Dokumentti kitarasankari Jukka Tolosesta ei kaunistele

Dokumenttielokuva ihmeellisen elämän eläneestä Jukka Tolosesta on kunnioittava, mutta kaunistelematon.

Tilaajille

Ohjaaja Lasse Keso tahtoi tehdä dokumenttielokuvan kitaristi Jukka Tolosesta, nuoruutensa esikuvasta, joka innoitti häntä venyttämään samalla tavalla sekä hiuksia että kitarankieliä.

Toki aihe oli tärkeä ja tähdellinen monille muillekin, sillä maineensa 1970-luvulla luonut vikkeläsorminen poikkeuslahjakkuus on edelleen keskeisiä suomalaisia kitarakuninkaita.

Mutta myös hetki oli otollinen ensimmäiselle dokumentille. Ellei viimeinen mahdollinen.

Amfetamiinia toistakymmentä vuotta käyttänyt Tolonen (s. 1952) oli kuvausten alkaessa kesällä 2006 vain varjo entisestä: harmaa, lommoposkinen, huonohampainen ja ailahtelevainen – lääkärien mukaan "lääketieteellinen ihme".

Keso sai kuitenkin ainekset monin verroin ihmeellisempään elokuvaan, sillä seitsemän tekovuoden aikana Tolonen pidätettiin, tuomittiin huumausainerikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä vankilaan, menetti soittokykynsä, tuli uskoon – sekä pelastui elämään, uudestisyntyneenä päihteettömänä virsimuusikkona.

Ehkä joku dokumentaristi antaisi vähäisemmästäkin käsikirjoittamattomasta elämästä vasemman kätensä.

Keso ei paisuttele Tolosen vaikeimpia vaiheita kuitenkaan tarpeettomasti. Täydessä yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä syntyneen Tolonen-elokuvan ote on kaikkineen kunnioittavan hienotunteinen, vaikka silti peittelemättömän kaunistelematon – ilman osoittelevaa tai varoituksellista sormenheristelyä.Tarinaa ja erilaisia tarinoita on tiiviiseen 75 minuuttiin silti yltäkylläisesti ainakin tällä tavalla jäsenneltynä, ja ehkä samalla liian vähän. Lasse Keso varoitti ennakkoon, ettei ole tekemässä muusikon elämäkertaelokuvaa, mutta on tietysti pakotettu kertaamaan Tolosen vaiheita jonkin verran, ja ylimalkaisesti.

Näin kerrottuna 1970-luvun lukuisilla jazzrockaavilla levytyksillä loistaneen Tolosen teot typistyvät melkein tyystin muutamiin lyhyisiin livenäytteisiin, ulkomaisiin lehtiotsikoihin sekä Tasavallan Presidenttiin, joka oli Wigwamin rinnalla suomalaisen rockin ykkösyhtye.

Toisaalta Keso tasoittaa tilannetta kuvaamalla studiossa kolmea nuorempaa kitaristia, Timo Kämäräistä, Risto Toppolaa ja Teemu Viinikaista. He taltioivat elokuussa 2012 elokuvan soundtrack-levylle omia tulkintojaan Tolosen tunnetuimmista sävellyksistä.

Tilanne ja tila eivät perustele silti näin useita otoksia, vaikka studioon poikenneen vaiteliaan ja vaatimattoman Tolosen eleiden ja ilmeiden voi sanoa puhuvan puolestaan.

Esikuva ei voi soittaa enää nivelrikon takia kitaraa – ainakaan haluamallaan tavalla.

Mutta tarinan kova ydin kesästä 2006 kesään 2012 on silti kaiken vaivan arvoinen ja olisi todennäköisesti kantanut ilman suurempia vanhoja tai tuoreita musiikillisia pohjustuksia.

Lähipiirin avoimet haastattelut auttavat myös ymmärtämään Tolosen vaiheita.

Eikä kaikkeen tarvita sanoja. Kohtaukset uudelleen kootun Tasavallan Presidentin harjoituksista ja käsistä karanneesta Tavastia-klubin keikasta – joulukuussa 2006 – enteilevät väistämätöntä käännettä. Ja kuinka osuvaa, että ennen linnaan johtanutta puukotusta Tasavallan Presidentin Tolonen käy Presidentinlinnassa kättelemässä tasavallan presidenttiä.

Dokumentin todellisia tähtihetkiä ovat kuitenkin arkisimmat otokset ystävällisistä silmistä, joista loistaa jälleen valo.

Tolonen

Maa: Suomi

Kesto: 73

Pääosissa: Jukka Tolonen

Ikäraja: K-7

Laji: dokumentti,musikaali

Ohjaaja: Lasse Keso

Valmistumisvuosi: 2014

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää