Nainen joka selätti Picasson

Anthony Hopkinsin esittämä naistenmies ja mestarimaalari tulee jätetyksi.

Tilaajille
PICASSOSTA ON TEHTY tavattoman vähän elokuvia, vaikka hän on tämän vuosisadan universaaleimmin kuuluisa ihminen. Kuka ei tietäisi hänen nimeään, tuntisi hänen signeeraustaan tai muistaisi hänen mustia silmiään ja kaljua päätään.

Ehkä siksi, että Picasso jos kuka on arvoitus, tuttu ja käsittämätön yhtä aikaa. Tai siksi, että hän oli niin ylivoimainen, eli niin kauan, teki niin paljon ja tienasi niin valtavasti.

Vuodet Picasson kanssa on kymmenen vuoden viipale Picasson yksityiselämästä ja sekin nähtynä hänen silloisen elämänkumppaninsa Francoise Gilot’n silmin. Gilot on muistellut Picasson kanssa viettämiään vuosia laajalti luetussa ja suomennetussakin kirjassaan Elämä Picasson kanssa.

James Ivoryn elokuva seuraa Gilot’n vuonna 1964, Picasson vielä eläessä, julkaisemaa muistelusta, vaikka se sopimusteknisesti perustuukin Arianna Stassinopoulos Huffingtonin teokseen Picasso — nero ja paholainen.

Elokuvan suomenkielinen nimi on korrekti, vaikka se kertoo laajemminkin Picasson avioliittojen tarinan. Gilot’n ja Picasson yhteisiä vuosia värjäävät taiteilijan menneet ja tulevat vaimot ja elämänkumppanit lapsineen.

Paremmin elokuvan tematiikan paljastaa alkuperäinen nimi Surviving Picasso. Elokuva ylistää vahvaa, komeaa ja neuvokasta naista, joka eli oikukkaan neron rinnalla alistumatta kynnysmatoksi. Elokuva toistaa useaan kertaan, että Francoise Gilot oli ainoa nainen, joka jätti Picasson.

GILOT ON Claude ja Paloma Picasson äiti, ja hänen lapsensa perivät pääosan taiteilijan jäämistöstä. He sen enempää kuin muutkaan oikeuksien omistajat eivät ole lainanneet elokuvantekijöille Picasson töitä. Elokuvassa ei nähdä niitä Guernicaa lukuunottamatta juuri lainkaan. Samalla elokuvan suhde taiteilijan tuotantoon jää etäiseksi, ja hänen työnsä vaikuttaa kivalta puuhastelulta.

Lavastaja Luciana Arrighi on korvannut tätä puutetta herättämällä Picasson värimaailman henkiin hänen elämänsä interiööreissä: sodanaikaisessa Pariisissa työhuoneessa on käytössä synkkä, harmaasävyinen paletti; 1940-luvun lopulla ja 50-luvun alussa onnellinen perhe asuu Etelä-Ranskassa puhtaitten värien talossa.

Vuodet Picasson kanssa ei ole elokuva Picassosta. Onneksi. Anthony Hopkinsia on mahdoton mieltää palavasilmäiseksi espanjalaiseksi naistenmieheksi, jossa on ehjää kovuutta ja ehjää hellyyttä rinnakkain, sekoittumattomina. Hopkins onnistuu tavattoman hyvin joissakin kireälle viritetyissä kohtauksissa, joita hän hallitsee, mutta pitkässä juoksussa hänen olomuotonsa on väärä, setämäinen, karhea ja työväenluokkainen.

Sen sijaan aloitteleva englantilainen näyttelijä Natascha McElhone on sekä uskottava että vangitseva nuorena naisena, joka lainaa elämästään kymmenen vuotta kiehtovalle miehelle ja taiteilijalle.

Elokuvan Vuodet Picasson kanssa on valmistanut tiimi, joka tunnetaan parhaiten elokuvista Hotelli Firenzessä ja Talo jalavan varjossa. Ohjaaja James Ivory on opiskellut kuvataiteita, ja pitkän uransa aikana hän on tehnyt muutamia taide- ja taiteilijaelämää sivuavia elokuvia, joissa hänen otteensa on löyhempi ja spontaanimpi kuin näissä tunnetuimmissa töissä.

Niin nytkin. Vuodet Picasson kanssa on ilmava ja kevyesti liikkuva, kun Ivoryn ei tarvitse keskittyä englantilaisporvariston tapoihin ja hillittyihin mielenliikkeisiin. Picasso perheineen ei vaikene monimielisesti, joten kamera voi irrottautua ihmisten kasvoista. Ivory on päässyt rentoutumaan. Samalla Picasson maailmasta on tullut pehmeä. Tuntuu, että siitä puuttuu jotain olennaista — sitkeyttä, voimaa ja omaperäisyyttä.

Vuodet Picasson kanssa

Maa: USA

Pääosissa: Anthony Hopkins, Natascha McElhone, Julianne Moore

Alkuperäinen nimi: Surviving Picasso

Laji: Romantiikka

Ohjaaja: James Ivory

Valmistumisvuosi: 1996

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää