Kirja-arvostelut

Suupaltin Groucho Marxin pähkähullu elämänkomedia

LOGO: KIRJAT Suupaltin Groucho Marxin pähkähullu elämänkomedia Groucho Marxin satavuotispäivää vietettiin luultavasti viime vuonna, joskin hänelle on tarjottu myös muita syntymävuosia kuin 1890. Suomennetussa omaelämäkerrassaan Groucho ja minä (1959) hän ilmoittaa pitävänsä ikäänsä toisarvoisena: tärkeää on vain "löytääkö tämä kirja niin paljon ostajia että minun kannattaa tuhlata vinhaan hiipuvan elinvoimani viimeisetkin rippeet sen kirjoittamiseen".

Tilaajille

LOGO: KIRJAT Suupaltin Groucho Marxin pähkähullu elämänkomedia Groucho Marxin satavuotispäivää vietettiin luultavasti viime vuonna, joskin hänelle on tarjottu myös muita syntymävuosia kuin 1890. Suomennetussa omaelämäkerrassaan Groucho ja minä (1959) hän ilmoittaa pitävänsä ikäänsä toisarvoisena: tärkeää on vain "löytääkö tämä kirja niin paljon ostajia että minun kannattaa tuhlata vinhaan hiipuvan elinvoimani viimeisetkin rippeet sen kirjoittamiseen".

Kirja on joka tapauksessa äärimmäisen hauska: Marx-elokuville ominainen pähkähullu huulenheitto tehoaa myös tekstissä. Groucho etenee päähänpistojen varassa, liittää mitä erilaisimpia asioita toisiinsa ja kasvattaa pikkuseikkoja absurdeihin mittoihin.

Groadwaylle ja pörssiin

Groucho pääsi ensi kertaa showalalle 15-vuotiaana, jolloin hän oli mukana kahden viikon vaudeville-kiertueella. Jatkoa seurasi kuitenkin vasta vuosien päästä. Kirjassaan Groucho keskittyy perusteellisesti 1910- ja 1920-lukuihin, jolloin veljekset - ja aluksi myös Minnie-äiti - kiersivät sekä muiden esiintyjien kanssa että omana ryhmänään ympäri Yhdysvaltoja. Kiertueillaan Marxit tutustuivat muun muassa ujoon koomikkoon Charlie Chapliniin, joka pelkäsi syvästi siirtymistä filmialalle.

Vähitellen Marx-veljesten vaudeville-maine kasvoi, mutta varsinkin Chico halusi suurempaa läpimurtoa, veljesten omaa Broadway-show'ta. Hän sai vihdoin taivutelluksi "kainommat" Harpon, Grouchon ja Zeppon mukaan revyyprojektiin I'll Say She Is!, joka tuli ensi-iltaan 1923. Revyy pyöri Broadwaylla kolme vuotta ja sitä seurasi kaksi muuta Marxien revyytä, jotka olivat myös veljesten ensimmäisten elokuvien Kookospähkinöitä ja Koirankeksit pohjana.

Menestyksestä huolimatta Groucho Marx sai vuosikymmenen lopulla omakohtaista tuntumaa kuuluisaan lauseeseensa "Olen raatanut itseni tyhjästä äärimmäiseen köyhyyteen". Monien amerikkalaisten tavoin hän oli sijoittanut rahansa osakkeisiin ja menetti 240000 dollaria pörssiromahduksessa 1929.

Köyhyys jäi tosin lyhyeksi, sillä suosittu Broadway-revyy pyöri yhä ja 1930-luvun alussa Marxit siirtyivät elokuvasopimuksensa myötä pysyvästi itärannikolta Kaliforniaan.

Groucho sivuuttaa menestysvuotensa melko lyhyesti ja jättää etenkin elokuvauransa yllättävän vähälle huomiolle, lähinnä joidenkin anekdoottien varaan. Hän selostaa tosin tarkasti esimerkiksi tunnetun konfliktinsa Warner Bros -yhtiön kanssa.

Kuultuaan, että Marx-veljekset olivat suunnittelemassa elokuvaa Yö Casablancassa, Warnerit uhkasivat haastaa heidät oikeuteen, sillä katsoivat nimen muistuttavan liiaksi Casablancaelokuvan nimeä. Vastauskirjeessään Groucho kieltäytyi ehdottomasti tunnustamasta filmiyhtiön yksinoikeutta kaupungin nimeen.

Grouchon mielestä Marxeilla oli oikeus käyttää "Casablancaa" yhtä vapaasti kuin Warner Brothersilla "veljekset"-sanaa - olivathan jälkimmäistäkin käyttäneet jo ennen Warnereita muun muassa Karamozovin veljekset, monet Smithin veljekset, Marx-veljekset sekä basebalin pelaaja Dan Brothers.

Tämän ja muiden vakuuttavien argumenttien sekä parin lisäkirjeen jälkeen Warnerin veljekset luopuivat haasteaikeista vähin äänin.

Totuus venyy Suomeen asti

Tiivis komediallinen ote antaa tulokseksi melko tutun ja läpäisemättömän henkilökuvan, minkä Groucho myös tekstissään tunnustaa. Välillä hän antaa salamielisesti ymmärtää, että muunkinlainen kuva olisi ehkä mahdollinen. Hän ei kuitenkaan halua tarjota salaisimpia ajatuksiaan, synkkiä elämäntunteita tai intiimejä paljastuksia vaan "puhdasta korvike-Grouchoa".

Elämänvaiheidensa lisäksi Groucho pohtiikin usein kirjoittamisprojektiaan. Hän vähättelee tekstiään, kutsuu itseään pula-ajan Pepysiksi ja kirjaansa joutavuuksien kronikaksi. Erityisen harmissaan hän on yllättäen siitä, että kuvatessaan itseään hän ei voi irrotella tarpeeksi vaan jokin totuuden hiven on säilytettävä. Helpompaa on kirjoittaa toisista - silloin "totuutta voi venyttää niin että se ulottuu täältä Suomeen".

Hänen skeptinen näkemyksensä on, että täysin tosiasioissa pitäytyvä, rehellinen ja sensaatiomainen omaelämäkerta olisi turvallisuussyistä mahdollista julkaista vasta kuoleman jälkeen. Koska tekijänpalkkioita ei voi toimittaa manan majoille, sitä ei kannata kirjoittaa.

KEIJO KETTUNEN

ja minä.

Kirjailija: Marx Groucho

Ilmestymisvuosi: 1990

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää