Vielä vaan ylemmäs

Pixar-studion huippuanimaatiossa seikkailevat känkkärä ukko ja partiopoika.

Tilaajille
Taas täytyy hämmästellä, millä taidolla yhdysvaltalainen Pixar-studio tekee laadukasta elokuvaviihdettä. Pixar oli tietokoneanimaation pioneeri 1990-luvulla  Toy Storylla. Muun muassa Nemoa etsimässä jatkoi menestyskulkua kuutisen vuotta sitten.

Johtaja John Lasseteriin  henkilöitynyt tuotantoyksikkö pystyy kerta toisensa jälkeen käyttämään elokuvaviihteen läpituttuja kaavoja ja luomaan niistä uudelta näyttäviä tuotepaketteja. Sellaisia kuin Pixarin kymmenes elokuva Up – kohti korkeuksia.

Upissakin kaikki on niin kuin arvata saattaa. Juonessa suuret käänteet ovat kuin minuutilleen siinä, missä ne Hollywood-elokuvan rakenteissa ovat tavanneet ollakin.

Klassinen musiikki nousevine viuluineen ja jännittävine rumpuineen tekee tutun työnsä sekä taistelukohtausten kihelmöittäjänä että suvantohetkien sentimentalisoinnissa. Edelleen päähenkilöt kohtaavat, riitelevät ja lopulta yhdistävät voimansa monta kertaa nähdyn tapakaavan mukaisesti. Eläinhahmot on inhimillistetty ja päähenkilöt tyypitelty kohderyhmälle sopiviksi.

Silti tämä vaikuttaa tuoreelta tuotteelta, loistavalta elokuvalta. On uskallettu ajatella kaavasta huolimatta tai juuri sen tuoman selkänojan turvin.

Harva tuottaja esimerkiksi uskaltaa riskeerata ja laittaa lastenelokuvan päähenkilöksi harmaata känkkärää eläkeläisukkoa, joka muistuttaa Spencer Tracya ja Walter Matthauta.

Elokuvan teossa ensimmäistä esittelyä kutsutaan pitchaukseksi, ja Upin pitchauksessa oli esillä juuri halu kertoa ja piirtää tällainen ukko.

Aluksi äijä vain toivoo seuraansa tuppautuvan partiopojan kuolemaa.

Valloittavimpiin käsikirjoituksen ideoihin kuuluu, miten kaksikko lähtee Etelä-Amerikkaan lentävällä talolla. Rakennus nousee maasta, kun savupiipusta päästetään ulos satoja heliumpalloja.

Kirkkaanväriset pallot symboloivat päättäväisyyttä ja yksilön unelmaa, josta amerikkalaiset paljon puhuvat. Elokuva on läpeensä täynnä idealismia, haaveeseen uskomista ja siihen luottamista.

Unelman toisessa ääripäässä on sankarien vastapuoli, maanpakoon ajettu omaa unelmaansa jahtaava erakko, joka muistuttaa hahmona miljardööri Howard Hughesia.

Ajattelun lisäksi on oltava myös poikkeuksellista kykyä.

Harva osaa  Pixarin lailla yhdistää samaan pakettiin kaksi erilaista tarinaa: humoristisen eläinseikkailun lapsille ja aivan sydäntäraastavan rakkauskuvauksen aikuisille.

Täytyy olla todella paatunut, ellei näe kohtausten syvää romanttisuutta. Yllättäen myös Hollywoodin miesten suosima kertomus lapsettoman miehen ja isättömän lapsen kohtaamisesta pystytään kertomaan vilpittömämmin kuin tavallisesti.

Up - kohti korkeuksia

Maa: USA

Kesto: 97

Pääosissa: Antti Litja/Edward Asner, Ismo Kallio/Christopher Plummer

Ikäraja: K-7

Alkuperäinen nimi: Up

Laji: Animaatio, Lapset ja nuoret

Ohjaaja: Pete Docter

Valmistumisvuosi: 2009

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää