Kuollut nainen kävelee - Elokuva-arvostelut | HS.fi

Kuollut nainen kävelee

Sharon Stone odottaa kuolemantuomiota Bruce Beresfordin kalvakassa vankiladraamassa.

12.7.1996 0:00

VIIMEISEN TANSSIN tekijöillä oli huono onni. Elokuva tuli ensi-iltaan Tim Robbinsin Kuolemaantuomitun perässä ja näyttää siksi auttamatta valjulta.

Elokuvien aihe ja juonen kulkukin on sama: kuolemantuomion täytäntöönpano ja sen vastustaminen. Tuomitun Sean Pennin tilalla on nyt Sharon Stone, ja Susan Sarandonin nunnan korvaa Rob Morrown esittämä asianajaja — jälkimmäisten tappioksi. Suurin ero on kuitenkin siinä, että Kuolemaantuomittu uskaltaa olla ristiriitainen, Viimeinen tanssi pysyttelee vaikean aiheen äärellä siloisena ja varovaisena.

Sharon Stonen esittämä umpimielinen ja yksinäinen Cindy on tappanut kaksi ihmistä, mutta silloin hän oli nuori, köyhä, eksyksissä ja huumehouruissa. Kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa hän on odottanut 12 vuotta. Rutiinijuttuna tapausta hoitava nuori asianajaja huomaa pian, että Cindystä on tullut pelkkä vaalikampanjan väline. Sitä paitsi naisen kuolemantuomion täytäntöönpano on askel eteenpäin tasa-arvon tiellä!

LAJITYYPILLÄ ON jo omat kliseensä: mielenosoitukset vankilan ulkopuolella, yksityiskohtaiset kuolemantuomion täytäntöönpanon valmistelut, viime hetken puhelut... Viimeisessä tanssissa ne kaikki käydään läpi uuvuttavan perusteellisesti.

"Jos haluaa saada anteeksi, pitää muuttua", elokuvassa sanotaan. Viimeisen tanssin ydinkysymys ei sittenkään ole, onko kuolemantuomio sinänsä oikein vai väärin, vaan voiko ihminen muuttua. Cindyn juron kuoren alta löytyy herkkä ja katuva nainen. Kuolemaantuomitussa Susan Sarandon joutuu puolustamaan Sean Pennin esittämän ihmishirviön elämää paljon moniselitteisemmässä tilanteessa: mies ei kadu eikä edes tunnusta tekojaan.

Jos kuolemantuomio aiheena kiinnostaa, menkää katsomaan Kuolemaantuomittu. Jos Sharon Stone näyttelijänä kiinnostaa, käykää katsomassa Casino. Ostakaa lippu Viimeiseen tanssiin vain jos haluatte nähdä miten Sharon Stone — tuo dominoiva narttu — alistuu sadistiseen käsittelyyn, jopa anelee sitä.

Viimeinen tanssi

Maa: USA

Pääosissa: Sharon Stone, Rob Morrow, Peter Gallagher, Randy Quaid

Alkuperäinen nimi: Last Dance

Ohjaaja: Bruce Beresford

Valmistumisvuosi: 1996

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat