TERVE TAAS, IIJOKI

Laskelmoinnista huolimatta kotimaisen elokuvasyksyn yllättäjä.

Tilaajille
Aluksi pitää tunnustaa väriä.

En ole millään muotoa Kalle Päätalon kirjojen ihailija.

Ja siitä huolimatta pidin tästä elokuvasta – kaikessa konservatiivisuudessaan, nostalgisuudessaan ja vanhanaikaisuudessaan.

Ilman konstailua Päätalo kuvaa kansankirjailijan vaiheita vuosina 1951–58.

Rakennusmestari-Kallea viedään Iijoen maisemista Taivalkosken kunnalliskotia suunnittelemasta Tampereelle työmaille – ja lopulta Gummerukselle esikoiskirjan julkistamistilaisuuteen. Etappeina taipaleella ovat naiset, kaksi vaimoa etenkin.

Ohjaaja on Hannu Kahakorpi, pitkän linjan tekijä Yleltä ja Kotikadulta. Käsikirjoittaja on saman sarjan tekijöitä hänkin, Elina Halttunen. Hän on rakentanut Päätalonsa kirjailijan omien sekä Miisa Lindénin Päätalo-tekstien varaan.

Taustaryhmä on onnistunut tuomaan ja luomaan Päätalolandiansa tässä ajassa kiinnostavaksikin. Painosten kuninkaalle on luotu Kotikadun työkaluilla uudet vaatteet. (Mutta ei tätä tv:n prime timessa nähdä genitaalialueen rivon sanaston takia.)

Elokuva ei ole pelkkä museo, sillä lavastuksessa ja puvustuksessa luotetaan pieniin havaintoihin eikä koko historian pystyttämiseen. Harvoin arkistofilmit liittyvät näin hyvin yhteen uuden kuvamateriaalin kanssa. Esimerkkinä vaikka työmaa-kuvat, joissa Antti Virmavirran Ilmari ensi kerran esitellään.

Elokuvan Suomi ei ole liioin näköalaton, sillä agraarimaa on jäämässä sivuun, ja jälleenrakennus pitää ihmiset kiireisinä ja vaurastuttaa heitä. Elokuvan 1950-luku on optimistinen, ja sävy leimaa koko elokuvaa.

Myös puritaaneille terveisiä: ei tämä uusia uria elokuvataiteeseen auo, sillä ilmaisu on siistiä, yksinkertaista ja maltillista.

Halttusen ja Kahakorven lisäksi elokuvan keskeisiä muita tekijöitä ovat täsmällisistä kuvista ja kompositioistaan tunnettu elokuvaaja Jarkko T. Laine, lavastaja Pentti Valkeasuo, leikkaaja Benjamin Mercer ja säveltäjä Pessi Levanto.

Ei ole ensi kerta, kun Päätalo kiinnostaa elokuvatuottajia. Oikeaa suuruudenhulluutta oli ilmassa Päätalon kuoleman jälkeen, ja sinne tämänkin elokuvan juuret juontavat.

Vuonna 2002 lehdet kirjoittivat Kahakorven suunnitelleen Päätalon Iijoki-sarjan pohjalta 600-osaista tv-sarjaa. Vastaavaa sarjaa oli Mainos-tv:n Panu Rajala kaavaillut jo 1980-luvulla.

Edellisestä kirjafilmatisoinnista on kulunut jo 20 vuotta. Mikko Niskanen ohjasi viimeisenä työnään Nuoruuteni savotat. Paria vuotta aikaisemmin oli valmistunut Elämän vonkamies.

Edvin Laine oli jo ohjannut Ruskan jälkeen 1979 ja Viimeisen savotan 1977.

Tämän Päätalon tuottaja Marko Röhr oli jo mukana Niskasen tuotannossa, kuten Riitua näyttelevä Pirjo Leppänenkin.

Kahakorpi työryhmineen on jättänyt selkoset ja murreihmiset taustalle ja keskittyy kuvaamaan sitä, miten arvottomasta maalaisesta tulee Mika Waltarin kirjan Aiotko kirjailijaksi? ohjein painosten kuningas.

Kaupallista laskelmointia, juu juu, mutta myös aika väistämätön irtiotto Laineen ja Niskasen perinnöstä.

Pinnalta kerrotaan siis kirjailijaksi tulosta, mutta syvimmillään kuvattavina ovat meikäläiset tyypit, joita voi pitää, jos ei nyt kuolleina, niin kadonneina. Ainakin draamasta. Nämä naiset kuuluivat keittiöön ja lapsenhoitoon, muusaksi ja konttoritöihin. Mies oli luotu olohuoneeseen ja illanistujaisiin, tekijäksi ja johtajaksi.

Päätalo välttää taiteilijamuotokuvien helmasynnin, jumaloinnin. Päinvastoin elokuvan Kalle Päätalo on valehtelija, pikkumainen kiivailija eikä mielisairaalakauttakaan jätetä mainitsematta.

Kirjailijan, ja miehen ja ihmisen, hyveinä nähdään taas uutteruus ja jämptiys. Niillä piirteillä Päätaloa on lähes aina määritelty, joten kaanonin vastaista pöydänpuhdistusta ei tehdä.

päätalon työprosessia ja taiteilijan ajatusmaailmaa kartoitetaan hämmentävän niukalti. Jäyhän Kai Lehtisen osaksi jää kuvata Päätalon mielen järkkymisetkin kasvoillaan. Ja hienostihan se sujuu. Päähenkilöiden osalta casting on onnistunutta. Ensimmäistä vaimoa näyttelee Nina Jääskeläinen ja toista Susanna Anteroinen.

Ensimmäinen näytös on muihin osiin verrattuna kovin kankea. Näin siksi, että alun kaksi eri aikatasoa sekoittavat dramaturgiaa ratkaisevasti. Asioiden painotus on epätasapainossa. Ja myös siksi, että monet elokuvan alkupuolen pienet roolit on miehitetty kokemattomin näyttelijöin.

Päätalo

Maa: Suomi

Pääosissa: Kai Lehtinen, Nina Jääskeläinen, Susanna Anteroinen, Pirjo Leppänen

Ikäraja: K-11

Laji: Draama

Ohjaaja: Hannu Kahakorpi

Valmistumisvuosi: 2008

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää