Herrasmiestirkistelijä

Hitchcockin esimerkillisessä jännärissä vuodelta 1954 valokuvaaja tirkistelee naapuriaan. Korjatussa kopiossa on kauniit värit.

Tilaajille
KUN TAKAIKKUNA esitettiin ensi kerran 1950-luvun puolivälissä Suomessa, virhe, jonka varaan elokuva on rakennettu, jäi kokonaan huomaamatta. Silloin ei tullut mieleen, ettei koko juttu olisi mahdollinen, jos James Stewartilla ja hänen naapureillaan olisi telkkari. Suomessa niitä ei vielä ollut, mutta Amerikassa televisio oli jo levinnyt laajalle.

Toinen elokuvassa toistuva virhe on, että ihmiset ravaavat Stewartin ovesta niin kuin lukkoja ei olisi keksittykään.

Takaikkuna on — ja oli varsinkin noina viattomina aikoina — hirvittävän jännittävä, vaikka Alfred Hitchcock ei näytä murhaa eikä verta ja näyttää vähää väkivaltaakin vasta viime minuuteilla. Sen sijaan hän istuttaa katsojan päähenkilön paikalle ja saa hänet säikkymään omia ajatuksiaan.

Nyt kun Michael Powellin Peeping Tom on juuri ollut ohjelmistossa, voisi sanoa, että siihen verrattuna Takaikkuna on seurapiirikelpoinen tirkistelyjännäri. Kaikki Takaikkunan kyttääjät ovat lainkuuliaisia ihmisiä. Jos Hitchcock olisi antanut Stewartin esittämälle jalkansa katkaisseelle valokuvaajalle L. B. "Jeff" Jefferiesille telkkarin, hän olisi nukahtanut sen ääreen eikä vahtinut ikkunasta naapureiden elämää. — Ja jos naapureilla olisi tv, heidän yksinäisyytensä ei paljastuisi niin ilmeikkäästi heidän olemuksestaan.

TAKAIKKUNA ON jännäri, mutta se on myös komedia. Keskeiset henkilöt ovat tämä jalka paketissa ikävystyvä Jeff ja hänen tyttöystävänsä Lisa. He ovat elokuvan valmistumisvuoden 1954 näkökulmasta maailman ihan kaikkein kadehdittavimpia ihmisiä.

Jeff on valokuvaaja, joka kuvaa sodat, autokilpailut ja suuronnettomuudet Life-lehden tapaisille uutiskuvalehdille.

Lisa Fremont taas on Park Avenuen eleganttia väkeä, muotitoimittaja, joka saapuu iltapuvuissa Jeffin sairasvuoteen äärelle. Häntä esittää Grace Kelly, joka pystyy luomaan vaikutelman rikkumattomasta eleganssista ja olemaan vielä hauska ja seksikäs.

Jeffin sairasvuode sijaitsee boheemisti muodikkaassa Greenwich Villagessa korttelipihalle antavassa yksiössä. Hitchcock osasi hommansa niin taivaallisen hyvin, että hän teki usein elokuvia toinen käsi sidottuna.

Takaikkuna tapahtuu kokonaan tässä yhdessä huoneessa. Siinä on vain neljä puheroolia. Jeffin ja Lisan lisäksi suulas hieroja Stella (Thelma Ritter) ja Jeffin sotakaveri, joka on New Yorkissa poliisina (Wendell Corey). Mutta Jeffin silmin Hitchcock — ja katsoja — pääsee seuraamaan kokonaisen korttelin elämää. Puolen tusinan asunnon yksityisyys joutuu intensiivisen tarkkailun kohteeksi.

JUTTU KOOSTUU kahdesta aineksesta, Lisan ja Jeffin suhteesta ja siitä, mitä he näkevät naapureiden elämästä.

Lisa haluaa naimisiin Jeffin kanssa, joka torjuu vitsin varjolla tätä uhkaa melkein joka repliikissä. Vastaavasti naapureiden elämä muistuttaa koko ajan avioliiton hyvistä ja huonoista puolista.

Eräänä yönä Jeff näkee ikkunastaan asioita, jotka herättävät hänessä etsivän, tai sanotaanko lehtimiehen. Vastapäätä asuva kauppamatkustaja liikuskelee outoon aikaan, ja seuraavana päivänä hänen vaimonsa on kadonnut.

Onko Jeff nähnyt rikoksen, vai kuvitteleeko hän turhia?

Uteliaisuus voittaa, ja nämä hyvät ihmiset alkavat vainota naapuriaan.

Hitchcock teki aina suuren yleisön viihde-elokuvia, eikä hän vie aihetta kohti vastenmielisiä paljastuksia vaan kihelmöivää jännitystä.

Takaikkuna on esimerkillinen elokuva. Juoni ja teemat ovat liitoksissa toisissaan. Kaikki ainekset täydentävät toisiaan. Silti kerronta on kevyttä.

YHDEN HUONEEN draama ei tee Takaikkunasta ahdasta. Virtuoosi kun on, Hitchcock avaa Jeffin ikkunasta näkymän koko kortteliin. Elokuvaa varten rakennettiin Paramountin studioon 30 x 55 metriä syvä ja 12 metriä korkea jättilavastus: pihapiiri, josta aukeaa näkymä kahdeksaan kalustettuun huoneeseen.

Jeff Jefferies tunkeutuu naapureittensa asuntoihin kiikarin ja teleobjektiivin avulla. Hitchcock käytti linssien lisäksi kraanaa, jonka nokassa heiluivat kamera ja kameramies. Naapureiden elämä kuvattiin pantomiimina, joka särkyi vain yhdessä kohtauksessa, jossa jännitys tiivistyy ja rikos muuttuu todennäköiseksi.

Takaikkuna on ollut saatavilla siitä lähtien kun Hitchcockin jäämistö 1983 saatiin selväksi, mutta kopiot ovat olleet kalpeita. Nyt elokuva on restauroitu vastaamaan ensi-illan aikaista filmiä. Tulos on hyvin kaunis. Vanhanaikainen technicolor on syvää ja värikylläistä. Musta on mustaa, valkoinen on valkoista ja Grace Kellyn hiukset, iho ja huulet hehkuvat.

Takaikkuna

Maa: USA

Pääosissa: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter

Alkuperäinen nimi: Rear Window

Ohjaaja: Alfred Hitchcock

Valmistumisvuosi: 1954

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää