Adaptation - minun versioni

Nokkela elokuva elokuvan tekemisestä, ohjaus Spike Jonze.

Tilaajille
UUSI ELOKUVA  Being John Malkovichin tekijöiltä Being John Malkovichin tekijöistä."

Nerokas mainoslause. Juuri tästä kertoo Adaptation.

Adaptation kertoo myös käsikirjoittajan yrityksestä kirjoittaa Adaptationia. Se on siis metaelokuva, fiksu kuin mikä. Onneksi se on myös hauska.

Kaiken nokkeloinnin keskellä Adaptation käy läpi elokuvakäsikirjoittajan työhön liittyviä sääntöjä. Kuten sitä, miten tärkeä loppu on. Adaptationissa loppu on tarinan heikoin lenkki, mutta Adaptation rikkoo muutenkin kaikkia sääntöjä.

ADAPTATIONIN käsikirjoittaja Charlie Kaufman yritti elokuvan Being John Malkovich jälkeen sovittaa elokuvaksi Susan Orleanin kirjan The Orchid Thief. Siitä ei tullut mitään. Tai siis tuli: tämä elokuva. (Ja ehkä Kaufman ei koskaan tosissaan yrittänyt tehdä käsikirjoitusta Orleanin kirjasta. Ehkä hän vain tajusi, että se on hyvä lähtökohta käsikirjoittamista käsittelevään käsikirjoitukseen.)

Aiheena on "adaptation": se tarkoittaa paitsi kirjan sovittamista käsikirjoitukseksi myös kasvin sopeutumista ympäristöönsä. Elämässä pärjäämistä.

Being John Malkovich kertoi miehestä, joka löysi kummallisesta puolikerrostoimistosta kulkureitin näyttelijä John Malkovichin pään sisälle. Tässä elokuvassa ollaan kaiken aikaa käsikirjoittaja Charlie Kaufmanin päässä. Molemmat elokuvat on ohjannut Spike Jonze.

Kaufmania näyttelee mainio Nicolas Cage. Kaljuuntuva, hikoileva ja pulska Cage näyttelee myös Charlie Kaufmanin kuvitteellista kaksoisveljeä Donaldia, joka hänkin tekee käsikirjoitusta. Elokuvan alkupuolella ujo Charlie väistelee tähtiä Being John Malkovichin kuvauk­sissa ja käy läpi ammatillista kriisiä.

Kolmas (tai toi­nen) päähenkilö­ on Susan Orlean­, New Yorker -leh­den oikea toimittaja, jota näyttelee hyvässä vedos­sa oleva Meryl Streep. Orlean on tehnyt kirjan orki­deavaras John Larochesta (jota esittää etuhampaattomaksi mas­keerattu lois­tava Chris Cooper), ja hänen häm­mästyksekseen kirja päätetään sovittaa elokuvaksi­. Työhön palkataan Charlie Kauf­man.

Charlie yrittää kirjoittaa jotain aitoa ja omaperäistä. Siitä ei saa tulla sääntöjen kahlitsemaa Hollywood-elokuvaa. Sen tulee kertoa evoluutiosta, sopeu­tumisesta, orkideoista, in­tohimosta... Siis elämästä.

Charlie ei halua dramatisoida elämää vaan sopeutua siihen. Hän yrittää soveltaa ajatusta myös käsikirjoituksessaan.

Donald sen sijaan kirjoittaa kaikkien kaavojen mukaan, käyttää alan slangia ja rakentelee juonta, jossa jakomielitautinen sarjamurhaaja ajaa hevosella takaa itseään.

Charlie kirjoittaa itsensä mukaan elokuvaan ja ajautuu täydelliseen umpikujaan. Hänet pelastavat lopulta Donald ja Hollywoodin tarinankerrontasäännöt. Seuraa takaa-ajoa, ammuskelua ja alligaattoreita.

Tylsä loppu on toivottavasti paksua ironiaa.

LOPUKSI muistikuva Cannesin elokuvajuhlilta 2001. Human Nature -elokuvan tekijät antavat haastatteluja suuren salin suurten pyöreiden pöytien ääressä. Aikataulut venyvät, tähdet kiertävät pöydästä pöytään. Haastattelurumbassa pyörii mukana pieni mies, jolla on tavattoman hento ääni ja välttelevä katse. Hän on Charlie Kaufman.

"Olkaa kilttejä älkääkä jättäkö minua huomiotta", hän anelee pöytään istuutuessaan. "Edellinen toimittaja­ryhmä unohti minut haastatte­lun puolivälissä."

Kaufman mutisee tekevänsä parhaillaan käsikirjoitusta. Se on sovitus. Tai siis "Sovitus". Sen päähenkilö on Charlie Kaufman. Tai siis "Charlie Kaufman":

"En ole parantunut, menestys ei ole tehnyt minusta huoletonta. Olen ahdistunut mies."

Adaptation - minun versioni

Maa: USA

Pääosissa: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper

Alkuperäinen nimi: Adaptation

Laji: Draama

Ohjaaja: Spike Jonze

Valmistumisvuosi: 2002

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää