Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Elokuva matematiikkanerosta taluttaa katsojaa kädestä pitäen

Jeremy Irons on intialaisesta matematiikkanerosta kertovan elokuvan todellinen tähti.

Draama The Man Who Knew Infinity Ohjaus: Matt Brown. Näyttelijät: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair, Stephen Fry, Toby Jones, Devika Bhise. 109 min. K7. ★★★

On mielenkiintoista ja toisaalta myös hienoa, että matematiikasta on tehty useampia suuren mittaluokan draamoja.

Tahraton mieli ja The Imitation Game ovat näistä tunnetuimmat. Kummassakin käsitellään matematiikkaa neromyytin kautta: kuinka poikkeuksellisilla kyvyillä siunattu yksilö hahmottaa matemaattisia mysteereitä ja ratkaisee ne.

The Man Who Knew Infinity on jatkumoa näille elokuville ja kuvaa myös sitä, kuinka abstraktista pioneerityöstä on maksettu henkilökohtaisessa elämässä kova hinta.

Elokuva perustuu intialaisen matemaatikon Srinivasa Ramanujanin elämään.

”Rakastat enemmän numeroita kuin minua”, toteaa Ramanujanin (Dev Patel) Janaki-vaimo (Devika Bhise) elokuvan alussa.

Ramanujan on kirjanpitäjä ja itseoppinut matemaatikko 1900-luvun alun köyhässä Intiassa. Hän lähestyy eurooppalaisia matemaatikkoja ja koettaa saada heitä kiinnostumaan kehittämistään kaavoista.

Cambridgen tutkija Godfrey Hardy (Jeremy Irons) epäilee Ramanujanin kirjettä pilaksi, mutta kutsuu hänet lopulta Englantiin ja aloittaa hänen kanssaan yhteistyön.

Ongelma nimittäin on, että Ramanujan tuottaa kaavoja liukuhihnalla, mutta ei ole kiinnostunut niiden todistamisesta. Hardy puolestaan tietää, että akateemisessa maailmassa on toimittava sen sääntöjen mukaisesti.

Tästä syntyy elokuvan jännite: hengellisvetoisen intuition ja rationaalisen järkeilyn vastakkaisuudesta. Kuten arvata saattaa, miesten näkemykset lähentyvät toisiaan mitä pidemmälle elokuva etenee.

Arvattavuus onkin elokuvan perusongelma. Vaikka tarina ei olisi etukäteen tuttu, se on kerrottu keinoilla, jotka taluttavat katsojaa kuin vähä-älyistä.

Kun nuoripari kävelee rannalla, kamera kuvaa aaltoja ja ääniraidalla tapaillaan haikeita mollisointuja. Kohtauksen päättyessä merkitykselliseen katseeseen, katsoja osaa odottaa traagista rakkaustarinaa.

Kun kaukaa saapunut nuori mies saapuu yliopistoon, hän törmää rasismiin ja ennakkoluuloihin. Selvää on, että lopussa hän on yhteisössä juhlittu sankari.

Kun Ramanujan yskäisee ja pitää kättä kyljellään, katsoja keksii samalla hetkellä kuinka päähenkilö kuolee.

Viipyilevän epookin tähti on Irons, joka ainoana näyttelijöistä täyttää koko valkokankaan. The Man Who Knew Infinity on kiintoisa myös siksi, että päähenkilön vaimo ei jää kerran nähdyksi statistiksi, vaan tarina jatkuu myös Intiassa vaimon ja anopin suhteen kuvauksella.

Kiinnostavimmat tiedot elokuva tarjoaa lopputeksteissä. Vuonna 1976 löydetyn Ramanujanin kadonneen muistivihkon kaavojen avulla on tutkittu mustien aukkojen salaisuuksia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

The Man Who Knew Infinity

Kesto (min): 109

Vuosi: 2016

Ikäraja: K7

Esittäjä: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair, Stephen Fry, Toby Jones, Devika Bhise

Laji: Draama

Ohjaaja: Matt Brown

Kirjoittaja: Matt Brown, Robert Kanigel

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää