Pikkusisaresta isoksi ihmiseksi

Jatkosotaa kotirintamalla Taru Mäkelän viisaassa elokuvassa.

Tilaajille
SYKSYN tietokirjallisuudessa J. K. Paasikivi ja rauhaan sopeutuminen ovat keskeinen aihe. Kotimaisessa elokuvassa sota-aika, eritoten jatkosota, on ollut lyhyellä aikaa monesti esillä. Kirjoissa selvitellään poliittista historiaa, mutta elokuvat käsittelevät sydänten historiaa.

Taru Mäkelän ohjaama ja Raija Talvion kirjoittama Pikkusisar olisi ajallisesti kuulunut Säädyllisen murhenäytelmän, Tulennielijän ja Rukajärven tien välimaastoon, viime vuoden lopulle. Enimmältään syksyllä 1997 kuvattu elokuva myöhästyi teattereista vuodella vain alkuperäisen tuottajan taloussotkujen vuoksi.

Mutta uusi sijoituspaikka ohjelmistossa saattaa olla Pikkusisarelle siunauksellinen asia. Vuoden takaiset elokuvat piirsivät tavallaan aikakauden suuret kehykset, joihin Pikkusisar sijoittuu kuin kaunis, himmeästi hohtava helmi. Se on nimittäin hyvin viehättävä, luonteva ja sydämellinen elokuva nuorista ihmisistä nuoressa maassa. Se säteilee sota-ajan hyviä asioita, jatkosodan alkukuukausien optimismia, yhteisöllisyyttä ja kirpeätä tietoisuutta elämän suuresta vaihtoarvosta. Se on myös ensimmäinen aidosti töölöläinen elokuva hyvin pitkään aikaan.

Töölöläisyys merkitsee tässä jonkinlaista iloisuutta, suurista kansallisista kysymyksistä vapaata koulutettujen ja työssäkäyvien kaupunkilaisten oloa ja asennoitumista, jota sanat porvaristo ja keskiluokka eivät riitä kuvaamaan. Taru Mäkelä ja Raija Talvio kirjoittavat mielenkiintoista kulttuurihistoriaa tuodessaan sen mukaan suomalaisen elämänmuodon kirjoon.

PIKKUSISAR ON häthätää kaksikymppisen Katrin tarina. Tyttö on jäänyt muutaman viikon kestäneen avioliiton jälkeen talvisodan alussa leskeksi ja laittautuu jatkosodan ensimmäisenä syksynä Punaisen Ristin apusisareksi sotasairaalaan. (Apusisaret oli yksi niistä järjestelmistä, joiden avulla koko kansa mobilisoitiin mukaan sotaponnistukseen.)

Katri on ylioppilastyttö, joka toisessa tilanteessa vasta suunnittelisi tulevaisuuttaan, eivätkä sota ja leskeys ole tappaneet hänestä nuoruutta. Pikkusisareksi meno on eräänlaista uhmaa, mutta se merkitsee myös napanuoran leikkaamista äitiin ja jatkuvaan suremiseen. Sairaalassa Katri joutuu osaksi suurta koneistoa, keskelle hyörinää, uurastusta ja ihmisten yhteisöä. Sairaala on tietysti myös kansanarmeijan pienoismalli, jossa lotat ja apusisaret edustavat suoraan koulunpenkiltä ja pellonlaidalta mukaan värvättyjä siviilejä.

PIKKUSISAR KERTOO siitä, mitä Katrille tapahtuu, kun hän näin joutuu takaisin mukaan elävien maailmaan. Se merkitsee myös miesten mielenkiinnon kohteeksi joutumista. Kaksi innokkainta edustavat myös ääripäitä. Toinen on entinen luokkatoveri ja samasta puusta veistetty kuin Katri itse. Toinen on hurmaava, traaginen savottajätkä.

Pikkusisar ei oikeastaan ole kasvukertomus, vaikka Katri sen aikana ratkaisee elämänsä puitteet. Ei se oikein ole edes kotirintaman ponnistelujen ylistys. Enemmänkin se on Katrin muotokuva ja erään mentaliteetin ilmentymä. Pikkusisarta leimaa aito, paisuttelematon hyvyys. Siinä ei ole yhtään pahaa ihmistä. Jokaiselle ihmiselle annetaan oma tilansa ja olonsa. Monet henkilöt vain vilahtavat keskellä hyörinää, ja silti he pystyvät jättämään katsojaan jäljen itsestään.

MÄKELÄN JA TALVION sävyjen kirjossa huumori ja suoruus ovat synkkien tapahtumien vastavoimia. Dramaattisuus on heille vieraampaa, ja niin elokuva etenee pehmeästi hetkestä toiseen ilman suuria vastakkainasetteluja.

Elokuvassa ei voi olla hienoja henkilöitä ilman hyviä näyttelijöitä. Huonoja Pikkusisaressa ei ole ollenkaan. Hyvistä näyttävimmät roolit ovat saaneet Vera Kiiskinen Katrina, Seela Sella hänen äitinään ja Kai Lehtinen haavoittuneena savottajätkänä.

Vera Kiiskinen tekee Katrista mukavasti salaperäisen, hitaasti reagoivan ja syvimmiltään optimistisen nuoren naisen. Mutta Seela Sella hänen äitinään ja Pirkko Hämäläinen hänen sisarenaan oikeastaan kertovat, miksi Katri on niin miellyttävä tyttö kuin on.

Anna-Leena Sipilä ja Minna Koskela ovat hauskoja työtovereita, maalaistyttöjä, jotka eivät ole karikatyyrejä. Pentti Siimes ja Matti Oravisto tuovat mukaan toisenlaisia sävyjä, auktoriteettia ja ajan patinaa. Tarmo Ruubelin on Katriin ihastuneen luokkatoverin Eeron roolissa kai oltava vähän särmätön, jotta me kaikki muistaisimme, että aviomies oli kuitenkin se Katrin suuri rakkaus.

Pikkusisar

Maa: Suomi

Pääosissa: Vera Kiiskinen, Kai Lehtinen, Tarmo Ruubel

Alkuperäinen nimi: Pikkusisar

Laji: Sota

Ohjaaja: Taru Mäkelä

Valmistumisvuosi: 1999

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää