Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Huutokaupattava taulu kiinnittää ahneen taidekauppiaan huomion – Klaus Härö vakuuttaa uutuuselokuvalla, joka sai HS:n kriitikolta neljä tähteä

Klaus Härön ohjaama elokuva Tuntematon mestari kertoo uraansa lopettelevasta taidekauppiaasta, joka tekee vielä yhden taidelöydön. Sen myötä taidekauppiaan (Heikki Nousiainen) ja hänen tyttärensä (Pirjo Lonka) välit lämpenevät uudestaan.

Draama

Tuntematon mestari. Ohjaus Klaus Härö. Pääosissa Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus ja Pertti Sveholm. 95 min. ★★★★

Klaus Häröä ei voine kutsua suomalaisen nykyelokuvan innovatiivisimmaksi tekijäksi, mutta sen sijaan hän edustaa jotain ehkä arvokkaampaa: vakaata ja ajatonta perinteistä draamaelokuvaa, joka käsittelee isoja asioita pienten ihmisten kautta.

Tuntematon mestari on Härön kuudes pitkä draamaelokuva. Usein hänen elokuvansa ovat kuvanneet historiaa ja sen kipupisteitä. Tarinoiden keskiössä on lähes aina ollut eräänlainen ulkopuolisuuden kokemus, ja Härön henkilöt ovat myös edustaneet tavalla tai toisella yhteisöstä erilleen joutuneita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klaus Härön ensimmäisessä pitkässä draamaelokuvassa Näkymätön Elina (2002) oli kyse Tornionjokilaaksossa 1950-luvulla eläneiden suomenkielisten lasten oikeudesta puhua omaa kieltään ja säilyttää se. Uusi ihminen (2007) kuvasi niin ikään 1950-luvulla Ruotsissa harjoitettua, yhteiskunnallisin rajalinjoin määriteltyä painostusta köyhien tai sopeutumattomiksi katsottujen naisten steriloimiseksi.

Härön sentimentaalisin ohjaustyö Äideistä parhain (2005) puolestaan kertoi nuoresta pojasta, joka sotalapseksi jouduttuaan jää kahden maailman ja kielen väliin. Postia pappi Jaakobille (2009) -elokuvan päähenkilöinä ovat iäkäs pappi ja häntä avustamaan saapuva, vankilasta vapautunut nainen, jotka molemmat ovat tavallaan ulkopuolisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oscaria ja Kultaista maapalloakin tavoitelleessa, Härön toistaiseksi parhaassa elokuvassa Miekkailija (2015) ulkopuolisuuden kokemus ulottuu kokonaiseen kansaan, Neuvostoliiton vallassa 1950-luvulla eläneisiin virolaisiin.

Miekkailijan jälkeen Härön piti tarttua aika lailla toisenlaiseen aiheeseen, Suomen kuninkaaksi itsenäistymisen aikoihin kaavaillun Hessenin prinssi Friedrich Karlin elämään. Suomen kuningas -elokuvalle myönnettiin 750 000 euron tukikin Elokuvasäätiöltä, mutta projekti keskeytettiin vuoden 2017 alkupuolella.

Sen sijaan Klaus Härö teki Tuntemattoman mestarin, joka on Postia pappi Jaakobille -elokuvan tavoin pienimuotoinen nykypäivän kuvaus. Samalla se luotaa aikoinaan pappisuraa kaavailleelle Härölle epäilemättä merkityksellisiä synnin ja armon teemoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bulevardilla pientä taidekauppaa pitävän Olavi Launion (Heikki Nousiainen) syntejä ovat itsekkyys ja ahneus.

Itsekkyys näkyy siinä, miten Launio on vuosia sitten kääntänyt selkänsä tyttärelleen (Pirjo Lonka) ja tämän pojalle (Amos Brotherus), ahneus taas siinä, kuinka pitkälle taidekauppias on valmis menemään saadakseen hankittua arvokkaan maalauksen ja myytyä sen voitolla.

Elokuva keriytyy auki henkilödraamana, jossa vastakkain ovat Launion edustama vanhan liiton pienliiketoiminta ja nykypäivän joskus räikeäkin markkinahenkisyys sekä toisaalta Launion tyttären rahavaikeudet ja Launion kyvyttömyys ymmärtää niitä.

Aika alkaa ajaa Launion ohi, mikä tekee hänestäkin häröläisen ulkopuolisen muuttuvassa maailmassa. Launion taidekaupan myynti laskee ja ikää alkaa miehelle karttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Launio näkee huutokaupassa pienen taulun, hänen vaistonsa heräävät. Se tuntuu jonkun suuren mestarin työltä, mutta kukaan muu kuin Launio ei näytä huomanneen tätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Launio tajuaa, että jos taulu todella on niin arvokas kuin hän uskoo, hän voisi sen tuotolla vetäytyä kunniallisesti eläkkeelle voittajana. Ostajakin taululle olisi jo Ruotsin puolella valmiina.

Mutta elämän, ja kateellisen taidemaailman, potkut ovat arvaamattomia, eikä vanha taidekauppias voikaan olla niin varma isosta potistaan.

Se hyvä puoli asiassa on, että taulun kautta Launion ja hänen tyttärensä perheen välit lämpenevät, kunhan taidekauppias ei vain ahneuksissaan pilaa hitaasti eheytyviä välejä.

Kun ruotsalaisen museon edustaja kertoo puhelimessa mielipiteensä siitä, miksi taiteilija ei ole signeerannut teostaan, toteutuu Launion elämässä armo. Jokaisen on kannettava taakkansa, oli sitten kysymys vaikka epäonnistuneesta taidekaupasta. Elämän todellinen arvo on toisaalla.

Launion lopullisen kohtalon merkkinä toimiva otos on Härön ihailemien Ingmar Bergmanin ja Martin Scorsesen arvoinen: elokuvan symbolista kieltä sekä selkeimmillään että kauneimmillaan.

Voi sanoa, että Tuntemattomalla mestarilla on kristillinen sanomansa, mutta Härö ja omiin kokemuksiinsa äitinsä taideliikkeessä tarinan pohjannut, myös Miekkailija-elokuvan kirjoittanut käsikirjoittaja Anna Heinämaa eivät aja sitä liian raskaasti.

Enemmän on kyse yleisinhimillisestä kehityskaaresta niin Launion omassa elämässä kuin hänen suhteissaan sukulaisiinsa.

Jo Postia pappi Jaakobille -elokuvan nimihenkilöä aikoinaan esittänyt Heikki Nousiainen Launiona, Pirjo Lonka hänen tyttärenään ja Pertti Sveholm Launion ystävänä tekevät hienoa työtä.

Tuomo Hutrin kuvaus tavoittaa hyvin Helsingissä jännittävästi erottuvan kontrastin ja rajalinjan uuden ja vanhan välillä. Vanhan ja uuden maailman kohtaaminen ja vanhan vähittäinen väistyminen kun ovat myös tämän elokuvan teemoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle

  9. 9

   Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa

  10. 10

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää