Shrek

Hupaisan kuriton tietokoneanimaatio rumasta jättiläisestä. Englanninkielisessä versiossa äänissä mm. Eddie Murphy ja Cameron Diaz.

Tilaajille

HOMMIA EI RATKAISE tekniikka vaan teksti, tietokoneanimaatioissakaan. Hilpeän parodian vireessä kulkeva Shrek nousee täsmälleen Toy Story -luokkaan.

Alan kahden ison studion – Shrekin tuottajan DreamWorksin ja Toy Storyt kustantaneen Disneyn – kilpailuasetelma säteilee Shrekissä poikkeuksellisen mainiosti juoneen. Disneyn maailmankirjallisuudesta omimien satuhahmojen silkoisuudelle kuittaillaan pitkin elokuvaa. Shrekin satuparodiamaailmassa marssitetaan muun muassa seitsemää kääpiötä vankien kahlejenginä.

Syypää moiseen on kuninkuutta kärkkyvä lordi Farquaad, jonka hallinnoima kiva ja yltiökliininen Dulocin kaupunki puolestaan on väärentämättömän selvää hupailua Disneylandeista.

Kulissien takaiseksi syypääksi on osoitettu sormella DreamWorksin kolmasosaosakasta Jeffrey Katzenbergia, joka siirtyi Disneyn animaatiopuolen johdosta uuteen firmaan kitkerissä tunnelmissa.

Toisaalta on huhuttu DreamWorksin lähettäneen Shrekin tarkistuskatseluun Disneylle, jottei siellä katsottaisi pilan menevän yli. Eikä se menekään, ja takana on syvempikin tarkoitus.

VIHREÄ SHREK-JÄTTI joutuu noutamaan lohikäärmeen vahtimasta tornista prinsessa Fionan puolisoksi alamittaiselle ja kompleksejaan monin pätemistavoin kompensoivalle Farquaadille. Tarinassa otetaan yhtä aikaa häijysti ja rakastettavasti kantaa satujen päivitystarpeeseen. Vaikkapa tönkkönä ikiunessa pelastajan suudelmaa odottavan prinsessan roolimallihan ei ole 2000-lukua.

Räväkimmät gagit ovat suorastaan tiputtavia, mutta uskoisi kouluikään ehtineiden olevan jo riemurinnoin Shrekin aaltopituudella. Nykylapsethan tekevät leikeissään itsekin intuitiivista parodiaa satujen kuvioista. Myös huumorilehti Mad voi juolahtaa mieleen.

Shrekissä ylimys osoittautuu tympeäksi pätkäksi ja prinsessa rakastuu aitoon ja miellyttävään hirviöön. Ja kenkään ei ole täydellinen.

SHREK ON sekä Andrew Adamsonille että Vicky Jensonille ensimmäinen varsinainen ohjaustehtävä. DreamWorksin kanssa yhteistyötä tekevä digitaalipaja on nimeltään Pacific Data Images, jonka tekninen saavutus elokuvassa ovat uskottavasti toimivat ihmishahmot.
Sellaisia on toki rummutettu tänä syksynä myös Final Fantasyssä, mutta tyhjän scifi-kuvatuksen Aki Ross ja kumppanit olivat etenkin hempeillessään kornimpia kuin Shrekin rehellisen satiiriset hahmot.

PDI:n aikaisempi tietokoneanimaatio Antz oli jo melko tasokas. Siinäkin aikuistasot ja tunnetut ääninäyttelijät (muun muassa neuromurkku Woody Allen) olivat pinnassa. Skottia vääntävä Shrek on kanadalainen Mike Myers, ja prinsessaa markkeeraa Cameron Diaz.

Yksi elokuvan lukemattomista salamapiloista on Fionan puhkeaminen silmää nopeampiin kung fu -liikkeisiin (häiriöksi käyneitä Robin Hoodin veikkoja vastaan). Ääninäytteitään antaessaan Diaz treenasi samaan aikaan rooliaan ja jänteitään Charlien enkeleihin.

Suomenkielinenkin versio on aivan kunniakas, vaikka taukoamatta läppää heittävän Shrekin aisaparin Aasin Eddie Murphy -rap on hyvin vaikea taivuttaa suomeksi. Aasin isohampainen virnistys on otettu jo suoraan hahmotteluvaiheessa Murphyn muista filmiakteista.

Shrek

Maa: USA

Pääosissa: äänissä Samuli Edelmann, Jukka Rasila, Tiina Isohanni

Alkuperäinen nimi: Shrek

Laji: Romantiikka

Ohjaaja: Andrew Adamson, Vicky Jenson

Valmistumisvuosi: 2001

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää