Sankareita, onko heitä

Clint Eastwood teki elokuvan sotilaista, jotka pystyttivät Yhdysvaltojen lipun Iwo Jiman saarelle.

Tilaajille
Kumpi lieneekään Clint Eastwoodin uutuuden Isiemme liput oikea henkinen isä, Eastwood itse vai hänen kanssaan elokuvan tuottanut Steven Spielberg? Vaikea sanoa. Elokuvassa on paljon ehtaa Eastwoodia, mutta myös Spielbergiä.

Eastwoodia on kiinnostavan monimielinen ja analyyttinen asenne sankaruuden myyttiin, Spielbergia taasen sentimentaalisuus ja jo Pelastakaa sotamies Ryanista tuttu voimakas aseveljeyden korostus.

Isiemme liput -elokuvan pohjana on ehkä kuuluisin valokuva toisesta maailmansodasta.

Sotakuvaaja Joe Rosenthal otti kuvan vuonna 1945 Iwo Jiman saarella kuudesta sotilaasta, jotka pystyttivät Yhdysvaltojen lippua Suribachin vuoren huipulle.

Kuva levisi lehdissä pitkin kotirintamaa ja toi toivoa ja uskoa jo sotaan väsyville amerikkalaisille. Valokuvaa on myös käytetty mallina Arlingtonin sotilashautausmaalla sijaitsevalle merijalkaväen sotamuistomerkille.

Lipun pystyttäneistä sotilaista kolme eloon jäänyttä, John "Doc" Bradley, Rene Gagnon ja Ira Hayes, tuotiin takaisiin kotiin ja pantiin kiertueelle valamaan uskoa sodan voittoon ja keräämään rahaa sotaponnisteluihin.

Vuonna 2000 Bradleyn poika James Bradley julkaisi yhdessä Ron Powersin kanssa tapahtumasta ja sen jälkimainingeista kirjan Flags of Our Fathers: Heroes of Iwo Jima. Tähän kirjaan Eastwoodin elokuva perustuu. Tapahtumaahan käsitteli jo 1949 Allan Dwanin elokuva Iwo Jima, jossa Bradley, Gagnon ja Hayes esiintyivät itsenään.

Isiemme liput on Eastwoodin elokuvaksi kerronnaltaan yllättävän monimutkainen. Yleensä niin suoraviivaiseen elokuvakerrontaan mieltynyt ohjaaja käyttää nyt sisäkkäisiä takautumia ja useita kertojia.

Kehyskertomuksessa James Bradley (Tom McCarthy) haastattelee Iwo Jiman veteraaneja, joiden kertomuksista siirrytään vuoroin sotanäyttämölle, vuoroin lipun pystyttäneiden kiertueelle. Rakenne on vaihtelevine näkökulmineen ja aikatasoineen hieman hankala, eikä täysin toimikaan.

Kiinnostavinta elokuvassa on sen suhtautuminen sotasankaruuteen. Tässä Eastwood on ottanut selvän edistysaskeleen verrattuna hänen edelliseen sotaa käsitelleeseen elokuvaansa Heartbreak Ridge (1986), jonka yksioikoinen lipunheilutus ei jättänyt paljon tulkinnan varaa.

Iwo Jimalla taistelleet eivät mielellään muistelleet sotaa eivätkä pitäneet itseään sankareina.

Vielä vähemmän sankareina pitivät itseään lipunpystyttäjät, jotka rahdattiin suoraan veritantereilta showbisneksen valheelliseen ja räikeään kimallukseen.

Takautumien kautta Eastwood korostaa tätä absurdia ristiriitaa palasiksi räjähtelevien sotilaiden ja kotirintaman swingsävelmiä kiekuvien tyttötriojen ja ahneiden bisnesmiesten välillä.

Eikä Amerikka kohdellut lempeästi sankareitaan: Hayes sai paleltua kuoliaaksi surkeana alkoholistina, ja Gagnon päätyi loppuiäkseen talonmieheksi bisnesmiesten lupailuista huolimatta. Vain itselleen jo ennen sotaa ammatin hautausurakoitsijana valmistellut Bradley pärjäsi paremmin.

Kaikkea tätä Eastwood tarkastelee monikerroksisesti ja terävästi, mutta vailla katkeruutta.

Lähes kokonaan väreistä pesty kuvaus korostaa näkökulman epäromanttisuutta.

Sitten seuraa elokuvan loppu, jossa ohjaaja tuntuu vaihtuvan Spielbergiksi.

Jo Isiemme lippujen taistelut muistuttavat realismissaan Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvaa, missä ei ole mitään pahaa, sillä Spielbergin elokuvan alkujaksot ovat karuinta sotaelokuvaa, mitä Amerikassa on koskaan tehty. Myös Eastwoodin elokuvassa taistelutilanne näyttäytyy painajaismaisena veren, ruumiinkappaleiden ja pelon täyttämänä kaaoksena.

Mutta kun Isiemme liput hakeutuu loppuvaiheissaan samanlaiseen tunteita hersyttelevään aseveljeyden ja uhrimielen painottamiseen kuin Pelastakaa sotamies Ryan, ollaan jo lähellä sentimentaalista hetteikköä.

Toinenkin vertailukohta on Spielbergin tuottama: tv-sarja Taistelutoverit. Sen pelastivat kuitenkin aitojen sotaveteraanien lakoniset lausunnot, joissa kunnian saivat ne, joille se kuului.

Isiemme lipuissa Eastwoodilla on ollut tukenaan ryhmä pitkäaikaisia työtovereita, muiden muassa kuvaaja Tom Stern, mikä näkyy tasaisen varmana teknisenä laatuna.

Nuorista näyttelijöistä vankimman roolityön tekee pima-intiaani Ira Hayesia esittävä Adam Beach, aito alkuperäisamerikkalainen itsekin.

Eastwood on tehnyt Iwo Jiman taisteluista myös sisarelokuvan. Tämä sotatapahtumia japanilaisten näkökulmasta tarkasteleva ja japaninkielisenä tehty Letters from Iwo Jima saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa joulukuussa.

Isiemme liput

Maa: USA

Pääosissa: Ryan Philippe, Jesse Bradford, Adam Beach

Ikäraja: K-15

Alkuperäinen nimi: Flags of our Fathers

Laji: Draama, Sota

Ohjaaja: Clint Eastwood

Valmistumisvuosi: 2006

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää