tavoittaa Süskindin tekstin tumman ironian erityisen hyvin.

Parfyymi

Maa: Saksa

Pääosissa: Ben Whishaw, Dustin Hoffman

Ikäraja: K-15

Alkuperäinen nimi: Perfume – The Story of a Murderer

Laji: Draama, Historia

Ohjaaja: Tom Tykwer

Valmistumisvuosi: 2006

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää