Kirja-arvostelut

Tarkat muistiinpanot ja hyvä joutuisa kynä Objektiivisuus ja kiihkottomuus Johannes Virolaisen muistelmien tähtäimessä

Kesäkuussa 1950 Yhdysvaltain presidentin puoliso Eleanor Roosevelt vieraili maassamme Suomen Huollon kutsumana. Karjalan Liiton toimesta arvovieraalle esiteltiin myös siirtokarjalaisten ongelmia. Heinjoelta Vihtiin siirtynyt leskiemäntä Anna Soila näytteli onnellisena uutta taloaan, johon oli perheineen päässyt toisten nurkissa majailtuaan.

Tilaajille

Kesäkuussa 1950 Yhdysvaltain presidentin puoliso Eleanor Roosevelt vieraili maassamme Suomen Huollon kutsumana.

Karjalan Liiton toimesta arvovieraalle esiteltiin myös siirtokarjalaisten ongelmia. Heinjoelta Vihtiin siirtynyt leskiemäntä Anna Soila näytteli onnellisena uutta taloaan, johon oli perheineen päässyt toisten nurkissa majailtuaan.

"Mutta missä ovat lasten makuuhuoneet?" rouva Roosevelt ihmetteli.

Missähän ne. Yksi huone kolmelle tytölle, toinen kahdelle pojalle, emäntä itse asusti keittiössä.

Eleanor Roosevelt, tulkkina toiminut nuori agronomi Virolainen tuumi, ei ymmärtänyt pulmiamme sen enempää kuin miehensä presidentti, joka ei Jaltan konferenssissa nostanut sormeakaan Suomen puolesta.

Karjalaisessa siirtolaisperheessä Valkeakoskella käväisi myös pari vuotta myöhemmin Neuvostoliiton kauppaministeri Anastas Mikojan, kun vuorineuvos Walden kehotti talonväkeä korjaamaan pois pyykit, emäntä tokaisi: "Jos nyt nuo pyykit vievät, niin viekööt. Kyllähän ne meiltä veivät paljon enemmän kuin pyykit." Tällaisia kaskuja Johannes Virolaisella on vaikka hihastaan pudotella. Vastikään juhlavasti vietettyjen 80-vuotispäivien yhteydessä nähtiin, kuinka Vironperän entinen navetta on muuttumassa kirjastoksi ja työpajaksi, mistä käsin uuttera isäntä yhä lisää ennestäänkin mittavaa tuotantoaan.

Johannes Virolaisella on tukenaan vuosikymmenien varrelta tarkat muistiinpanot ja hyvä joutuisa kynä. Paras ase on kuitenkin pitkän työntäyteisen elämän mittaan karttunut henkinen tasapaino, rehti pyrkimys objektiivisuuteen ja kiihkottomuuteen.

Omia virheratkaisujaan ja peruttavia puheitaan tekijä ei pyri peittelemään. Kiitollisena hän kuitenkin toteaa saaneensa osakseen luottamusta, ei vaan oman puolueen ja eduskuntaryhmän taholta, vaan myös yli puoluerajojen. Niinpä hänen kuvauksensa maamme politiikasta ja poliitikoista onkin voittopuolisesti myönteistä. Harvemmin esitettyä kritiikkiäkin yleensä pehmentää letkeä huumori.

Virolaisen kirjassa vilisee tuttuja ja unohtuneitakin poliitikkoja K. A. Fagerholmista Emil Skogiin, Martti Miettusesta Juho Niukkaseen, presidentti Nixonista ydinfyysikko Pontecorvoon (eikös pitänyt sattua tuonkin kuuluisan vakoojan kanssa samaan lentokoneeseen, mitä sitten sai selitellä Amerikkoja myöten).

Onnekseen Virolainen lukee, että on saanut työskennellä kahden niin merkittävän valtiomiehen ja kulttuuripersoonallisuuden kuin J. K. Paasikiven ja Edvin Linkomiehen kanssa, ja heille hän onkin omistanut kirjansa pisimmät ja täyteläisimmät esseet.

Kuten muidenkin kuvattaviensa kohdalla tekijä on pyrkinyt tavoittamaan kovankin kuoren alta inhimillisiä, arkipäiväisiäkin ominaisuuksia. Hän ei unohda Paasikiven pelättyjä raivokohtauksia eikä Linkomiehen ylilyöviä kritiikkejä, mutta esittää havainnollisesti ja vakuuttavasti, kuinka itse oppi ymmärtämään ja kunnioittamaan kummankin elämäntyötä.

Kuten aikaisemminkin, Johannes Virolainen toivottelee suomalaiseen politiikkaan enemmän lämpöä, elämänmyönteisyyttä ja huumoria, joiden hän arvelee auttavan kansaa ylös nykyisen lamankin suosta. Hyviä suosituksia, niin ennen kuin nyt, kunhan vain saman hengen edustajia riittäisi.

MARJA NIINILUOTO

Henkinen tasapaino Ihmisiä kovankin kuoren alta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää